In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2002













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




Betalingsgarantie voor individuele transacties

Trade4Sure Risk Services speelt in op een lang gekoesterde wens van veel ondernemers ten aanzien van kredietverzekering. Dankzij de digitale dienstverlening van het jonge bedrijf is het voortaan mogelijk op www.betalingsgarantie.nl individuele vorderingen te laten garanderen.

Anton Heinemans (links) en Roger Mulders.

Een traditionele kredietverzekering wordt afgesloten voor een complete debiteurenportefeuille. Slechte, maar ook goede debiteuren worden op één polis verzekerd en de ondernemer betaalt over zijn volledige omzet. Alle facturen moeten worden gemeld en administratieve rompslomp is daardoor niet ondenkbeeldig. De markt voor kredietverzekering is de afgelopen jaren stabiel geweest. De bedrijven die de nadelen van een kredietverzekering voor lief namen, waren voorzien en andere ondernemers begonnen er gewoon niet aan. Tot voor kort hadden alleen de grotere bedrijven 'n kredietverzekering. De meeste ondernemers zaten zonder: het MBK. Anton Heinemans startte met Roger Mulders Trade4Sure en samen proberen ze de MKB-vijver leeg te vissen. De dagelijkse praktijk van een grote kredietverzekeraar leerde Anton Heinemans namelijk dat veel ondernemers behoefte hebben aan betalingszekerheid voor individuele transacties. "Wij bieden een dienst waarmee ondernemers betalingsrisico selectief kunnen verzekeren. Elke ondernemer weet dat 95 van de 100 klanten normaal betalen. Het gaat dus uiteindelijk alleen om die vijf slechte afnemers," aldus Heinemans.

Incidentele exportorder
Het zoeken naar een kredietverzekeraar als partner voor Trade4Sure duurde ongeveer een jaar. Uiteindelijk kwamen Mulders en Heinemans uit bij Coface. Dit Franse bedrijf heeft een zeer grote database met daarin de kredietwaardigheid van miljoenen bedrijven en bezit daarnaast relaties met veel databases in de wereld. Leden van Trade4Sure krijgen toegang tot deze enorme digitale kaartenbak en kunnen on line informatie opvragen over de kredietwaardigheid van hun afnemers. Vanaf het moment dat een koper is gecheckt, houdt het systeem van Trade4Sure automatisch de ontwikkeling van die kredietwaardigheid bij. Het lidmaatschap geeft ook de mogelijkheid tot het afsluiten van een betalingsgarantie. "Dat kan bijvoorbeeld voor een extra grote order of een incidentele exportorder zijn, maar ook als er getwijfeld wordt aan de kwaliteit van een debiteur. Vaak wordt ook bij een nieuwe klant een betalingsgarantie aangevraagd," weet Mulders. De betalingsgarantie garandeert 75 procent van het factuurbedrag als er niet wordt betaald. Er zijn natuurlijk wel een paar spelregels aan verbonden. Zo moet er door de opdrachtgever wel gemaand worden. "Is er uiteindelijk na een vooraf bepaald aantal dagen nog steeds niet betaald, dan heeft onze opdrachtgever twee mogelijkheden: de vordering aan Coface overdragen of zelf verder gaan," vertelt Roger Mulders. "Als de vordering aan Coface wordt overgedragen, gaat deze het incassotraject in en wordt er 75 procent van het factuurbedrag overgemaakt aan onze klant. Het komt soms wel eens voor dat onze opdrachtgever liever toch nog even afwacht. Dat kan, maar dan vervalt wel de betalingsgarantie," vervolgt Mulders.

Opvallende check
De betalingsgarantie en de aanvullende diensten van Trade4Sure kunnen alleen bestaan in een geautomatiseerde omgeving en met toepassing van internet. "Wij zijn geen internetbedrijf, maar een aanbieder van financiële diensten met als belangrijkste distributiekanaal het internet," neemt Roger Mulders een vooroordeel weg. De heren hebben in ieder geval goed nagedacht over hun diensten en dit in een uitgekiend concept gegoten. Ga maar na: de aanmelding is eenvoudig, snelheid is gegarandeerd dankzij de digitale snelweg en de kosten vallen alleszins mee. De betalingsgarantie is er al vanaf 0,12% over het transactiebedrag. Het marketingtechnische gedeelte van de betalingsgarantie zit goed dichtgetimmerd, maar Mulders en Heinemans hebben ook over lieden met minder goede bedoelingen nagedacht. Als een bedrijf namelijk lid wordt, vindt er eerst een check plaats: op het nieuwe lid zelf. "Het is belangrijk dat alleen goede bedrijven lid kunnen worden. Wij moeten er voor waken dat er malafide ondernemingen geregistreerd raken. Zo'n bedrijf kan namelijk een "fake-transactie" uitvoeren met een soortgelijk bedrijf en vervolgens fictieve schade claimen," legt Heinemans uit. De uiteindelijke levensvatbaarheid voor het jonge bedrijf moet komen uit het aantal leden. Ondernemers kunnen zich voor 29,95 per maand laten registreren als klant en krijgen dan toegang tot de diensten van Trade4Sure.


...adviseert
"Ze mogen allemaal Bas tegen me zeggen"

...start
Betalingsgarantie voor individuele transacties

...twist
Onduidelijkheid Zzp-er duurt voort

...verheldert
Winkeliers Halderberge willen duidelijkheid

...overlegt
Geen geluidsoverlast op bedrijventerrein Industrieweg

...ontbindt
Ontbinden kost tijd

...bepaalt
Personeel bepalende factor in concurrentiestrijd

...groeit
Jonge innovatieve ondernemer zet succesvol bedrijf op poten

...bezuinigt
"Het is tijd om een stap vooruit te maken"

...presenteert
De 3 O's van de Bredase Business Dagen

...rijdt
Zakelijk onderweg

...netwerkt
Is ondernemen topsport?

...wint
Unaniem de beste

...fuseert
BouwNed na fusie grootste ondernemers organisatie in de bouw

...werkt
Werkend leren bij Stichting Samenwerkings- verband Praktijkopleiding Bouw

...structureert
De afdelingen basis van BouwNed

...specialiseert
Kwaliteit wordt steeds belangrijker

...adviseert
Adviesfunctie belangrijk bij afwerking

...bouwt
Met een bouwteam naar een bedrijfspand in maatpak

...installeert
Een bedrijfspand is een stuk gereedschap

...samenwerkt
Samenwerking levert tijdwinst op

...ontvangt
BouwNed positief-kritisch over kabinetsplannen

...vernieuwt
Terugkeer van een koningsmerk

...bedenkt
"Hij vond als het ware de magneet opnieuw uit"

...leert
De BOS nadert met rasse schreden

...spreekt
In 't kort

...huisvest
Bedrijfsterreinen schaars

...voorstelt
Even voorstellen: ROZ