In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2002













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




"Ze mogen allemaal Bas tegen me zeggen"

De familienaam Rüttchen wordt in Breda en omgeving vrijwel direct verbonden met Mercedes-Benz. Een halve eeuw geleden startte de heer Rüttchen een autobedrijf en zag dit uitgroeien tot een onderneming met vijfhonderd medewerkers op de loonlijst. Jaren geleden trad de tweede generatie toe tot de directie en we spraken met Bas Rüttchen over de ontwikkeling en huidige kracht van het bedrijf.


Bas Rüttchen

De vader van Bas Rüttchen is een automan in hart en nieren. Zijn zoon vertelt: "Mijn vader heeft eerst bij verschillende garagebedrijven gewerkt. Is getrouwd en snel daarna zijn eigen zaak gestart. Dat is eind jaren veertig geweest." De kracht van Rüttchen senior was dat hij dag én nacht klaarstond voor zijn klanten. "Dankzij die service werd hij bekend in Breda en omgeving. Verder liep in de beginjaren het verhuren van auto's goed. In de jaren vijftig hadden weinig mensen nog een auto. Die konden ze dan bij Rüttchen huren," vertelt de huidige ondernemer die toen hij zeventien was in het bedrijf ging werken. "Dat was op de administratie om mijn moeder te ondersteunen. Voordat ik echt fulltime ging werken, hielp ik in de schoolvakanties natuurlijk al mee. Monteurs assisteren , auto's spuitklaar maken, in het magazijn meehelpen. Eigenlijk alle hand- en spandiensten van een autobedrijf," herinnert Bas Rüttchen zich. In de jaren zestig kreeg vader Rüttchen het sub-dealerschap van Mercedes-Benz in Breda. Al snel werd er een nieuwe vestiging in Veghel geopend. Het begin van het grote bedrijf van nu werd gelegd. Vooralsnog alleen in bedrijfswagens, want in luxe auto's was Rüttchen senior lange tijd niet geïnteresseerd. "Hij was techneut. Bij de particulieren ging het vaak over een ander kleurtje, spiegeltje of stofje; dat was voor hem te weinig uitdaging. Hij bouwde liever een laadbak over op een bedrijfswagen of verlengde een chassis." Later zou Rüttchen toch nog met particuliere auto's starten. Dat begon met de overname van het destijds bekende Bredase bedrijf Van Dongen - Jonkers.


Juiste beslissing
Begin jaren tachtig leken de rampen tegelijk te komen voor vader Rüttchen. Een zoon verongelukte en ook waren er problemen met de importeur. De oprichter besloot te stoppen. "Mijn vader stelde toen een manager van buitenaf aan. Hij vond ons te jong om de zaak al over te nemen. Achteraf is dat een juiste beslissing geweest. Het had natuurlijk ook verkeerd kunnen aflopen," denkt Bas Rüttchen. In 1989 werd Bas Rüttchen directielid en trad vader uit het bedrijf. Hij is nu 83 jaar, in goede gezondheid en wordt nog graag geïnformeerd over de gang van zaken in het bedrijf.

Bas voert samen met zijn broer Hans, Karel Boeijen en Jack Scheepers de directie. Op elke vestiging zit een vestigingsdirecteur, verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding. Bovendien heb je een servicemanager, financiële man en de directeur stuurt tevens de commercie aan. Zij dienen één keer per jaar een begroting in die we samen bespreken. Vroeger hadden we alles centraal geregeld, maar decentralisatie heeft zeker voordelen. Je bent veel slagvaardiger, want je kunt sneller inspelen op de wensen van klanten," aldus Rüttchen.

Duidelijkheid
Het takenpakket van Bas Rüttchen is zeer divers. Toch is er een grote lijn. "Ik ben met name bezig met de hoofdlijnen in het bedrijf. Denk dan aan het management van de verschillende filialen. Ze nemen zelf een monteur aan en daar hoef ik ook niet bij te zijn, maar er zijn ook wel eens arbeidsconflicten. Dat komt natuurlijk voor met vijfhonderd medewerkers. We willen die het liefst zonder tussenkomst van een rechter uitpraten. Daar doe ik altijd mijn best voor," vertelt Rüttchen. Zijn managementstijl heeft een paar kernpunten. "Ik vind duidelijkheid heel belangrijk. Elke medewerker van ons bedrijf krijgt dan ook een heldere functieomschrijving. Iedereen weet precies wat er van hem of haar verwacht wordt. Twee keer per jaar hebben we met elke medewerker een persoonlijk gesprek. Verder is gewone menselijkheid heel belangrijk. Je moet met beide benen op de grond staan. Ze mogen allemaal Bas tegen me zeggen. Als ik zo ben, zijn de directeuren op de vestigingen ook zo. Dat straalt helemaal naar beneden uit," besluit Bas Rüttchen zijn verhaal over het succesvolle autobedrijf.


...adviseert
"Ze mogen allemaal Bas tegen me zeggen"

...start
Betalingsgarantie voor individuele transacties

...twist
Onduidelijkheid Zzp-er duurt voort

...verheldert
Winkeliers Halderberge willen duidelijkheid

...overlegt
Geen geluidsoverlast op bedrijventerrein Industrieweg

...ontbindt
Ontbinden kost tijd

...bepaalt
Personeel bepalende factor in concurrentiestrijd

...groeit
Jonge innovatieve ondernemer zet succesvol bedrijf op poten

...bezuinigt
"Het is tijd om een stap vooruit te maken"

...presenteert
De 3 O's van de Bredase Business Dagen

...rijdt
Zakelijk onderweg

...netwerkt
Is ondernemen topsport?

...wint
Unaniem de beste

...fuseert
BouwNed na fusie grootste ondernemers organisatie in de bouw

...werkt
Werkend leren bij Stichting Samenwerkings- verband Praktijkopleiding Bouw

...structureert
De afdelingen basis van BouwNed

...specialiseert
Kwaliteit wordt steeds belangrijker

...adviseert
Adviesfunctie belangrijk bij afwerking

...bouwt
Met een bouwteam naar een bedrijfspand in maatpak

...installeert
Een bedrijfspand is een stuk gereedschap

...samenwerkt
Samenwerking levert tijdwinst op

...ontvangt
BouwNed positief-kritisch over kabinetsplannen

...vernieuwt
Terugkeer van een koningsmerk

...bedenkt
"Hij vond als het ware de magneet opnieuw uit"

...leert
De BOS nadert met rasse schreden

...spreekt
In 't kort

...huisvest
Bedrijfsterreinen schaars

...voorstelt
Even voorstellen: ROZ