In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2002













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




De afdelingen basis van BouwNed

BouwNed heeft meer dan negentig afdelingen, vijf regio's en een hoofdkantoor. Op elk niveau zijn bestuurders actief en is er secretariële ondersteuning. De fijnmazige organisatie zorgt voor een goede wisselwerking tussen lokale, regionale en landelijke bouwzaken en bestuursniveaus. Tevens wordt bereikt dat behalve de landelijke en Europese ontwikkelingen ook zaken op lokaal en regionaal niveau aandacht krijgen. De afdeling is de basis van de organisatie. Hier ontmoeten de aangesloten leden elkaar waar zij lokale ontwikkelingen bespreken, zich in thema's verdiepen en projecten uitvoeren. Daarnaast worden innovatieve ontwikkelingen ondersteund. Samengevat is er aandacht voor belangenbehartiging, dienstverlening en ontmoeting. Dat is ook zo in de vier afdelingen die binnen het verspreidingsgebied van BN/De Stem actief zijn. Dit zijn de afdelingen Brabant West, Breda, Oosterhout en Brabant Noord. De voorzitters vertellen op deze pagina iets over één van de zojuist genoemde aandachtsgebieden in hun afdeling. Daardoor krijgt u een goed zicht op het brede palet van de maatschappelijke activiteiten van BouwNed.


De heer Brouwer, afdeling Brabant-West.

De heer Brouwer zwaait de figuurlijke scepter over de afdeling Brabant-West van BouwNed. De afdeling telt 76 leden, in grootte variërend van één tot tachtig medewerkers. Afdeling Brabant-West beslaat een groot gebied. Van Moerdijk en Zevenbergen aan de noordkant tot de Belgische grens aan de zuidkant. Jaarlijks wordt er een algemene ledenvergadering belegd en zijn er minimaal drie themabijeenkomsten.

Dienstverlening
De afdelingen van BouwNed zijn actief op het gebied van individuele en collectieve dienstverlening en gericht op een verbetering van de bedrijfsvoering van de leden. Bevordering van de kwaliteit van de aangesloten bedrijven via cursussen en certificering staat daarbij voorop. Ook worden adviezen verstrekt op het gebied van juridische en bedrijfsorganisatorische zaken en sociale zekerheid. Ook verzorgen de BouwNed afdelingen cursussen en workshops op het gebied van kwaliteitszorg, veiligheid, I.C.T. en dergelijke. Hierdoor kunnen de bedrijven een nog betere kwaliteit in de bouwprojecten bieden. Jaarlijks wordt een groot aantal gratis Verbouwbladen onder de aandacht van de consument gebracht. Hierin worden zaken behandelt die komen kijken bij een verbouwing en het bouwen van een eigen woning. Het blad adviseert de opdrachtgever over het aanvragen van een bouwvergunning, de oplevering, verbouwing en financiering en milieuvriendelijk (ver)bouwen. Verder vindt men informatie over de kwaliteit van aannemers en de meerwaarde van een aannemer bij een verbouwing. Met het blad kan elke opdrachtgever van het bouwproces, samen met een NVOB-aannemer, aan het werk.




De heer Passier, afdeling Brabant-Noord.

De heer Passier is voorzitter van de afdeling Brabant-Noord. Het gebied van deze afdeling beslaat de bedrijven tussen 's-Hertogenbosch en Raamsdonksveer en het Land van Heusden en Altena. De leden vormen samen een goede afspiegeling van het gemiddelde bouwbedrijf in genoemde regio. De bedrijven zijn allen actief in de utiliteits- en woningbouw. Er zijn geen wegenbouwers aangesloten bij afdeling Noord-Brabant.

Belangenbehartiger
Volgens de heer Passier is de belangenbehartiging van BouwNed goed zichtbaar in de contacten met woningbouwverenigingen en gemeenten. "Onze afdeling wil aan die partijen goede voorlichting over BouwNed geven. Het moet duidelijk zijn dat het lidmaatschap van BouwNed meerwaarde geeft. We proberen dat met folders en voorlichting te bereiken," aldus Passier. De normen zijn voor de bouwer glashelder. "Bedrijven moeten aan veel eisen voldoen om aangesloten te kunnen worden. Je kunt dan denken aan regelmatige scholing, maar ook aan een goede service na projecten. Duidelijk is verder dat de ISO-certificering opdrachtgevers een extra garantie voor kwaliteit biedt," vervolgt Passier. Met al deze bagage in de BouwNed-koffer verkopen de aangesloten bouwers zichzelf eigenlijk als vanzelf.




De heer Van Dongen, afdeling Oosterhout en omstreken.

De heer Van Dongen is voorzitter van de afdeling Oosterhout en omstreken. Dat is een actieve en gezonde afdeling met 29 lidbedrijven, in grootte variërend van één tot tachtig medewerkers. Door fusies in het verleden zitten in de afdeling bedrijven uit Oosterhout, Made, Dongen en Dussen. Er zijn vijf ledenvergaderingen per jaar en in februari 2004 zal de afdeling 75 jaar bestaan.

Ontmoetingsfunctie
De afdelingen van BouwNed fungeren als lokaal en regionaal ontmoetingspunt en gespreksplatform voor de leden en als eerste aanspreekpunt voor de eigen omgeving en vaak ook voor overheden. Zij zijn daarnaast vaak via SSPB verantwoordelijk voor onderwijs en opleiding. Zoals elke branche zijn specifieke vragen en problemen heeft, is er ook bij bouwbedrijven behoefte elkaar te ontmoeten om deze te bespreken. Op de ledenvergaderingen komen algemene zaken aan bod, die alle leden aangaan. Te denken valt aan wijzigingen in de regelgeving, wettelijke en juridische problemen en andere actuele aandachtspunten. Regelmatig worden er sprekers uitgenodigd die dieper ingaan op zaken als ziektewet, reïntegratie en bouwbesluiten. Ook onderwerpen als gemeentelijk beleid, provinciaal beleid, opleiding & scholing komen regelmatig aan de orde. Buiten het zakelijke aspect houden de leden van afdeling Oosterhout ook een jaarlijkse studiereis met de partners. Die onderlinge band is zeer belangrijk. Hierdoor worden persoonlijke ervaringen uitgewisseld en blijft de sfeer binnen de afdeling levendig.





De Bredase afdeling van BouwNed telt exact 58 leden. Zoals bij alle afdelingen is dit een goede mix van grote en kleinere bouwondernemingen. Het grootste aangesloten bedrijf bij BouwNed Breda heeft 120 mensen op de loonlijst. De afdeling Breda vindt haar leden in Breda, Etten-Leur, Gilze-Rijen en een deel van Chaam. Er is een jaarvergadering, drie ledenvergaderingen en verder houdt de afdeling elk jaar een excursie.

Topolis, bijzonder Bredaas project
Breda viert 750 jaar stadsrechten en ook de aannemers hebben een steentje aan de festiviteiten bijgedragen. In een initiatief van Bouwend Breda hebben zo'n dertig aannemers van de afdeling hun medewerking verleend aan de Topolis. De afdeling Breda van BouwNed heeft deze ontwikkeling gestimuleerd op haar ledenvergadering. Verder namen architecten, schilders en leveranciers deel aan dit bijzondere Bredase project. Een aantal maanden geleden werd het opgeleverd en het zal één dezer dagen weer worden afgebroken. Het pand heeft haar functie goed vervuld tijdens de festiviteiten.


...adviseert
"Ze mogen allemaal Bas tegen me zeggen"

...start
Betalingsgarantie voor individuele transacties

...twist
Onduidelijkheid Zzp-er duurt voort

...verheldert
Winkeliers Halderberge willen duidelijkheid

...overlegt
Geen geluidsoverlast op bedrijventerrein Industrieweg

...ontbindt
Ontbinden kost tijd

...bepaalt
Personeel bepalende factor in concurrentiestrijd

...groeit
Jonge innovatieve ondernemer zet succesvol bedrijf op poten

...bezuinigt
"Het is tijd om een stap vooruit te maken"

...presenteert
De 3 O's van de Bredase Business Dagen

...rijdt
Zakelijk onderweg

...netwerkt
Is ondernemen topsport?

...wint
Unaniem de beste

...fuseert
BouwNed na fusie grootste ondernemers organisatie in de bouw

...werkt
Werkend leren bij Stichting Samenwerkings- verband Praktijkopleiding Bouw

...structureert
De afdelingen basis van BouwNed

...specialiseert
Kwaliteit wordt steeds belangrijker

...adviseert
Adviesfunctie belangrijk bij afwerking

...bouwt
Met een bouwteam naar een bedrijfspand in maatpak

...installeert
Een bedrijfspand is een stuk gereedschap

...samenwerkt
Samenwerking levert tijdwinst op

...ontvangt
BouwNed positief-kritisch over kabinetsplannen

...vernieuwt
Terugkeer van een koningsmerk

...bedenkt
"Hij vond als het ware de magneet opnieuw uit"

...leert
De BOS nadert met rasse schreden

...spreekt
In 't kort

...huisvest
Bedrijfsterreinen schaars

...voorstelt
Even voorstellen: ROZ