In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2002













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




BouwNed positief-kritisch over kabinetsplannen
De kabinetsplannen die op Prinsjesdag bekend zijn gemaakt, zijn door BouwNed positief kritisch ontvangen. Positief, omdat diverse beleidsvoornemens van het kabinet zaken betreft waar de bouwbranche zich al geruime tijd voor inzet. Zo wil het kabinet de vitaliteit van het platteland bevorderen, meer ruimte bieden aan gevarieerd wonen in de steden, provincies en gemeenten een grotere rol geven bij ruimtelijke ontwikkelingen en ontwikkelingsplanologie stimuleren. Al eerder ingezet beleid zoals het versnellen van de woningbouwproductie, de woningbouw beter laten aansluiten op de wensen van de burgers en het verminderen en vereenvoudigen van regelgeving wordt door dit kabinet overgenomen. Al deze beleidsvoornemens bieden voor de bouw nieuwe kansen.

De gouden koets op een oplegger, een positief kritische benadering van ons koninklijk vervoer.

Naast dit positieve oordeel, heeft BouwNed ook de nodige kritische kanttekeningen. Het voornemen van het ministerie van VROM om het accent te verleggen van het schrijven van nota's naar het uitvoeren van beleid, wordt op zich toegejuicht. Tegelijkertijd moet worden geconstateerd dat die ambitie niet is terug te vinden in de beschikbare middelen voor ruimtelijke ordening en milieu. Het inzetten van zogeheten 'aanjaagteams' om de woningbouw uit het slop te halen klinkt daadkrachtig, maar zal weinig effectief zijn als deze teams niet de bevoegdheid krijgen om procedures te bekorten en zo nodig sancties op te leggen.

Evenals zijn voorgangers, besteedt ook dit kabinet mooie woorden aan het terugdringen van regelgeving. In de praktijk is daar tot nu toe echter bitter weinig van terecht gekomen. In tegendeel: nieuwe wetgeving heeft er alleen maar toe geleid dat de administratieve lastendruk verder is toegenomen. Overigens is de bedrijfstak bouw, met zijn vele collectieve regelingen, hier zelf ook debet aan.

Het uitgangspunt dat de economische groei de milieudruk niet mag verhogen, getuigt van een realistische kijk op dit onderwerp. BouwNed juicht het toe, dat er inmiddels een project verbetering handhaafbaarheid milieuregelgeving is gestart. Dat biedt mogelijkheden om te komen tot heldere en werkbare regelgeving en het terugdringen van de regeldruk op dit gebied. De uitvoering van een samenhangend en verantwoord milieubeleid wordt echter wel bemoeilijkt door de aangekondigde verlaging van milieusubsidies.

In het kader van het terugdraaien van subsidies, kondigt het ministerie van Economische Zaken aan de WBSO-regeling te gaan aanscherpen. BouwNed wijst op het gevaar dat de innovatie-inspanningen in de bouw, die door de lage winstmarges toch al onder druk staan, hierdoor nog verder kunnen dalen. Het streven van het kabinet om het starten van een onderneming te vergemakkelijken is op zich positief omdat dit leidt tot een versimpeling van procedures. Wel waarschuwt BouwNed voor een te lage drempel voor toetredende ondernemers, omdat dit zal leiden tot een verlaging van de gemiddelde bouwkwaliteit.

BouwNed onderschrijft de noodzaak om de instroom in de WAO te beperken via het terugdringen van het beroep op de regelingen en een actief reïntegratiebeleid. De afschaffing van PEMBA voor de kleine werkgevers wordt verwelkomd. Maar BouwNed verbaast zich erover dat de verplichting tot loondoorbetaling bij ziekte wordt uitgebreid naar twee jaar, onder gelijktijdige handhaving van PEMBA voor de grote ondernemingen. Dat betekent onmiskenbaar een lastenverzwaring voor het bouwbedrijfsleven. BouwNed dringt daarom aan op een integrale uitvoering van het SER-akkoord inzake de herziening van de WAO.


...adviseert
"Ze mogen allemaal Bas tegen me zeggen"

...start
Betalingsgarantie voor individuele transacties

...twist
Onduidelijkheid Zzp-er duurt voort

...verheldert
Winkeliers Halderberge willen duidelijkheid

...overlegt
Geen geluidsoverlast op bedrijventerrein Industrieweg

...ontbindt
Ontbinden kost tijd

...bepaalt
Personeel bepalende factor in concurrentiestrijd

...groeit
Jonge innovatieve ondernemer zet succesvol bedrijf op poten

...bezuinigt
"Het is tijd om een stap vooruit te maken"

...presenteert
De 3 O's van de Bredase Business Dagen

...rijdt
Zakelijk onderweg

...netwerkt
Is ondernemen topsport?

...wint
Unaniem de beste

...fuseert
BouwNed na fusie grootste ondernemers organisatie in de bouw

...werkt
Werkend leren bij Stichting Samenwerkings- verband Praktijkopleiding Bouw

...structureert
De afdelingen basis van BouwNed

...specialiseert
Kwaliteit wordt steeds belangrijker

...adviseert
Adviesfunctie belangrijk bij afwerking

...bouwt
Met een bouwteam naar een bedrijfspand in maatpak

...installeert
Een bedrijfspand is een stuk gereedschap

...samenwerkt
Samenwerking levert tijdwinst op

...ontvangt
BouwNed positief-kritisch over kabinetsplannen

...vernieuwt
Terugkeer van een koningsmerk

...bedenkt
"Hij vond als het ware de magneet opnieuw uit"

...leert
De BOS nadert met rasse schreden

...spreekt
In 't kort

...huisvest
Bedrijfsterreinen schaars

...voorstelt
Even voorstellen: ROZ