In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2002













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




De Miljoenennota voor Ondernemers
"Het is tijd om een stap vooruit te maken"
Het is een goede traditie geworden om in de Grote Kerk van Breda de gevolgen van de Miljoenennota voor ondernemers te bespreken. De bijeenkomst was ook dit jaar drukbezocht en gaf de aanwezigen inzicht in de plannen van het nieuwe kabinet Balkenende.

Het panel van de Miljoenennota voor Ondernemers.


Over de eerste Miljoenennota van het nieuwe kabinet Balkenende is veel geschreven en nog meer gezegd. De burger gaat de pijn in de portemonnee voelen en het kabinet zou zich in een onmogelijke spagaat bevinden. Aan de ene kant moet er fors bezuinigd worden, terwijl de regering tegelijkertijd ook streeft naar nieuw beleid. Oppositie, vakbonden en tal van maatschappelijke organisaties spuiden hun luide kritiek. Toch is dat volgens de heer Sluimers, Directeur Generaal van de Rijksbegroting, niet terecht. In de Grote Kerk van Breda haalde hij de cijfers uit het verleden erbij. Onder het eerste kabinet Balkenende zullen de burgers gemiddeld 1,1% koopkracht inleveren. Vergeleken met de kabinetten Lubbers I (4,3%) en Lubbers II (4,2%) is dit in historisch perspectief niet schockerend. "Toch heeft het kabinet de pijn niet willen uitstellen, maar ervoor gekozen nu in te grijpen. Aan de vrije sector wordt uitdrukkelijk loonmatiging gevraagd. Dat zal niet meevallen, maar is onoverkomelijk," aldus Sluimers die vervolgens een grafiek toonde met mogelijke ontwikkelingen van de staatsschuld. In het slechtste scenario is de schuld in 2050 mede onder invloed van hoge AOW-uitgaven even hoog als dit jaar. Dat zet aan tot denken.

Heertje spreekt zijn gehoor toe.

Nederland geasfalteerd
Het bleek dat de panelleden dat al gedaan hadden, want de drie heren hadden genoeg te vertellen. De heer Kamps kwam aardig binnen door te zeggen: "Ik heb ooit een ondernemer horen zeggen: "We staan aan de rand van de afgrond. Het wordt tijd dat we een stap vooruit maken." Kamps had de lachers meteen op zijn hand. Hij vroeg verder serieus aandacht voor de scholieren van het VMBO. "In Amsterdam en omgeving valt tachtig tot negentig procent af. Dat zijn de potentiële werklozen van de toekomst. Je moet daar nu iets aan doen," aldus Kamps. Een enthousiasteling klapte uitbundig voor deze oproep. De heer Von der Dunk meende dat het kabinet veel belooft, maar tot weinig daden zal komen. Er is simpelweg geen geld voor. Professor Heertje was gelukkig met het gebrek aan duiten. "Het kabinet wil alleen maar wegen aanleggen. Nederland moet volledig worden geasfalteerd. Dat gaat ze gelukkig - enkel vanwege de financiële situatie - niet lukken. De economische teruggang heeft dan toch nog zijn voordelen." Heertje nam de aanwezigen in vertrouwen: "We zijn onder ons, dus ik kan wel zeggen dat ik hoop dat het kabinet zo snel mogelijk valt. Het is niks en wordt ook niks."

Gedeputeerde Onno Hoes stelt zijn vraag. Naast hem de Bredase wethouder Economische Zaken André Adank.

Twijfels
Een vraag uit het publiek aan het panel werd traditiegetrouw gesteld door Tjerk Westerterp. De inwoner uit Ulvenhout was in het kabinet Den Uyl minister van Verkeer en dook dit jaar op bij Leefbaar Nederland. Hij vertelde zijn twijfels te hebben of dit kabinet wel zijn beloften gaat invullen en of de begroting wel een goed beeld geeft. Sluimers stelde hem gerust, maar zei ook dat het een wonder zou zijn als de verwachte cijfers op de eurocent zouden kloppen. Discussieleider John Jansen van Galen gaf ook Onno Hoes nog het woord. De gedeputeerde van de Provinciale Staten vond dat de discussie te veel over de ontwikkelingen in de Randstad ging. De provincie Noord-Brabant heeft andere problemen. Als voorbeeld noemde hij de behoefte in Noord-Brabant aan met name bedrijfsgrond. In het westen is dat wezenlijk anders. Von der Dunk gaf hem namens het panel gelijk. Hij wist dat er in den lande bedrijfspanden leeg staan, maar wist niet of dat ook in Brabant zo is. Niet dus, betoogde Onno Hoes.

Tjerk Westerterp stelt zijn vraag.

De Grote Kerk was drukbezet.


...adviseert
"Ze mogen allemaal Bas tegen me zeggen"

...start
Betalingsgarantie voor individuele transacties

...twist
Onduidelijkheid Zzp-er duurt voort

...verheldert
Winkeliers Halderberge willen duidelijkheid

...overlegt
Geen geluidsoverlast op bedrijventerrein Industrieweg

...ontbindt
Ontbinden kost tijd

...bepaalt
Personeel bepalende factor in concurrentiestrijd

...groeit
Jonge innovatieve ondernemer zet succesvol bedrijf op poten

...bezuinigt
"Het is tijd om een stap vooruit te maken"

...presenteert
De 3 O's van de Bredase Business Dagen

...rijdt
Zakelijk onderweg

...netwerkt
Is ondernemen topsport?

...wint
Unaniem de beste

...fuseert
BouwNed na fusie grootste ondernemers organisatie in de bouw

...werkt
Werkend leren bij Stichting Samenwerkings- verband Praktijkopleiding Bouw

...structureert
De afdelingen basis van BouwNed

...specialiseert
Kwaliteit wordt steeds belangrijker

...adviseert
Adviesfunctie belangrijk bij afwerking

...bouwt
Met een bouwteam naar een bedrijfspand in maatpak

...installeert
Een bedrijfspand is een stuk gereedschap

...samenwerkt
Samenwerking levert tijdwinst op

...ontvangt
BouwNed positief-kritisch over kabinetsplannen

...vernieuwt
Terugkeer van een koningsmerk

...bedenkt
"Hij vond als het ware de magneet opnieuw uit"

...leert
De BOS nadert met rasse schreden

...spreekt
In 't kort

...huisvest
Bedrijfsterreinen schaars

...voorstelt
Even voorstellen: ROZ