In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2003













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be





Bedrijven
PriceWaterhouseCoopers
Firma Cohen
Elektravon Breda
Europe's Best Security
Vrijmoedgroep
Ebben • Slaats • De Jonge
Amgen
Broese & Peereboom
Amgen
Wereldleider op het gebied van de biotechnologie: Amgen B.V.

Vooruitgang is waar de wereld om draait, want stilstand betekent achteruitgang. Nergens telt dit uitgangspunt zo sterk als in de medische wereld. Nieuwe medicijnen bieden namelijk steeds weer nieuwe mogelijkheden. En nieuwe kansen! Amgen (Applied Molecular Genetics) wil daarbij voorop lopen om de kwaliteit van leven van patiënten met levensbedreigende en chronische ziekten werkelijk te verbeteren.


Amgen ­ opgericht in 1980 in Thousand Oaks, Californië ­ is 's werelds grootste onafhankelijke organisatie op het gebied van de biotechnologie. Zij onderzoekt, ontwikkelt, produceert en distribueert humane geneesmiddelen voor toepassing in diverse medische disciplines. Specifieke biotechnologische technieken en klinisch onderzoek vormen de basis van alle door Amgen ontwikkelde geneesmiddelen. Vanuit haar wetenschappelijke kennis van de moleculaire biologie focust Amgen zich sterk op de studie van het menselijk DNA en eiwitten.

Nederlandse vestiging
In 1989 is Amgen de oceaan overgestoken ­ nadat al vele successen behaald waren, zoals o.a. de ontdekking van het gen voor humaan erythropoietine wat resulteerde in het geneesmiddel Epogen® en het gen voor de hematopoëtische groeifactor G-CSF (Neupogen®) ­ en heeft zich in Europa gevestigd. In datzelfde jaar werd in Breda de Nederlandse vestiging Amgen B.V. geopend. De belangrijkste activiteiten hier liggen voornamelijk op het gebied van klinisch onderzoek, marketing en verkoop. In 1997 werd bovendien het Europees Logistiek Centrum (ELC) van Amgen in Breda gevestigd. Hier worden de geneesmiddelen verpakt, geëtiketteerd en vervolgens gedistribueerd naar de EU-lidstaten en landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Alweer heel wat jaren werken beide bedrijven onder één dak in één van de mooiste panden ­ dat kracht, allure en innovatie uitstraalt ­ op Industrieterrein Hoogeind.

Amgen's waarden
Binnen Amgen B.V. werken zo'n 55 personen, verdeeld over de afdelingen Marketing & Sales, Klinisch onderzoek, Medische informatie, Financiën en Registratie. "Alle medewerkers van Amgen ­ wereldwijd meer dan 10.000 medewerkers ­ werken vanuit de intentie patiënten beter te maken dan wel een hogere kwaliteit van leven te verschaffen," licht Els Sturm, 'Business Unit Manager Nephrology' toe. Zij wordt hierin bijgevallen door collega Maxim Scholten, 'Manager Regulatory Affairs': "Amgen loopt voorop bij het zoeken naar oplossingen voor levensbedreigende en chronische ziekten. Steeds met het oog op het belang van patiënten. Wij werken vanuit Amgen's waarden en we gebruiken de wetenschap en innovatie om het leven van de patiënt ingrijpend te verbeteren."

Specifieke geneesmiddelen
Dankzij haar innovatieve, wetenschappelijke onderzoek heeft Amgen al flink wat vooruitstrevende resultaten geboekt op een aantal zeer specialistische gebieden, te weten: oncologie, hematologie, nefrologie en reumatologie. Els: "Wat wij nu dus doen, is het maken van eiwitten door middel van biotechnologische processen, hetgeen een zeer ingewikkeld procédé is, waarmee uiteindelijk weer heel specifieke geneesmiddelen te maken zijn." Op dit moment heeft Amgen in Europa een viertal producten op de markt, namelijk Neupogen®, Neulasta™, Aranesp® en Kineret®. De eerste twee worden gebruikt bij de behandeling van kanker. Beide geneesmiddelen beschermen patiënten die met chemotherapie worden behandeld tegen infecties die kunnen optreden t.g.v. een tekort aan witte bloedcellen. Aranesp® is een nieuw erythropoëse stimulerend eiwit voor de behandeling van bloedarmoede bij patiënten met chronisch nierfalen en wordt ook toegepast bij kankerpatiënten die bloedarmoede hebben t.g.v. hun behandeling met chemotherapie. Kineret®, een geneesmiddel tegen reumatoïde artritis (RA) neutraliseert de biologische werking van het eiwit interleukine-1 dat bij RA in overmaat aanwezig is.

Bedrijfsmissie
Bovenal is Amgen dus een wetenschappelijk gedreven organisatie, met louter vakmensen in dienst die de wereldwijde bedrijfsmissie 'Improve people's lives' hoog in het vaandel dragen. De komende jaren zullen vele professionals dit team komen versterken. Els: "Het is dan ook een fantastisch bedrijf om voor te werken. Het is een onderneming waar veel uitdagingen liggen en waarin iedereen de waardering krijgt voor zijn/haar aandeel." En uitdagingen liggen er volgens Maxim alweer voldoende in het verschiet. "Zo zijn we bezig met de ontwikkeling van een aantal nieuwe geneesmiddelen voor aandoeningen waar tot op heden nog geen adequate behandeling voor beschikbaar is." Het is eigenlijk niet verwonderlijk, dat Amgen het predikaat 'wereldleider op het gebied van de biotechnologie' draagt.

Meer informatie
Amgen
Minervum 7061
Postbus 3345
4800 DH BREDA
Tel: 076 - 5732500
Fax: 076 - 5732501
E-mail: info_nefrologie@amgen.com
Internet: www.amgen.nl


...behartigt
MKB West-Brabant

...start
Secretarieel werk doorgelicht

...ontdekt
Freefloat™. Gat in de markt voor dj's

...verhoogt
KvK tegen verhoging toeristenbelasting

...verandert
Elektronisch uittreksel nu rechtsgeldig

...rijdt
Zakelijk onderweg (deel 1)

...evalueert
"We hebben zó hard gewerkt!"

...kijkt terug
"Een plant die water moet hebben..."

...reikt uit
Ondernemen is topsport

...rijdt
Zakelijk onderweg (deel 2)

...beveiligt
Beveiliging moet worden gedragen door ondernemers

...vergroot
Gemeente volop bezig met veiligheid

...informeert
Gemeente kieskeurig met bedrijfsgrond

...spreekt
In 't kort

...organiseert
Evenementencomplex met uitstraling

...bevordert
Breda wordt kennisstad

...revitaliseert
Revitalisering voor logistiek bedrijventerrein

...realiseert
Bedrijventerrein Heilaar-Noord: ruimte voor ondernemers

...investeert
"Verbeter je omgeving, begin bij jezelf!"

...toeneemt
Meer werk door vergrijzing

...afneemt
Afkoeling economie laat ook winkelmarkt niet ongemoeid

...onderneemt
Meer winkelplannen dan ooit