In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2002













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




Bedrijfs onroerend goed
Bedrijfsterreinen schaars
Veel Nederlandse gemeenten worstelen met het probleem van te weinig goede bedrijventerreinen. Nu lijkt dit misschien niet het allergrootste probleem te zijn, maar dit kan het wel gaan worden als de economie plotseling flink mocht aantrekken. Uit gegevens van de Rijksplanologische Dienst (RPD) blijkt dat het totale aanbod van uitgeefbaar bedrijventerrein in de afgelopen jaren almaar is gedaald. Er is op veel plekken vooral gebrek aan direct uitgeefbare terreinen. De NVB, vereniging van ontwikkelaars en bouwondernemers, vindt dit geen goede ontwikkeling. Om als gemeente samen met marktpartijen snel in te kunnen spelen op de vraag uit de markt, blijft het noodzakelijk dat direct uitgeefbare terrein uit voorraad kan worden aangeboden. De productietijd van nieuwe bedrijfsterreinen vergt in ons land immers erg veel tijd. Gemiddeld is met de totstandkomingsprocedures van een bestemmingsplan, het in eigendom verwerven van de benodigde grond en het bouwrijp maken zo'n zeven jaar gemoeid. Daarom is het van belang dat men tijdig, ook in een economisch wat minder goede tijd, blijft starten met de voorbereiding van nieuwe werklocaties.


Verhuisgeneigdheid van bedrijven loopt terug
Sombere tijden voor kantorenmarkt

De kantorenmarkt gaat sombere tijden tegemoet. Zo is de verhuisgeneigdheid van bedrijven in het afgelopen jaar aanzienlijk teruggelopen en wordt er door projectontwikkelaars en beleggers te veel commercieel vastgoed op risico gerealiseerd. Een pas op de plaats is dan ook meer dan noodzakelijk om de toenemende leegstand enigszins binnen de perken te houden.

Dit concludeert de NVB, vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers, in de jaarlijkse rapportages 'Thermometer Kantoren' en 'Kantoorgebruikers in Profiel' die binnenkort verschijnen. Uit het onderzoek 'Kantoorgebruikers in Profiel' blijkt dat vooral de verhuisgeneigdheid van bedrijven flink is afgenomen. Had vorig jaar nog zo'n 24 procent van de geënquteerde bedrijven verhuisplannen, dit jaar is dat nog slechts zeven procent. Dit wordt vooral veroorzaakt door het huidige slechtere economische klimaat. Immers, de gemiddelde groei van achtduizend kantoorbanen per maand, die de kantorenmarkt tot vorig jaar vleugels heeft gegeven, is in het afgelopen jaar meer dan gehalveerd. En juist groei is één van de voornaamste criteria van ondernemingen om naar nieuwbouw uit te kijken.

Kwaliteit
Op basis van de twee onderzoeken trekt NVB de conclusie dat er alleen nog in kwalitatieve zin ruimte is om vierkante meters aan de kantorenmarkt toe te voegen. In de praktijk betekent dit op jaarbasis zo'n één miljoen vierkante meter. Dat is fors minder dan de 1,9 miljoen die ontwikkelaars en bouwers de komende jaren zullen gaan opleveren. Ruim de helft daarvan wordt overigens gerealiseerd zonder dat er al huurders voor de kantoren zijn gevonden. 'Daarmee nemen zij een enorm risico. Bouwen voor de voorraad is in deze tijd onverantwoord. Ontwikkelaars en beleggers moeten nu voor zij kantoorruimte realiseren eerst zorgen voor een huurder', aldus de NVB.

Leegstand
De leegstand die de komende tijd onvermijdelijk is, zal zich vooral in incourante panden en verouderde complexen manifesteren, dus vooral in de bestaande voorraad. Volgens de NVB kunnen veel van deze gebouwen worden getransformeerd tot woningen en zo nog een bijdrage leveren aan de stedelijke vernieuwing. Het is dan wel van belang dat de regelgeving hiervoor wordt aangepast. Veel daarvan hangt af van het nieuwe kabinet.

Geen verrassing
De huidige omslag van de kantorenmarkt is voor de NVB overigens geen verassing. Vorig jaar waarschuwde de brancheorganisatie immers al voor een kentering. 'De varkenscyclus is het noodlot van kantorenbouwers', stelde de NVB toen vast. Projectontwikkelaars gaan te lang door met het maken van nieuwe plannen, ook als de marktsituatie ongunstiger wordt, en beginnen te laat als de economische opleving zich al aankondigt. Overigens verwacht de NVB dat de huidige malaise in het commercieel vastgoed nog tot zeker 2005 zal aanhouden.


...adviseert
"Ze mogen allemaal Bas tegen me zeggen"

...start
Betalingsgarantie voor individuele transacties

...twist
Onduidelijkheid Zzp-er duurt voort

...verheldert
Winkeliers Halderberge willen duidelijkheid

...overlegt
Geen geluidsoverlast op bedrijventerrein Industrieweg

...ontbindt
Ontbinden kost tijd

...bepaalt
Personeel bepalende factor in concurrentiestrijd

...groeit
Jonge innovatieve ondernemer zet succesvol bedrijf op poten

...bezuinigt
"Het is tijd om een stap vooruit te maken"

...presenteert
De 3 O's van de Bredase Business Dagen

...rijdt
Zakelijk onderweg

...netwerkt
Is ondernemen topsport?

...wint
Unaniem de beste

...fuseert
BouwNed na fusie grootste ondernemers organisatie in de bouw

...werkt
Werkend leren bij Stichting Samenwerkings- verband Praktijkopleiding Bouw

...structureert
De afdelingen basis van BouwNed

...specialiseert
Kwaliteit wordt steeds belangrijker

...adviseert
Adviesfunctie belangrijk bij afwerking

...bouwt
Met een bouwteam naar een bedrijfspand in maatpak

...installeert
Een bedrijfspand is een stuk gereedschap

...samenwerkt
Samenwerking levert tijdwinst op

...ontvangt
BouwNed positief-kritisch over kabinetsplannen

...vernieuwt
Terugkeer van een koningsmerk

...bedenkt
"Hij vond als het ware de magneet opnieuw uit"

...leert
De BOS nadert met rasse schreden

...spreekt
In 't kort

...huisvest
Bedrijfsterreinen schaars

...voorstelt
Even voorstellen: ROZ