In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2002













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl




Werkend leren bij Stichting Samenwerkingsverband Praktijkopleiding Bouw

Beide stichtingen zijn medio 1983 opgericht door aannemersbedrijven uit de bouwsector met als voornaamste doelstellinger voor te zorgen dat voldoende jonge vaklieden met een gedegen vakopleiding, blijven instromen in de bouw. De SSPB is in feite een grote groep bouwbedrijven die gezamenlijk voor de opleiding willen zorgen van jonge leerling bouwvakkers.


C. Vermeulen en J. den Engelsman.

Want voor de continuïteit van de bouwbedrijven is het opleiden van vaklieden onontbeerlijk. Oudere werknemers zullen op termijn het bedrijf verlaten en het aanbod van vakvolwassen bouwvakkers is niet groot. Het is dus zaak om uw personeelsbestand middels scholing van leerling-timmerlieden en metselaars en ­tegelzetters op peil te houden en eventueel uit te breiden. Dat kunt u uiteraard allemaal zelf doen, maar kost uw bedrijf qua werving, begeleiding e.d enorm veel tijd en energie. Voor uw bedrijf is het eenvoudiger gebruik te maken van de diensten van een regionaal samenwerkingsverband in dit geval Breda of West-Brabant en Tholen. De SSPB neemt, namens vrijwel alle aannemings ­bouwbedrijven in de desbetreffende regio een groot deel van de zorg voor opleiding van jongeren in de bouw op zich.

Zij doen dit door alle schoolverlaters die een basisberoeps- of primaire opleiding (timmeren, metselen,tegelzetten en voegen) willen volgen in dienst te nemen. Dit volgens het systeem van werkend leren, een dag naar school voor theori- onderwijs en 4 dagen in de praktijk bij een bouwbedrijf. De leerlingen krijgen via de SSPB een praktijkovereenkomst en de garantie dat ze gedurende twee tot vier jaar verzekerd zijn van werk als ze hun opleiding goed doorlopen.


C. Vermeulen, directeur SSPB regio Breda e.o.

De leerling-werknemer in dienst van de SSPB wordt voor het praktijkgedeelte van zijn opleiding uitgeleend bij een van de aangesloten lidbedrijven ( ca 90 à 100 bedrijven zijn aangesloten per regio bij de SSPB). De inlenende bedrijven betalen hiervoor aan de SSPB een vast uurtarief, afhankelijk per leeftijd of per opleidingsjaar. De leerling-werknemer wordt betaald volgens de CAO van het bouwbedrijf. Hij krijgt vijf dagen loon, terwijl hij maar vier dagen werkt. Namelijk de schooldag wordt doorbetaald.

De voordelen voor de inlenende bedrijven hebben zich inmiddels bewezen. Zo verzorgt de SSPB de werving van nieuwe leerling-bouwvakkers. Dit door goed onderhouden contacten met de VMBO scholen in de regio. Ook verzorgt het SSPB voorlichting aan derde- en vierdejaarsleerlingen op de scholen, vaak samen met het landelijk beroepsorgaan Bouwradius en het Markiezaat en Baronie college. Het verzorgen van diverse projecten zoals, basisscholenproject en VMBO 2 projecten.


J. den Engelsman, directeur SSPB regio Bergen op Zoom e.o.

Daarnaast verzorgt de SSPB de leerling-begeleiding, De leerlingbegeleider van de SSPB bezoekt de leerlingen op de bouwplaats en houdt hun vorderingen in de gaten. Hij zorgt ervoor dat de leerlingen voor aanvullende instructies en toetsen terug worden geroepen naar de werkplaats van de SSPB en overlegt met de docenten van het desbetreffende ROC over de vorderingen in het theorieonderwijs. Andere voordelen zijn dat de bouwbedrijven geen langdurige contracten behoeven af te sluiten. Want om een leerovereenkomst af te sluiten moet een bedrijf een arbeidsovereenkomst van minimaal twee jaar garanderen. Het laatste maar zeker niet het minste voordeel, is dat bedrijven en leerlingen uitgebreid in de gelegenheid worden gesteld om te kijken en te beoordelen of ze bij elkaar passen.

Dat het systeem van werkend leren goed functioneert blijkt uit het feit dat er per jaar zo'n kleine zeventig nieuwe leerling werknemers instromen bij de SSPB. Nadat timmerlieden, metselaars en tegelzetters hun primaire opleiding hebben voltooid gaat een groot deel door naar de voortgezette opleiding. De rest solliciteert bij een van de aangesloten bedrijven.

Naast het opleiden van jonge bouwvakkers verzorgt de SSPB ook de bijscholing van volwassen bouwvakkers. Alle bouwlieden die onder de bouw CAO vallen hebben recht op twee (bij) scholingsdagen per jaar.Wilt u naar aanleiding van dit artikel meer informatie over de SSPB voor uw bouwbedrijf of over je vakopleiding in de bouw neem dan gerust contact op met de SSPB in je regio.


...adviseert
"Ze mogen allemaal Bas tegen me zeggen"

...start
Betalingsgarantie voor individuele transacties

...twist
Onduidelijkheid Zzp-er duurt voort

...verheldert
Winkeliers Halderberge willen duidelijkheid

...overlegt
Geen geluidsoverlast op bedrijventerrein Industrieweg

...ontbindt
Ontbinden kost tijd

...bepaalt
Personeel bepalende factor in concurrentiestrijd

...groeit
Jonge innovatieve ondernemer zet succesvol bedrijf op poten

...bezuinigt
"Het is tijd om een stap vooruit te maken"

...presenteert
De 3 O's van de Bredase Business Dagen

...rijdt
Zakelijk onderweg

...netwerkt
Is ondernemen topsport?

...wint
Unaniem de beste

...fuseert
BouwNed na fusie grootste ondernemers organisatie in de bouw

...werkt
Werkend leren bij Stichting Samenwerkings- verband Praktijkopleiding Bouw

...structureert
De afdelingen basis van BouwNed

...specialiseert
Kwaliteit wordt steeds belangrijker

...adviseert
Adviesfunctie belangrijk bij afwerking

...bouwt
Met een bouwteam naar een bedrijfspand in maatpak

...installeert
Een bedrijfspand is een stuk gereedschap

...samenwerkt
Samenwerking levert tijdwinst op

...ontvangt
BouwNed positief-kritisch over kabinetsplannen

...vernieuwt
Terugkeer van een koningsmerk

...bedenkt
"Hij vond als het ware de magneet opnieuw uit"

...leert
De BOS nadert met rasse schreden

...spreekt
In 't kort

...huisvest
Bedrijfsterreinen schaars

...voorstelt
Even voorstellen: ROZ