In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2007

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

De stoel
Naam: Ronald Reunis (47 jaar)
Functie: manager infrastructuur, Lid van de directie.
Bedrijf: Philips Lighting B.V. in Roosendaal.
Bijzonderheden: De vestiging van Philips
Lighting in Roosendaal is een van de meest geavanceerde, innovatieve en kwaliteitsgerichte fabrieken van Philips ter wereld. Er werken 1250 mensen aan de machine ontwikkeling, productontwikkeling, de productie en distributie van fluorescentieverlichting. De meest moderne TL- buizen, vooral voor industrieel gebruik, komen vanuit de fabriek op Majoppeveld. Ieder jaar worden daar zo'n 150 miljoen lampen geproduceerd (TL en CFL). Die gaan vooral naar Europa. In Roosendaal staat ook het Distributiecentrum Brabant. Van daaruit gaan lampen de hele wereld over.
Locatie foto: Reunis heeft 'even' een stoel weggezet bij de HOR 6000, een productielijn waar de TL lampen horizontaal de band aflopen. Er komen hier meer dan 2 lampen per seconde voorbij, de lijn wordt bediend door minder dan tien man. Normaal staat de stoel van Reunis op zijn kantoor.


Tekst: Ron Gregoor
Foto: Thom van Amsterdam

Wat is er zo bijzonder aan deze stoel?
Hij zit lekker, zowel letterlijk als figuurlijk. Omdat ik nogal lang ben, 1.93 meter, is die stoel aangepast 'aan mijn zit'. Ik zit er nu een jaar en ik voel me hier geweldig in mijn element. Ik ben er trots op te mogen werken in de grootste lightingfabriek in ons land, want dat zijn we hier in Roosendaal. Het is geweldig om het proces mee te maken: van het eerste ontwerp in je hoofd tot het moment dat de lamp van de productielijn komt. Maar ook de productontwikkeling, van zand (voor de productie van glas) tot de uiteindelijke lamp. Het maken van iets, dat spreekt me erg aan. In september komt onze nieuwe TL-D Eco lamp op de markt, die 10 tot 15 procent minder energie gebruikt.

Op welke stoelen heeft u hiervoor gezeten?
Dat zijn er nogal wat. Na mijn studie werktuigbouwkunde ben ik in 1984 begonnen bij de Vitrite fabriek van Philips in Middelburg. Ik was daar onder meer productiemanager. We maakten daar de fittingen van lampen, lampvoetjes noemden we dat. In 1994 besloot Philips om een deel van de productie naar lage lonenlanden over te brengen. Ik ben toen naar Polen gegaan, heb daar een jaar later een joint venture opgezet. Hoewel ik nooit een internationale carrière had gepland, kwam dat op mijn pad. Wij woonden vlakbij de Tsjechische en Oekraïense grens, mijn kinderen zaten daar op een lokale Poolse school. Na een aantal jaren vroegen ze me of ik factorymanager wilde worden van Philips in Soerabaja, Indonesië. Ik vond dat wel een uitdaging. Dat was een fabriek waar 1600 mensen werkten, we maakten daar normale gloeilampen en TL. Ik heb daar met heel veel plezier gewerkt, Aziaten hebben een teamspirit waar wij wel jaloers op mogen zijn. Daarna ben ik in Italië terechtgekomen, in een plaatsje nabij Turijn. Daar heb ik drie jaar gezeten. Ik heb van geen van die drie buitenlandse avonturen spijt gehad, maar was toch wel weer toe aan een terugkeer naar Nederland. Ik ben nu, na elf jaar, weer terug.

Welke stoel heeft u het meest gevormd?
Mijn eerste stoel stond in Hulst. Ik ben daar geboren en heb daar de basis gelegd voor mijn latere leven. Door mijn studie, opvoeding, maar vooral toch door het feit dat ik topsport heb bedreven. Ik heb gevolleyd bij achtereenvolgens Morres in Hulst, bij Herentals in België, bij Brevok in Breda, en in Roosendaal. Voor je ontwikkeling is het belangrijk om een teamsport te doen. Op hoog niveau, want dat is wel belangrijk. Ik heb veel gespeeld, jeugd getraind. Die ervaringen draag je je hele leven mee.

Wat betekent het bedrijf voor u?
Philips is een multinational. Alles wat ik ben, heb ik te danken aan Philips. Het bedrijf geeft je een enorme bagage. Het is bij ons zo goed dat in de hele wereld er een eenduidig systeem is. De logistiek in China bijvoorbeeld is dezelfde als hier in Roosendaal. Dat schept duidelijkheid.

Wat betekent u voor het bedrijf?
Ik wil mijn ervaring delen met andere mensen binnen het bedrijf Maar ook mijn contacten naar buiten toe zijn enorm belangrijk. We zijn de grootste werkgever van Roosendaal en de tweede van heel West- Brabant. Dat schept ook verplichtingen.

Geeft deze stoel een gevoel van macht?
Wij kunnen als Philips Roosendaal een geweldige invloed uitoefenen op de energiebesparing in de hele wereld. Reken maar eens uit: negentien procent van alle elektriciteit in de hele wereld zit in de verlichting. De helft daarvan is TL- verlichting, veelal gebruikt in de industrie. Wij, hier in Roosendaal maken die verlichting. Als de slimme jongens van ons daar energie in kunnen besparen, kunnen we ontzettend veel betekenen in de hele wereld. Ekolampen en andere hebben dan ook de toekomst, maar het geeft ons ook een hele verantwoordelijkheid.

Wanneer bent u het meest in uw element?
Als ik met mensen kan samenwerken. Met mensen hier in het bedrijf praten over ons product, hoe we dat beter kunnen maken, hoe we nog meer energie kunnen besparen. En wat ik al eerder zei, ik vind het prachtig om een product te maken. Uit het niets iets maken, iets mooiers is er niet (van zand tot klant). Wat dat betreft ben ik een begenadigd mens.

Zoekt u nog wel eens een stoel in het buitenland?
Voorlopig niet. Ik heb het hier nu prima naar mijn zin. Nu zit ik hier pas een jaar, maar het zit er niet in dat ik voorlopig verkas. Ik woon naar mijn zin in België. Het is maar de vraag of ik het mijn familie nog een keer wil aandoen om weer naar een ander land te verhuizen.

Waarover piekert u?
Ik pieker eigenlijk best vaak. Ik maak me bijvoorbeeld zorgen over de betrokkenheid van mensen. Wij werken hier met meer dan 1200 mensen. Ik sta op het standpunt dat de fabriek niet alleen van de directie in Eindhoven of Amsterdam is, ook niet van ons, maar van iedereen die hier werkt. Die mensen moeten ook die verantwoordelijkheid nemen. Als we het in de overlegsfeer hebben over de toekomst van ons bedrijf, over plannen, merk ik dat er nog altijd teveel volgers zijn en te weinig mensen met eigen, goede ideeën. Dat baart mij wel eens zorgen.

Waar komt u uw stoel voor uit?
Ten eerste om bij mijn familie te zijn. Ik heb een drukke baan, altijd gehad. Nu wonen we in Brasschaat, ik probeer toch zoveel mogelijk bij mijn vrouw en vier kinderen te zijn. Ik ben actief binnen de BZW (Brabants Zeeuwse Werkgevers) en bij de bedrijvenvereniging Majoppeveld. Het is belangrijk dat je contact hebt met andere bedrijven, overheid en scholen. Ik vind dat je heel veel kan leren van kleine (familie)bedrijven. We steunen hier in Roosendaal RBC, daar ga ik vaak heen.

Als u niet bij dit bedrijf had gewerkt, dan..?
Had ik waarschijnlijk werk gevonden in de sport. Volleybaltrainer bijvoorbeeld. Of in de gezondheidszorg, dat trekt me ook wel aan. Sport heeft veel overeenkomsten met het bedrijfsleven. Het heeft alles te maken met teamwork. Goede clubs moeten tegenwoordig ook heel goede bedrijven zijn. Ik kwam laatst met een Philips- delegatie in Milaan, waar PSV voetbalde. Als je dan ziet wat voor een bedrijf AC Milan is, dat is geweldig. Het gaat hier om een multinational. En als je ziet wat er met Juventus gebeurt. Ondanks alle negatieve ontwikkelingen van de afgelopen jaren, blijft dat een heel goed en groot bedrijf. Met een geweldige achterban.


...verkoopt
Nederland wordt een cadeaubonnenland

...verandert
Elk seizoen is weer anders

...zit
De stoel

...bekijkt
De stand van zaken

...ontdekt
Grenzeloos innoveren met Syntens

...onderneemt
REWIN ondersteunt Bredase ondernemers met uniek concept

...start
Een vliegende start met Youpla

....ontvouwt
Activiteiten KvK in 2008

...leert
Export subsidie regeling PSB verruimd

...verkent
Barcelona verkennen

...geeft inzicht
Gezond eten voor ouderen

...helpt
Toppers helpen MKB

...biedt
Bolides op Rosada

...studeert
Foppe bij Avans

...peilt
Een lichte zomerdip: 6,9

...kijkt
Filmevenement in Amerikaanse stijl

...golft
Golfen ook voor jongeren

...revitaliseert
Nieuwe episode in opknapbeurt Krogten

...plant
Grote werkgever

...bouwt
Uniek wonen in het Bredase station

...bindt
Nieuw leven in de brouwerij

...werkt samen
Samenwerken over de grens

...koestert
Breda koestert haar studenten

...schaft af
Het wordt eenvoudiger

...ontwikkelt
De vliegende auto

...krijgt
MKB krijgt gratis advies

...groeit
Forse groei van postorderbedrijven

...vliegt
Blijven hangen boven Lelystad

...controleert
Helicon zit altijd in de lucht

...rijdt
Zakelijk onderweg

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...besteedt
Bezoekers Breda geven meer geld uit

...komt bijeen
Nassaulezing

...begint
Heuvel wordt dynamische wijk

...communiceert
Jonge ondernemer in oud gebouw

...draait
Kantoren- en bedrijfsruimtemarkt draaien weer op volle toeren

...verbeterdt
Aanpassing beveiliging op drie bedrijvenclusters