In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2002













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl




Netwerkbijeenkomst met interessante discussie
Is ondernemen topsport?

Onlangs werd in de businessclub van het Bredase voetbalstadion de derde netwerkbijeenkomst van 'Management is topsport' gehouden. Voor een zaal geïnteresseerde ondernemers en managers werd gediscussieerd over de vraag of ondernemen nu echt als topsport kan worden gezien.

Het panel. V.l.n.r.: Jan-Willem van Dijk, Henk Lubberdink en Frans Kales.

In vroeger dagen waren aanleg en talent in hoge mate bepalend voor het halen van de top in een onderneming of de sport. Discipline was een vanzelfsprekende eigenschap. Voor de sporters en managers van vandaag is aanleg en talent echter vaak niet meer toereikend. Snel succes kan verkregen worden en de motivatie om de absolute top te halen, verdwijnt vaak snel. Onder leiding van John Jansen van Galen werd in het Fujifilm Stadion van NAC gediscussieerd over de vraag of ondernemen topsport is. In de oorspronkelijke aankondiging was nog het pasfotootje van NAC-bestuurder Roelant Oltmans te zien. Het was niet verrassend te constateren dat de manager ondertussen vervangen was. De chique hockeyinstelling had plaatsgemaakt voor een nuchtere wielrenner. Henk Lubberdink vierde successen in de Tour de France en zat als panellid aan tafel. Jan-Willem van Dijk, directeur van Spaarbeleg en sponsor van topschaatsers, en Frank Kales, oud-basketballer en voorheen de directeur van Ajax, completeerden het panel.

Paul Nouwen vertelt zijn verhaal.

Streng dieet
De avond begon met een monoloog van Paul Nouwen. Deze Rotterdammer was eerder directeur van Nationale Nederlanden en de ANWB. Verder was hij meer dan tien jaar voorzitter van de wielerronde van Nederland. Hij begon zijn verhaal echter over zijn andere liefde: de paardensport. Hij wilde in zijn studententijd de mooiste renpaarden tot grootse prestaties brengen. Probleem was echter zijn lengte. Hij had zijn lange lichaam niet mee voor het leven als jockey. Nouwen zette zich aan een streng dieet, had geen gram vet op het lange lijf en kwam een heel eind in de paardensport. Moraal van het verhaal: als je iets echt wilt, lukt dat ook. Later werd Nouwen directeur van Nationale Nederlanden en werd hij in de herfst van zijn zakelijke carri¸re gevraagd als directeur van de ANWB. Hij won het vertrouwen van de werknemers van de vereniging en gaf ze het gevoel zelf ondernemer te zijn. De ANWB ging uit de rode cijfers en floreerde weer. De laatste jaren is Paul Nouwen managementadviseur van professie en geeft hij - zoals in Breda - alleraardigste lezingen.

Het diner / buffet in Brasserie Le Carnac.

Scherp woordenspel
Nog tijdens het betoog van Paul Nouwen ontstond er overigens een aardige discussie. Frank Kales begeleidde Ajax een paar jaar geleden naar een beursgang en beëindigde daar deels het verenigingsgevoel van Ajax mee. Paul Nouwen werd destijds bij de ANWB ook voor de keuze gesteld tussen vereniging blijven of veel geld ophalen op de effectenbeurs. De leden kozen destijds voor de vereniging. De twee tegenpolen op dat gebied kwamen in hun onderlinge gesprek vanzelfsprekend niet tot elkaar. Kales bleef de beursgang van Ajax een goede stap vinden, terwijl Nouwen blij is dat de ANWB nog steeds een vereniging is. Het scherpe woordenspel tussen de twee sprekers boeide de aanwezigen. Uiteindelijk werd het resultaat gevoeld als een remise. Het panel kon later niet tot dergelijke hoogte stijgen, maar amuseerde toch het publiek. De aanwezigen genoten van het diner in de pauze en de versnaperingen na afloop. Of ondernemen nu werkelijk vergelijkbaar is met topsport heeft veel te maken met de persoonlijke interpretatie. Discipline en vasthoudendheid zijn in ieder geval belangrijke voorwaarden.

Het betere netwerken.

De verhuizing van Houben Advocaten in 1997 vanuit de Baronie-laan naar Claudius Prinsen gebeurde vanuit een duidelijke bedrijfsfilosofie. Mr Sjoerd Tilman: "Kwaliteit en optimale dienstverlening en niet alleen op juridisch vlak. Alle randvoorwaarden moeten kloppen en huisvesting is daar een belangrijk onderdeel van. Die kwalitatieve uitstraling hebben we hier zeker gevonden. Een andere voorwaarde was dat de locatie zowel per openbaar vervoer als auto goed bereikbaar diende te zijn en ook aan die voorwaarde is voldaan.


...adviseert
"Ze mogen allemaal Bas tegen me zeggen"

...start
Betalingsgarantie voor individuele transacties

...twist
Onduidelijkheid Zzp-er duurt voort

...verheldert
Winkeliers Halderberge willen duidelijkheid

...overlegt
Geen geluidsoverlast op bedrijventerrein Industrieweg

...ontbindt
Ontbinden kost tijd

...bepaalt
Personeel bepalende factor in concurrentiestrijd

...groeit
Jonge innovatieve ondernemer zet succesvol bedrijf op poten

...bezuinigt
"Het is tijd om een stap vooruit te maken"

...presenteert
De 3 O's van de Bredase Business Dagen

...rijdt
Zakelijk onderweg

...netwerkt
Is ondernemen topsport?

...wint
Unaniem de beste

...fuseert
BouwNed na fusie grootste ondernemers organisatie in de bouw

...werkt
Werkend leren bij Stichting Samenwerkings- verband Praktijkopleiding Bouw

...structureert
De afdelingen basis van BouwNed

...specialiseert
Kwaliteit wordt steeds belangrijker

...adviseert
Adviesfunctie belangrijk bij afwerking

...bouwt
Met een bouwteam naar een bedrijfspand in maatpak

...installeert
Een bedrijfspand is een stuk gereedschap

...samenwerkt
Samenwerking levert tijdwinst op

...ontvangt
BouwNed positief-kritisch over kabinetsplannen

...vernieuwt
Terugkeer van een koningsmerk

...bedenkt
"Hij vond als het ware de magneet opnieuw uit"

...leert
De BOS nadert met rasse schreden

...spreekt
In 't kort

...huisvest
Bedrijfsterreinen schaars

...voorstelt
Even voorstellen: ROZ