In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2002













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl




De BOS nadert met rasse schreden
De Business On Stage nadert met rasse schreden. Tijdens een evenement als de BOS leert men op gezellige wijze het netwerk van ondernemend Zeeuws-Vlaanderen kennen. Dit gegeven sluit naadloos aan bij het wereldwijde 'Learning by doing' credo van de vele Junior Kamers. Op vrijdag 15 november presenteert Junior Kamer Zeeuwsch-Vlaanderen in het Terneuzense Scheldetheater de BOS. Centraal thema is dit jaar 'verandermanagement', afgeleid van het Engelse 'changemanagement'. Eerdere BOS-thema's waren 'E-commerce' (2000) en 'Attractief werkgeverschap' (2001).

De BOS-commissie anno 2002. Van links naar rechts: Erik van den Bergen, Wilbert Tolhuijsen, Sven Langenberg, Peter Donze (voorzitter), Bart Depourq, Jean-Paul Heijens en

Ook dit jaar worden er nieuwe nuances aangebracht bij het BOS-spektakel, analoog aan de gemeentelijke herindeling. Drie Zeeuws-Vlaamse ondernemers uit de drie nieuwe gemeenten, geflankeerd door hun gemeentesecretaris, zullen acte de présence geven tijdens een forumdiscussie op de bühne. Er zal weer sprake zijn van een gezonde strijd waarbij de democratie zegeviert: de zaal beslist namelijk wie met de BOS-award aan de haal gaat.

Paraatheid
De BOS-commissie is inmiddels 'in staat van paraatheid'. Geen overbodige luxe want steevast is dit zakelijk trefpunt met ongeveer vijfhonderd representanten uit het bedrijfsleven het grootste business to business evenement van Zeeuws-Vlaanderen. Peter Donze heeft de fakkel overgenomen van Brenno de Zwart en is de nieuwe voorzitter van de BOS-commissie. "Het is heel veel werk, maar gelukkig zijn de taken binnen de BOS-commissie goed verdeeld. Ieder heeft zijn eigen takenpakket. Zo is er iemand verantwoordelijk voor de sponsors, voor de contacten met de deelnemende ondernemers, voor de website, voor de afstemming met het Scheldetheater, enzovoorts", aldus Donze die in het dagelijks leven registeraccountant is bij Deloitte & Touche in Terneuzen. De forumdiscussie neemt ook dit jaar weer een belangrijke rol in. De preses legt uit dat de rol van de nieuwe gemeentesecretarissen perfect past bij het centrale thema van de BOS 2002: 'verandermanagement'. "Door de gemeentelijke herindeling zijn ook de secretarissen verwikkeld in een vergaande verandering binnen de gemeentelijke organisaties. Zij moeten goed in kunnen spelen op veranderingen. Niet alleen vanwege de herindeling, maar ook vanwege wijzigingen in de samenstelling in het college van B en W na de verkiezingen. De gemeentesecretaris ondersteunt de genomineerde ondernemer uit zijn gemeente. Drie ondernemers uit de drie nieuwe Zeeuws-Vlaamse gemeenten Terneuzen, Hulst en Sluis leggen tijdens de forumdiscussie uit waarom ze door het stimuleren van veranderingsprocessen binnen hun bedrijf de concurrentie één stap voor blijven. De huidige samenleving is aan snelle veranderingen onderhevig. Zo hebben ondernemingen te maken met sociaal-economische ontwikkelingen, toenemende globalisering, wijzigend klantgedrag, interne veranderingen, privatisering, deregulering. Het simpelweg aanpassen aan veranderingen is niet voldoende. Wie prestatiegericht is en geen passieve toeschouwer wil zijn, zal deze veranderingen voorzien, uitlokken en aanmoedigen. Actief en gericht veranderen is noodzakelijk en dient een continu proces te zijn. Maar op welke manier, wat is de juiste richting, de meest resultaatgerichte aanpak en welke veranderstrategie is gewenst?"

John Vermeersen.

Stemrondes
Het democratisch gehalte van de BOS is hoog want de zaal beslist via een geavanceerd IVS stemsysteem. Tijdens de bedrijfspresentaties en de forumdiscussie worden er meerdere stemrondes gehouden. Vervolgens worden deze stemuitslagen in een database opgenomen. Zo is eenvoudig te lezen wie de meeste stemmen heeft behaald in de strijd om de BOS-award.De discussie op de bühne staat onder leiding van Gert Greveling. Deze registeraccountant houdt ook op warme humorvolle wijze een algemene inleiding over het centrale thema. Daarbij wordt de 'zin en onzin' van veranderingsmanagement onder de loep genomen. Peter Donze: "Er is dit jaar een dubbele interactie met de ondernemers in de zaal. De zaal wordt namelijk bij de forumdiscussie betrokken doordat er over en weer vragen gesteld kunnen worden. Daarnaast is er ook interactie door de stemkastjes." John Vermeersen uit Hulst is anno 2002 voorzitter van Junior Kamer Zeeuwsch-Vlaanderen. "Het lidmaatschap is wel vrijwillig, maar zeker niet vrijblijvend. De hechte band onder de leden maakt het mogelijk dat er een evenement als de BOS georganiseerd kan worden. De BOS breidt je kennissenkring uit en zorgt ervoor dat er meer contacten ontstaan binnen het Zeeuws-Vlaamse bedrijfsleven. De BOS biedt de mogelijkheid om op een ongedwongen manier kennis te maken met collega-ondernemers. Ieder jaar is er na het BOS evenement ook een aanwas van nieuwe leden."

Budget
Het moge duidelijk zijn dat de BOS-commissie alles in het werk stelt voor een evenement in optima forma. "De BOS is een fors evenement dat door de Zeeuws-Vlaamse ondernemers wordt gedragen. Dat blijkt uit het feit dat het in groten getale wordt bezocht en door de financiële ondersteuning van de sponsors. We zijn blij dat de 'spanning' terug is door middel van het wedstrijdelement in combinatie met de interactie met de zaal", aldus Peter Donze.


...adviseert
"Ze mogen allemaal Bas tegen me zeggen"

...start
Betalingsgarantie voor individuele transacties

...twist
Onduidelijkheid Zzp-er duurt voort

...verheldert
Winkeliers Halderberge willen duidelijkheid

...overlegt
Geen geluidsoverlast op bedrijventerrein Industrieweg

...ontbindt
Ontbinden kost tijd

...bepaalt
Personeel bepalende factor in concurrentiestrijd

...groeit
Jonge innovatieve ondernemer zet succesvol bedrijf op poten

...bezuinigt
"Het is tijd om een stap vooruit te maken"

...presenteert
De 3 O's van de Bredase Business Dagen

...rijdt
Zakelijk onderweg

...netwerkt
Is ondernemen topsport?

...wint
Unaniem de beste

...fuseert
BouwNed na fusie grootste ondernemers organisatie in de bouw

...werkt
Werkend leren bij Stichting Samenwerkings- verband Praktijkopleiding Bouw

...structureert
De afdelingen basis van BouwNed

...specialiseert
Kwaliteit wordt steeds belangrijker

...adviseert
Adviesfunctie belangrijk bij afwerking

...bouwt
Met een bouwteam naar een bedrijfspand in maatpak

...installeert
Een bedrijfspand is een stuk gereedschap

...samenwerkt
Samenwerking levert tijdwinst op

...ontvangt
BouwNed positief-kritisch over kabinetsplannen

...vernieuwt
Terugkeer van een koningsmerk

...bedenkt
"Hij vond als het ware de magneet opnieuw uit"

...leert
De BOS nadert met rasse schreden

...spreekt
In 't kort

...huisvest
Bedrijfsterreinen schaars

...voorstelt
Even voorstellen: ROZ