In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juli 2007

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.deondernemer.com
www.storimansenpartners.nl%2F%3Fmakelaar%3Dbreda

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Majoppeveld: Een terrein met potentie

Alweer een aantal jaren geleden is er gestart met een grootscheepse opknapbeurt van bedrijventerrein Majoppeveld (Roosendaal). Benieuwd naar de gang van zaken klopten we aan bij Paul Vermunt, voorzitter van Ondernemingsvereniging Majoppeveld (OVM).

door Wiljan Broeders


Bij revitaliseren hoort ook het opknappen van de infrastructuur.
Foto: Thom van Amsterdam

ROOSENDAAL - Geruime tijd was Paul Vermunt directeur/(mede)eigenaar van Borstelfabriek Vero. Het bedrijf dat destijds als allereerste, nog voor Philips, haar intrek nam op Majoppeveld en ook nog eens geruime tijd het predikaat 'Grootste bedrijf van Roosendaal' mocht dragen. "Mijn verbondenheid met dit terrein is dus enorm en voornamelijk daarom heb ik twee jaar geleden 'ja' gezegd tegen het voorzittersschap van de OVM. En omdat ik - toen het bedrijf in 2004 verkocht werd - langzamerhand wat meer vrije tijd tot mijn beschikking had," voegt hij er enigszins gekscherend aan toe.

"De revitalisering van Majoppeveld had op dat moment al een voorzichtige start gekregen. De gedachte drong tot steeds meer mensen door dat het terrein in de loop der jaren aanzienlijk verouderd - ja, zelfs verpauperd - was, waardoor intensieve zorg hard nodig was. In 2002/2003 heeft de gemeente met behulp van Stirea-subsidies alvast de herinrichting van een aantal wegen (voornamelijk aan de noordkant) aangepakt. Het traject nam echter pas daadwerkelijk een enorme vlucht toen wij als eerste terrein in Nederland voor de zogeheten 'Topper' regeling in aanmerking kwamen", zegt hij.

Koekfabriek
"Met deze subsidie (vanuit de landelijke overheid, Economische Zaken) is een tweetal projecten in werking gezet, waarvan het eerste volop in uitvoering is. Van nummer twee worden momenteel de kaders geschapen," vervolgt Vermunt. "Het gedeelte bij Zwaanhoefstraat/Schotsbossestraat - het terrein waarop de oude koekfabriek is afgebroken en BVR zijn intrek zal nemen - werd algemeen aangemerkt als rotte plek. Hier moest hoognodig wat gebeuren.

Met een sterk staaltje samenwerking tussen de gemeente, ondernemers en partijen uit de markt is er flink doorgepakt. Met behulp van de BOM (Brabantse Ontwikkelings Maatschappij) en EZ heeft de gemeente onder andere dit oude terrein als eerste aangekocht. Vervolgens is de sloop begonnen, het terrein is opnieuw bouwrijp gemaakt en wederom in de markt gezet waarna BVR het heeft aangekocht. Dit heeft zijn weerslag op andere ondernemers bovendien niet gemist, want zij kregen hiermee dat broodnodige steuntje in de rug en gingen ook aan de slag. Het tweede project is eveneens op Majoppeveld-Noord en betreft het terrein met de oude V&D hallen. De magazijnen die hier staan, stammen alweer uit de jaren 50 en zijn inmiddels zeer gedateerd. Verschillende opties worden op dit moment onder de loep genomen om te zien wat de mogelijkheden zijn." "Buiten deze twee Topper projecten is hét hete hangijzer op bedrijventerrein Majoppeveld de infrastructuur (het grijs; de wegen).


Majoppeveld ’op de schop’.
Foto: Thom van Amsterdam

Alleen als die aangepakt wordt, kunnen we daadwerkelijk de vertaalslag maken waar we met zijn allen op wachten. Zo ligt er momenteel een plan op tafel - initiatiefnemers zijn OVM en Heijmans - om al het achterstallig onderhoud in één keer grondig aan te pakken. Dat gebeurt in een periode van ongeveer anderhalf jaar. Het aanpakken van die infrastructuur is voor ons echt een conditio sine qua non," benadrukt Vermunt nog maar eens met klem. "Deze mening wordt gelukkig door iedereen gedeeld. Het college van B en W heeft zich alvast bereidwillig verklaard te zoeken naar realiseringsmogelijkheden, waarbij een onconventionele aanpak niet geschuwd wordt."

Harmoniemodel
Vermunt is uiterst tevreden over de medewerking van de gemeente Roosendaal. "Die opereert sowieso enorm (pro)actief de laatste jaren. Dat mag ook best wel eens gezegd worden. Het conflictmodel dat zo vaak de kop opsteekt als het gaat om samenwerking tussen gemeenten en ondernemers(verenigingen) verdwijnt in ons geval steeds meer naar de achtergrond en maakt plaats voor een harmoniemodel.

We zijn er langzamerhand allemaal wel van doordrongen dat 'samenwerken' het centrale thema is om een upgrading van Majoppeveld voor elkaar te krijgen. Iedereen zal zijn steentje bij moeten dragen. En dat moet uitmonden in een vorm van parkmanagement, waarbij de gemeente en de ondernemers - ieder met zijn eigen verantwoordelijkheid - samen het bedrijventerrein beheren. Het streven is om begin volgend jaar met een eerste aanzet daarvan te starten. Ik doe dan ook een beroep op iedere ondernemer om lid te worden van de OVM. Al is het alleen al maar om de macht van het getal in ons voordeel te laten zijn. Die gelegenheid laat ik natuurlijk niet aan me voorbij gaan," laat Vermunt 'strijdvaardig' weten.

Majoppeveld in het kort

  • Ontstaan in de jaren 50
  • Zo'n 190 hectare, scheiding noord/zuid door de A58
  • Gelegen direct aan de A58 met goede aansluitingen
  • Een totaal van 200 bedrijven
  • Er werken meer dan 5.000 mensen
  • Geen zware, vervuilende industrie maar verder een zeer divers aanbod


...investeert
Student brengt nieuws op internet

...went
Bio-producten hebben de toekomst

...schaft af
KvK: van instelling tot bedrijf

...zit
De stoel

...bekijkt
De stand van zaken

...beveiligt
Succesvolle aanpak inbraak, diefstal en vandalisme

...ontwikkelt
'Je kunt niet alles zelf doen'

....schreeuwt
Ruimteplanner geeft behoefte van ondernemers weer

...snuffelt
Bedrijven voor snuffelstage gezocht

...compenseert
Nadeelcompensatie: een lange weg te gaan

...vangt
Haring voor het goede doel

...vertegenwoordigt
Bedrijven vinden Beursvloer

...belegt
De beleggingsadviseurs

...vliegt
Skydiving: vliegen zonder vleugels

...verwent
De gast wil verwend worden

...campeert
Van camping tot multinational

...sport
De Stok, daar gebeurt het

...reist
Brabants 'reisbureau van het Jaar'

...winkelt
Breda is een toeristisch product

...kiest
Uitzendbureau van het jaar

...studeert
Hbo- opleiding voor campingbaas

...werkt
Werk maken van vakantie

...bouwt
Een perfecte opknapbeurt

...revitaliseert
Majoppeveld: Een terrein met potentie

...peilt
Nog steeds een dikke zeven

...rijdt
Zakelijk onderweg

...herstructureert
NVB zoekt naar mogelijkheden om herstructurering te bekostigen