In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juli 2005

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Brabantse innovatieconferentie:
"Met samenwerken bereik je altijd meer"

"Als alles in de wereld formeel geregeld zou zijn, kon er geen innovatie meer bestaan. Innovatie gaat met vallen en opstaan en is nooit 'zomaar'. Alles wat nu vanzelfsprekend is, was ooit een onmogelijkheid. Er was een gedachte en die werd vervolgens een oplossing. Er kwam bijvoorbeeld licht zonder vuur. Revolutionair!" De opening van presentator George Parker mocht er zijn op de Brabantse innovatieconferentie.


Commissaris van de Koningin mevrouw Maij-Weggen.

Commissaris van de Koningin mevrouw Maij-Weggen roemde in haar toespraak Brabant als een sterk groeiende en toch duurzame provincie. Innovatie blijkt een belangrijke pijler van de Brabantse economie. "Internationale ontwikkelingen maken duidelijk dat we voor de toekomst van onze regio sterk moeten inzetten op innovatie. Brabant heeft daar alles voor in huis en dat wordt door het provinciebestuur ook onderkend. Wij hebben daarom al in 2003 onze eigen Brabants Innovatie Raad opgericht. Topmensen van onze eigen bedrijven en jonge, creatieve ondernemers nemen plaats in die raad." Samenwerkingsverbanden tussen ondernemers, maar ook tussen provinciale overheid en ondernemers worden door Maij-Weggen toegejuicht. "Met samenwerken bereik je altijd meer." Presentator George Parker vertelde vervolgens over de overeenkomsten tussen seksualiteit en innovatie. "Innovatie is nieuw leven creëren. Creativiteit waarmee innovatie begint, is eigenlijk seksualiteit in je hersenen. Je bent opgewonden in je hersenen voor een nieuw idee en stijgt vanzelf naar grote hoogten."

Hazes en Heineken
Na deze opmerkelijke mededeling van Parker nam schoenenfabrikant Floris van Bommel uit Moergestel plaats achter het spreekgestoelte. Hij kreeg al snel de lachers op zijn hand. "Mijn vader leerde me dat je bij een interview op de radio of een toespraak bij elke tweede zin Van Bommel of Schoenfabriek Van Bommel moet zeggen. Dus dat doe ik dan maar." Dat hield de negende generatie Van Bommel vervolgens redelijk consequent vol. Van Bommel noemde zijn voorbeelden van innovatieve ondernemers. "Freddy Heineken had de inzichten om een multinational op te bouwen en hij maakte zich tegelijkertijd druk over de lachende 'eetjes' in zijn logo. Daarnaast is John de Mol met zijn Talpa weer een grootscheeps mediaoffensief begonnen. Een compleet andere ondernemer was André Hazes. Hij had dan niet veel ondernemersbloed, maar wel het ondernemerschap van Heineken in zijn bloed." Het publiek in de zaal lag dubbel. De grappenmaker vervolgde serieus over de innovaties van de schoenfabriek. De overgrootvader van Floris van Bommel kocht de eerste stoommachine, zijn opa was gefocust op kwaliteit en Floris' vader zag de buitenlandse concurrentie komen en koos ook bewust voor kwalitatief goede schoenen. "Probleem waar wij momenteel tegen aanlopen, is dat de jeugd onze schoenen niet zo snel koopt, omdat hun vader en grootvader deze ook al kochten. Dat is niet 'cool'. Wij proberen ons product ook bij jongeren aan te laten slaan. Onlangs hebben we daarom sneakers in alle kleuren van de regenboog in de markt gezet."

Onno Hoes

Verliefd
Na de ongedwongen ondernemerszin van Floris van Bommel sprak staatssecretaris Karien van Gennip, staatssecretaris van Economische Zaken, de innovatieven toe. Ze onthulde haar liefde voor techniek. "Hier in het Evoluon ben ik als klein meisje van zes jaar verliefd geworden op techniek. Verliefd op wat je kunt bereiken met creativiteit." Na deze ontboezeming complimenteerde de staatssecretaris de Brabantse bestuurders. "Het gaat goed met de verschillende regio's in Brabant. Bovendien voldoet u in Brabant aan de norm van drie procent uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling. Uitstekend, geweldig, maar u in Brabant moet dit wel vasthouden. Ondernemers, u bent de motor van de economie." Gedeputeerde Onno Hoes besloot het openingsgedeelte van de bijeenkomst. Hij vertelde innovatie concreet te willen maken. "Wij willen ook die kleinere, innovatieve bedrijven in Brabant, de échte parels, ondersteunen in hun activiteiten. Wij staan voor een proactieve overheid om de concurrentiekracht van het bedrijfsleven verder te versterken," aldus Hoes. Na het officiële gedeelte konden de aanwezigen zich storten op de verschillende werkateliers. Korte, maar krachtige indrukken werden opgedaan bij ondermeer 'De toekomst van innovatie', 'Mental fitness' en 'Brabantse ICT-infrastructuur in beeld'. Hopelijk was het een vruchtbare dag voor de echte vernieuwers onder ons.


...spreekt
"Met samenwerken bereik je altijd meer"

...start
Personeel is niet langer meer de zorg van bedrijven

...innoveert
Samenwerking, personeel en innovatie zijn daarbij centrale begrippen

...ondertekent
Nieuwe partners innovatiestuurgroep

...leert
'Een student heeft een frisse kijk'

...belegt
De Beleggings- adviseurs

...onderneemt
Strategie omzetten in concrete acties

...netwerkt
Ondernemende ondernemers bij Sinds 1800

...rijdt
Zakelijk onderweg

...informeert
We serve Lions Club 'De Vryeheydt Etten' geïnstalleerd

...simuleert
Jong geleerd is oud gedaan

...wint
Wie is de meest creatieve ondernemer van 2005?

...organiseert
Kiwanis kiest vóór de Haringparty

...doneert
JK Roosendaal organiseert 2e benefiet Golftoernooi

...huisvest
Perspectieven voor de markt van bedrijfsruimten verbeteren

...onderzoekt
Transformatie van kantoren biedt kansen

...leest
In 't kort

...stagneert
Verbetering gemeentelijk ondernemingsklimaat zet niet door