In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2002













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl




BouwNed na fusie grootste ondernemersorganisatie in de bouw

Op 25 juni is formeel de vereniging BouwNed opgericht. Een gezamenlijke ledenvergadering van het Nederlands Verbond van Ondernemers in de Bouwnijverheid (NVOB) en de Vereniging Grootbedrijf Bouwnijverheid (VGBouw) heeft op deze dag besloten tot een fusie van beide verenigingen. Hiermee is de grootste ondernemersorganisatie in de bouwnijverheid ontstaan. Herman de Koning is voorzitter van de regio Zuid-Nederland en licht een en ander toe.

Herman de Koning.

"NVOB en VGBouw vormden sinds oktober 2000 al een federatie onder de naam BouwNed. Deze samenwerking is nu omgezet in een formele fusie waardoor de deelnemende verenigingen ophouden te bestaan. Belangrijkste overwegingen hierbij waren het opheffen van versnippering in de collectieve belangenbehartiging en een verdere professionalisering van de dienstverlening aan de lidbedrijven", aldus De Koning.

Factor van betekenis
BouwNed is de vertegenwoordiger van de sector Burgerlijke en Utiliteitsbouw (B&U). In gewoon Nederlands: de bouwers van woningen, kantoren, bedrijfspanden, winkels, scholen, ziekenhuizen, theaters en sporthallen. De Koning: "Bij BouwNed zijn rond 4.000 bouwbedrijven aangesloten, van eenmanszaken tot de grote bouwconcerns. Gezamenlijk zijn zij goed voor een jaaromzet van circa 20 miljard ofwel 5 procent van het Nederlandse bruto binnenlands product. Daarmee leveren wij een aanzienlijke bijdrage aan de economie van ons land, niet alleen in geld maar ook in werkgelegenheid. Onze lidbedrijven hebben gezamenlijk rond de 120.000 werknemers in dienst. En dan tel ik de werkgelegenheid die wij genereren bij onderaannemers, toeleveranciers en dienstverleners nog niet eens mee."

Volgens de heer De Koning is de bouw - en daarmee ook BouwNed - een factor van betekenis en een gesprekspartner waar overheden, politiek en maatschappelijke organisaties niet omheen kunnen. Via haar landelijke organisatie, regiokantoren en lokale afdelingen laat BouwNed haar invloed gelden op alle niveaus waar beleid gemaakt wordt.
BouwNed zal haar visie en expertise inbrengen bij discussies en besluitvorming over maatschappelijk belangrijke zaken. Ruimtelijke ordening en volkshuisvesting, arbeidsmarkt, veiligheid en gezondheid, vakopleiding, milieuzorg, marktwerking en innovatie vormen slechts een greep uit de grote diversiteit aan onderwerpen waar BouwNed raakvlakken mee heeft.
De nieuwe vereniging heeft de ambitie om in een vroegtijdig stadium mee te denken en oplossingen aan te dragen voor problemen en knelpunten in onze samenleving. "Want van een grote en belangrijke bedrijfstak als de bouw mag worden verwacht dat zij niet wegloopt voor haar maatschappelijke verantwoordelijkheid," aldus De Koning.

Ton Stevens.

Belangenbehartiger
Als belangenbehartiger springt BouwNed voor de aangesloten bouwondernemers in de bres bij kwesties die het belang van het individuele bedrijf te boven gaan en daarom vragen om een gemeenschappelijke regeling. Zoals CAO-afspraken, onderwijs en opleidingen of arbeidsomstandigheden.
De Ledenservice van BouwNed is erop gericht de lidbedrijven te ondersteunen bij hun bedrijfsvoering en bij het versterken van hun marktpositie. Daartoe levert BouwNed haar lidbedrijven een scala aan producten en diensten. Zowel collectief als individueel.

BouwNed ziet het als een kerntaak de vitaliteit en de rentabiliteit van de bedrijfstak bouw verder te verbeteren. De heer De Koning: "Daarom zullen wij innovatie, procesverbetering, kwaliteit en marktgerichtheid met kracht stimuleren. Bovendien gaan wij veel energie steken in het bevorderen van een effectieve kennisoverdracht." BouwNed zal wat dat betreft fungeren als een platform waarop alle soorten en maten bouwondernemers elkaar kunnen ontmoeten en van elkaars ervaring kunnen leren. Om het kwaliteitsniveau binnen de bouwsector op een steeds hoger plan te brengen, ondersteunt BouwNed bovendien het NVOB-label en de BouwGarant-verzekering voor de particuliere markt, alsook de certificering van bouwbedrijven via de Stichting De Erkende Hoofdaannemer.

Slagvaardige verenigingsstructuur
Het krachtenveld waarbinnen de bouw opereert verandert voortdurend en wordt ook steeds complexer. "Om die reden hebben wij gekozen voor een slagvaardige verenigingsstructuur en een wendbare organisatie," verklaart de regio-voorzitter. "Zodat wij snel en adequaat kunnen inspelen op de vele, wisselende uitdagingen die op ons afkomen."

Het hoogste gezagsorgaan van BouwNed is de Ledenraad. De dagelijkse leiding is in handen van het landelijk bestuur en de directie, ondersteund door een landelijk hoofdkantoor. De vereniging is opgedeeld in vier Secties: BouwNed Grootbedrijf, BouwNed Middelgrootbedrijf, BouwNed Middenbedrijf en BouwNed Kleinbedrijf. Binnen deze secties bestaat de mogelijkheid specifieke branche- en vakgroepen te vormen. Voor jongere ondernemers is het platform Jong Bouwmanagement opgericht.
Behalve een indeling naar bedrijfsgrootte, kent de verenigingsstructuur vijf Regio's met eigen regiokantoren: Noord-Nederland, Oost-Nederland, Noordelijke Randstad, Zuidelijke Randstad en Zuid-Nederland. Verder beschikt BouwNed in het hele land over 92 lokale afdelingen die door de regiokantoren worden ondersteund. "Met deze structuur hebben wij een organisatie die op àlle terreinen en op àlle niveaus actief is en de zaken dáár regelt waar dat het meeste effect sorteert," concludeert de heer De Koning.


...adviseert
"Ze mogen allemaal Bas tegen me zeggen"

...start
Betalingsgarantie voor individuele transacties

...twist
Onduidelijkheid Zzp-er duurt voort

...verheldert
Winkeliers Halderberge willen duidelijkheid

...overlegt
Geen geluidsoverlast op bedrijventerrein Industrieweg

...ontbindt
Ontbinden kost tijd

...bepaalt
Personeel bepalende factor in concurrentiestrijd

...groeit
Jonge innovatieve ondernemer zet succesvol bedrijf op poten

...bezuinigt
"Het is tijd om een stap vooruit te maken"

...presenteert
De 3 O's van de Bredase Business Dagen

...rijdt
Zakelijk onderweg

...netwerkt
Is ondernemen topsport?

...wint
Unaniem de beste

...fuseert
BouwNed na fusie grootste ondernemers organisatie in de bouw

...werkt
Werkend leren bij Stichting Samenwerkings- verband Praktijkopleiding Bouw

...structureert
De afdelingen basis van BouwNed

...specialiseert
Kwaliteit wordt steeds belangrijker

...adviseert
Adviesfunctie belangrijk bij afwerking

...bouwt
Met een bouwteam naar een bedrijfspand in maatpak

...installeert
Een bedrijfspand is een stuk gereedschap

...samenwerkt
Samenwerking levert tijdwinst op

...ontvangt
BouwNed positief-kritisch over kabinetsplannen

...vernieuwt
Terugkeer van een koningsmerk

...bedenkt
"Hij vond als het ware de magneet opnieuw uit"

...leert
De BOS nadert met rasse schreden

...spreekt
In 't kort

...huisvest
Bedrijfsterreinen schaars

...voorstelt
Even voorstellen: ROZ