In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2007

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Bedrijvig Breda
Nieuw leven in de brouwerij

Toen in 2004 de brouwerij Inbev, de laatste rechtsopvolger van de Bredase Drie Hoefijzers Brouwerij, besloot de productie in Breda stop te zetten en dus ook de fabrieken te sluiten, reageerde gebiedsontwikkelaar AM alert op de unieke kans die zich daarmee aandiende. "Een prachtige locatie in de stad die uitstekende ontwikkelingskansen biedt", zoals projectmanager Tom Horstink van AM het noemt. "Iedere Bredanaar kent het hier, heeft er wel iets mee. Een gebied dat oud en nieuw met elkaar vermengt, dat Breda noord met het centrum verbindt, dat perfect aansluit bij de ideeën die er zijn met Via Breda", vult communicatieadviseur Bart Hogenbosch, die overigens zelf in Breda woont, aan. Samen met grondeigenaar Inbev en de gemeente Breda toog AM dan ook met veel inspiratie en gevoel voor de plek aan het werk om van het 'Drie Hoefijzersterrein' iets moois te maken.

door Ron Gregoor


Brouwhuis moet de trekpleister worden van Drie Hoefijzers.
Foto: AM

BREDA - Om het Driehoefijzersterrein even te duiden op de kaart van Breda; het behelst in grote lijnen het terrein dat voorheen in eigendom was van Inbev. Nu heeft AM de grond gekocht. Het gebied ligt ingeklemd tussen de Terheijdenstraat en de Terheijdenseweg aan de westzijde, de Liniestraat aan de noordkant, de Doornboslaan en de Teteringenstraat aan de oostzijde en de Oranjesingel aan de zuidkant. In de afgelopen periode is hard gewerkt aan het ontwerpen van een stedenbouwkundig plan. "Het is een gebied met een rijke historie. Dat willen we ook vasthouden, dat spreekt ook duidelijk uit het plan", zegt Horstink. "De cultuurhistorische waarde van deze locatie willen we in alle opzichten benutten en verder uitbouwen."

AM heeft zich bij het ontwerpen gericht op duidelijke afspraken met de gemeente Breda over het behoud van een aantal beeldbepalende monumenten. Het oude brouwhuis bijvoorbeeld is zo'n gebouw dat behouden moet blijven. "Een schitterend gebouw dat behoort tot het rijke industriële erfgoed van Breda. Vooral het interieur is onbeschrijfelijk mooi. Het is niet eenvoudig om daar een nieuwe invulling aan te geven, maar met veel creativiteit en lef gaan we die uitdaging aan. Het Brouwhuis wordt zonder twijfel een van de parels van Drie Hoefijzers."

Monumenten
Ook het oude hoofdkantoor, overigens nog steeds in gebruik bij Inbev, is een rijksmonument, gebouwd aan het begin van de vorige eeuw. De gebouwen Lentehof en de oude pastorie van de St. Josephkerk moeten behouden blijven. Zij worden geïntegreerd in het nieuwe stedelijk weefsel en krijgen een kantoorfunctie. Natuurlijk blijft ook de St.Josephschool staan. Die school gaat, waarschijnlijk al dit jaar, uitbreiden. Er komen aan de westzijde acht lokalen bij. En zelfs de oude schoorsteen van de fabriek blijft staan als herkenningspunt voor de wijk straks. Vast gegeven voor de plannenmakers was ook het nieuwe kantoor van Inbev op de hoek van de Terheijdenstraat en de Cerestraat.

Om de nieuwe wijk een sterke eigen identiteit te geven zijn de plannenmakers van AM en de gemeente niet over een nacht ijs gegaan. Hogenbosch: "We hebben onder 5000 Bredanaars een enquête gehouden. We hebben ze onder meer gevraagd wat ze misten in dit gebied en wat hun wensen zijn. Daarna hebben we in klantenpanels gesprekken gevoerd, zodat we een duidelijk beeld hebben hoe 'de Bredanaar' naar deze locatie kijkt. Waar mogelijk houden we rekening met de beleving van de toekomstige gebruikers." AM ging met al die gegevens aan de slag. De plannen zijn in procedure. Binnen een jaar hoopt AM met de bouw te kunnen beginnen.


Het monumentale voormalige hoofdkantoor van de brouwerij blijft intact.
Foto: AM

De directe omgeving van de St. Josephschool wordt de eerste fase. Ongeveer gelijktijdig met de bouw van de nieuwe lokalen komt tegenover de school op het nu nog braakliggend brouwerijterrein met de schoorsteen centraal, een architectonisch fraai complex met 125 koop- en huurwoningen. Daarna (fase 2) worden er achter de school zo'n 45 stadsvilla's gebouwd. "Een eigentijdse uitwerking van het singelmilieu, dat zo typerend is voor dit deel van de stad." Bewoners krijgen ondergronds hun parkeerplaats. Aan de Oranjesingel en de Cerestraat worden ongeveer gelijktijdig ook Lentehof en de oude pastorie opgeknapt. Dat worden kantoren. Op de hoek van de Oranjesingel en de Terheijdenstraat, op het terrein waar vroeger de Josephkerk stond, komen waarschijnlijk tussen de 50 en 60 appartementen met een hoogteaccent van acht tot tien lagen(fase 3).

Brouwhuis
Centraal in de plannen staat het brouwhuis (fase 4). Dit monumentale pand moet een nieuwe functie krijgen. "Omdat het een belangrijke drager in het plan is, steken we daar enorm veel energie in", vertelt Horstink. "We mikken op een duurzame invulling met een mix van functies. Mogelijk kunnen we iets met een horeca- concept, maar dat moet dan wel uniek zijn. Een combinatie van commerciële bedrijvigheid, cultuur en educatie misschien. We zijn nog zoekende." In het najaar hoopt AM het conceptplan te kunnen presenteren voor de invulling van het brouwhuis. Afhankelijk daarvan wordt gekozen hoe de omgeving van het monument wordt ingevuld. Als gekozen wordt voor woningen, dan is er achter het brouwhuis plek voor 100 appartementen, alternatief is 12.000 vierkante meter kantoorruimte.

Het meest westelijke deel (fase 5) wordt bestemd voor kantoren. Het monumentale hoofdkantoor is hier de absolute trekker. Zeker in combinatie met een moderne kantoorontwikkeling aan de achterzijde zou net een prachtige vestigingsplaats voor bijvoorbeeld een multinational kunnen zijn. In de planopzet heeft AM voor de samenhang van het hele gebied over de grenzen heen gekeken. Want ook aan de noordzijde van de spoorlijn ligt nog een terrein dat nu nog in eigendom is van Inbev. Dat plandeel wordt vanaf 2009 in ontwikkeling genomen. Daar komen circa 400 woningen en kantoren in een parkachtige omgeving.

Boulevard
De Liniestraat wordt een boulevard 'van Franse allure'. Terug naar de zuidkant van Drie Hoefijzers. Er komt langs de spoorlijn een geluidsafschermende bebouwing met een basishoogte van 4 of 5 lagen. Op strategische plekken worden accenten geplaatst van 6 of 7 lagen. De opbouw, variatie en hoogte levert een rijk en geschakeerd binnenstedelijk woonmilieu op. De toekomstige bebouwing op de kruising Terheijdenstraat/ Cerestraat, waar vroeger de kerk stond, krijgt een hoogte tot acht à tien lagen. De verbinding tussen de Terheijdenstraat en de huidige Cerestraat wordt gesloten voor autoverkeer. Er komt, ter ontsluiting van de nieuwe wijk, een nieuwe straat. Die komt uit op de Oranjesingel en wordt een stuk breder dan de evenwijdige Joseph- en Driehoefijzersstraat. Overal in de wijk is nadrukkelijk gedacht aan groen. Zo worden hoven groen ingericht, worden de straten met bomen verrijkt en komt er een groene zone tussen bebouwing en het spoor.

De bedoeling is dat volgend jaar met de bouw begonnen wordt. Het zuidelijk deel van Drie Hoefijzers is in 2011 klaar. Aan het noordelijk deel (Liniestraat) begint AM later, dat zal zo rond 2015 zijn afgerond.

Binding
AM heeft als landelijk opererende gebiedsontwikkelaar een sterke binding met Breda. Projecten zoals het Chassé Park en het Wagemakerspark zijn van de hand van AM. "De kwaliteit van die projecten is maatgevend voor toekomstige ontwikkelingen in Breda waar wij bij betrokken zijn, zoals Drie Hoefijzers en het Heroterrein", zegt communicatieadviseur Bart Hogenbosch. AM regio Zuid is gevestigd in Eindhoven en actief in een groot aantal Brabantse plaatsen. De ontwikkeling van de Bergse Haven in bergen op Zoom geldt als een landelijk voorbeeldproject van gebiedsontwikkeling. Bergse Haven herstelt de relatie van het historische centrum met de Binnenschelde. In de periode tot 2024 realiseert AM daar circa 2700 woningen en uiteenlopende recreatieve functies.


...verkoopt
Nederland wordt een cadeaubonnenland

...verandert
Elk seizoen is weer anders

...zit
De stoel

...bekijkt
De stand van zaken

...ontdekt
Grenzeloos innoveren met Syntens

...onderneemt
REWIN ondersteunt Bredase ondernemers met uniek concept

...start
Een vliegende start met Youpla

....ontvouwt
Activiteiten KvK in 2008

...leert
Export subsidie regeling PSB verruimd

...verkent
Barcelona verkennen

...geeft inzicht
Gezond eten voor ouderen

...helpt
Toppers helpen MKB

...biedt
Bolides op Rosada

...studeert
Foppe bij Avans

...peilt
Een lichte zomerdip: 6,9

...kijkt
Filmevenement in Amerikaanse stijl

...golft
Golfen ook voor jongeren

...revitaliseert
Nieuwe episode in opknapbeurt Krogten

...plant
Grote werkgever

...bouwt
Uniek wonen in het Bredase station

...bindt
Nieuw leven in de brouwerij

...werkt samen
Samenwerken over de grens

...koestert
Breda koestert haar studenten

...schaft af
Het wordt eenvoudiger

...ontwikkelt
De vliegende auto

...krijgt
MKB krijgt gratis advies

...groeit
Forse groei van postorderbedrijven

...vliegt
Blijven hangen boven Lelystad

...controleert
Helicon zit altijd in de lucht

...rijdt
Zakelijk onderweg

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...besteedt
Bezoekers Breda geven meer geld uit

...komt bijeen
Nassaulezing

...begint
Heuvel wordt dynamische wijk

...communiceert
Jonge ondernemer in oud gebouw

...draait
Kantoren- en bedrijfsruimtemarkt draaien weer op volle toeren

...verbeterdt
Aanpassing beveiliging op drie bedrijvenclusters