In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
November 2003

advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl
Met argusogen volgt de NVB de huidige wetgeving

"Deze wereld zit vol met onduidelijkheden. Onze politiek is in alles waanzinnig onduidelijk. En daar lopen wij keer op keer keihard tegenaan. Die bureaucratie is momenteel gillend uit de hand aan het lopen. Niet eens alleen in de bouw, maar eigenlijk op tal van gebieden. Het is echt een probleem en het wordt nog onderschat. Heel veel geld gaat eraan verloren!"


In de nieuwbouwwijk 'Nieuw Wolfslaar' heeft de BVR-Groep o.a. 36 twee-onder-eenkapwoningen gerealiseerd, welke halverwege dit jaar zijn opgeleverd.

Bijna 15 jaar is Nico Rietdijk inmiddels directeur van de NVB. Hiervoor werkte hij jarenlang als beleidsmedewerker en later hoofd van de afdeling bouweconomie/ bouwvolume bij het Algemeen Verbond Bouwbedrijf. Hierdoor heeft hij enerzijds de taal van de ondernemer leren kennen en weet tegelijkertijd hoe politici denken en spreken. De Ondernemer vroeg deze intermediair tussen overheid en bedrijfsleven zijn licht eens te laten schijnen op alle huidige ontwikkelingen. Dat hij met de nodige scepsis naar de politiek kijkt, steekt hij in zijn oordeel over het bureaucratische gehalte alvast niet onder stoelen of banken.


De BVR-Groep uit Roosendaal - lid van de NVB - bouwt veel in Breda. 'De Roskam' een prestigieus nieuwbouwproject, dat bestaat uit 37 vrij- en halfvrijstaande villa's en 66 appartementen.

Ruim 200 vitale bedrijven
Vorig jaar vierde de NVB - Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers - haar 70-jarige bestaan. Langzamerhand heeft deze vereniging hierdoor een plek bereikt in de eregalerij der allersterksten. De NVB is een dynamische en snelgroeiende vereniging van vooral de grotere bouwende projectontwikkelaars en projectontwikkelaars pur sang. Zij behalen hun omzet in hoofdzaak uit woningbouw, commercieel vastgoed en bijbehorende infrastructuur. Ruim 200 vitale bedrijven maken in deze hectische tijden - waarin door allerlei wetswijzigingen momenteel voor hen door de bomen het bos niet meer te zien is - dankbaar gebruik van de expertise van de NVB. Rietdijk: "Projectontwikkeling is een zaak van de lange adem met bovendien vaak veel onzekerheden. Vandaag kan de markt wel zonnig zijn, maar hoe is het klimaat op het moment dat het rendement kan worden behaald? Als je even niet oplet, kun je een geweldig scheve schaats rijden, want het verschil tussen succes en geen succes - in dit geval dus verlies - is feitelijk flinterdun." Actuele en vooral betrouwbare informatie is voor deze ondernemers dus van levensbelang om de juiste beslissingen te kunnen nemen. Als vereniging ván en vóór ontwikkelaars heeft NVB een naam hoog te houden op het gebied van markt- en consumentenonderzoeken. Hiernaast biedt zij leden voldoende ruimte voor samenwerking en uitwisseling van ervaringen.


Nico Rietdijk, directeur NVB.

Bovenste regionen
Noord-Brabant is een provincie die goed vertegenwoordigd is in het ledenbestand van de NVB. Het is dan ook een zeer belangrijke en toonaangevende provincie in deze markt volgens Rietdijk. "Gemeten naar bouwproductie is Brabant zelfs de allergrootste provincie. Op het gebied van de woningbouw deelt Brabant deze positie met Zuid-Holland en ook op de overige gebieden bevindt zij zich in de bovenste regionen." Verder prijst Rietdijk deze provincie als het gaat om de manier van werken. "Deze zorgt ervoor dat Brabant een economisch zeer actieve provincie is. Het gaat er op één of andere manier allemaal net iets soepeler en met net wat minder stress en bureaucratie aan toe dan bijvoorbeeld in de Randstad."

Een nieuwe hindernis
Hoe de toekomst er voor deze markt - niet alleen in Brabant maar ook in de rest van ons land - uit gaat zien, is voor een belangrijk deel afhankelijk van wat de politiek allemaal in petto heeft. Zo ligt er op dit moment een kabinetsvoorstel voor de nieuwe Wet op de Ruimtelijke Ordening. Rietdijk: "De herziening van deze wet zou juist moeten leiden tot vereenvoudigde procedures met vooral minder regels. Helaas laat de uitwerking zoveel te wensen over, dat deze compleet averechts zal werken. Zo gaat bijvoorbeeld de procedure die gevolgd moet worden voor het maken van het ontwerp bestemmingsplan nog gecompliceerder en langduriger worden. Een nieuwe hindernis zal hiermee opgeworpen worden, op weg naar een vlot verlopende bouwproductie." Ook speelt momenteel de wet in wording op de exploitatievergunning, welke voor ondernemers desastreuze gevolgen kan hebben. Om nog maar te zwijgen over de huidige planschade problematiek. Deze neemt volgens Rietdijk buitenproportionele vormen aan en zal er alleen maar toe leiden, dat er nog minder gebouwd gaat worden.

Van hindermacht naar ontwikkelkracht
Als voornaamste boodschap zou Rietdijk aan de politiek mee willen geven alles zo sober mogelijk proberen te houden. "Het is misschien moeilijk te geloven, maar alleen in de bouw al zijn er maar liefst 750 verschillende regelingen. En volgens mij kent niemand ze. We moeten veel meer toe naar een situatie waarbij de verantwoordelijkheid gelegd wordt bij degene die uiteindelijk ook de klus moet klaren. Minister Dekker van VROM is met de slogan 'Van hindermacht naar ontwikkelkracht' op tafel gekomen. Wij zullen met argusogen toezien of zij inderdaad hiervoor het juiste klimaat weet te scheppen."


...informeert
"West-Brabant is te bescheiden"

...start
Opgelucht ademhalen?

...verschilt
Bijeenkomst voor Nederlandse en Belgische ondernemers

...stimuleert
Netwerk voor regionale Voedings- en Genotmiddelen- industrie van start

...verduidelijkt
'Ik wil weten waar ik mee bezig ben'

...netwerkt
Ondernemers welkom op Eindejaars- bijeenkomst KvK

...leert
Internationale opleiding interessant voor MKB

...wint
Uitzendorganisatie winnaar Etten-Leurse BOV-trofee

...organiseert
Een gigantisch feest voor Queens

...rijdt
Zakelijk Onderweg

...behartigt
BouwNed behartigt bouwbelangen in de regio

...verbouwt
De VerBOUWgarantie voor extra zekerheid

...spreekt
In 't kort

...lanceert
Nieuw label BouwGarant maakt kwaliteit zichtbaar

...reikt uit
Uitreiking promotieprijs leerlingbouwplaatsen

...bedenkt
Innovatieve wateroplossingen

...volgt
Met argusogen volgt de NVB de huidige wetgeving

...ontwikkelt
Het ambitieuze karakter van West-Brabant

...tipt
Tips voor regionale advocatuur

...doceert
Perfetti van Melle en ABN/AMRO doceren studenten

...onderzoekt
NEPROM: ontwikkel meer toplocaties

...helpt
Stichting De Consularis: ervaren wegwijzers in ondernemersland