In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2007

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Golfen ook voor jongeren

Op het terrein van de gloednieuwe Oosterhoutse golfbaan Landgoed Bergvliet is het al direct te zien aan de knalgele 'lelijke eend' die geparkeerd staat tussen dure Mercedessen en BMW's: de tijd dat golfen exclusief toebehoorde aan de 'happy few' met geld, lijkt voorbij.

door Catlijne Akkermans


Afslaan in een meertje. De ballen drijven vanzelf terug.
Foto: Kees Bennema

OOSTERHOUT - Steeds meer mensen weten de weg naar de golfbaan te vinden. ,,Golfen is 'in', ja", beaamt eigenaar René Pheninckx. van Landgoed Bergvliet, dat ligt in het wijde landschap tussen Terheijden en Den Hout. ,,Er wordt vaak aandacht aan besteed, in de kranten en op televisie. Daardoor komen er ook veel jongeren op af. Zij vertellen erover op school en nemen vervolgens hun vrienden weer mee. Ouderen blijven veelal trouw aan hun eigen vereniging. Wij zijn een nieuwe club, trekken dus veel nieuwe leden. Ook daardoor hebben we procentueel gezien veel jonge leden".

Golfen mag dan populairder worden onder het 'gewone publiek', natuurlijk blijft het een sport waar toch wel wat geld voor neergeteld moet worden. Zo kost een jaar lidmaatschap bij Landgoed Bergvliet 975 euro en betaal je eenmalig een bedrag van 750 euro. Verder ben je als nieuw lid 2250 euro kwijt aan een renteloze lening. Maar die krijg je terug wanneer je je lidmaatschap zou opzeggen. "Dat zijn flinke bedragen", geeft algemeen manager Paul Wesel toe. "Maar een week wintersport is net zo duur. Daarbij kun je hier als lid zeven dagen per week terecht, je zou hetzelfde geld kwijt zijn als je dagelijks naar de sportschool gaat."

Regels
Een sjieke sport zal het altijd blijven. Er zijn - veelal ongeschreven - regels waar mensen zich aan moeten houden. Zo is het 'not done' om met ontbloot bovenlijf in het zonnetje een balletje af te slaan. Ook de baan betreden met een mouwloos shirt wordt niet op prijs gesteld. "In sommige landen gaat het er nog conservatiever aan toe", vertelt Wesel. ,,Zo waren we eens op een golfbaan in Brussel en daar was het verplicht om hoge kousen te dragen. Je past je dan wel aan aan wat er rondloopt."

En elitair, tja. Wesel: "Het is wel een beetje 'ons kent ons' inderdaad. Soms zijn mensen alleen lid voor het idee, omdat het leuk is om te zeggen dat je bij de club hoort. Maar wij willen ons toch gewoon openstellen voor een breed publiek. Bij sommige golfclubs moet je echt voorgedragen worden en voor een ballotagecommissie verschijnen. Dat is hier absoluut niet het geval."

Behendigheid
Golf is in de eerste plaats een behendigheidssport en zeker geen makkelijk spel. Het vereist concentratie en een goede 'swing'. Op Landgoed Bergvliet kunnen spelers van allerlei verschillende niveau's aan de slag. Iedereen die een baanpermissie heeft, mag spelen op de 9- holes baan. De gevorderde golfer, in het bezit van een GVB (GolfVaardigheidsBewijs) kan eveneens op de 18-holes baan terecht. Golfen blijft uitdagend, zegt Wesel. "Je loopt iedere keer dezelfde baan, maar je blijft je steeds verbeteren. Golfen zit vol verrassingen. Wanneer je denkt 'het gaat wel lekker vandaag', word je vaak direct afgestraft. Dat maakt golfen boeiend."


Na afloop een pilsje.
Foto: Kees Bennema

Er spelen veel dingen mee: de conditie van de baan, je eigen gemoedstoestand en uiteraard het weer. "Het is constant tegen de elementen spelen", vertelt Wesel. Wind heeft veel invloed maar ook hoge temperaturen kunnen je uit je concentratie halen. Maar behalve in het geval van sneeuw of onweer is het weer geen reden om niet te gaan spelen. Golfen met een regenpak aan is bepaald niet ongewoon. Vooral de hele dag buiten zijn is het prettige aan golfen. Het is een manier om rustig van de schitterende natuur te genieten, je gedachten te verzetten en te onthaasten.

Netwerken
Nog een belangrijk onderdeel van de golfsport is netwerken. Landgoed Bergvliet heeft een business club met 35 leden uit het bedrijfsleven. Voor hen worden activiteiten verzorgd zoals lezingen, wedstrijden en bedrijfsbezoeken. Op die manier worden er in een informele sfeer deals gesloten op de zakenmarkt. Wesel: "Netwerken is altijd al belangrijk geweest in de golfwereld, maar met de komst van nieuwe clubs zoals deze ligt het accent nog nadrukkelijker op de bedrijven uit de regio."

De golfbaan van Landgoed Bergvliet, ter hoogte van Terheijden, is nog maar net geopend. Tot voor kort was op deze locatie de boerengrond van de gebroeders Pheninckx die er een agrarisch bedrijf hadden. René Pheninckx kwam in 1995 in aanraking met de golfsport. "Het pakte me meteen." Omdat het steeds moeilijker werd om als agrariër je hoofd boven water te houden, was het uiteindelijk geen moeilijke keuze om eens naar iets anders te zoeken. De stap naar een eigen golfterrein op de plaats van de boerderijen was een logische keuze. Pheninckx: "Met twee gezinnen moesten we leven van een melkveebedrijf en dat viel niet mee. Je gaat zoeken naar alternatieven." De zakenmarkt was Pheninckx niet vreemd: "Tegenwoordig ben je in het boerenleven meer een ondernemer. Op ons erf stonden ook al jaren vakantiewoningen voor mensen uit de randstad."

Niet dat je direct rijk wordt van het opzetten van een golfbaan. Het kost enorm veel geld, vooral het aanleggen van het terrein. Er kunnen maximaal duizend mensen lid worden. "Dat zijn goede inkomsten, maar het rendement van een golfbaan is niet hoog. Onderhouds- en personeelskosten lopen aardig op. We hebben hier twintig man in dienst en de banen moeten er perfect bij liggen, ook door middel van het gebruik van dure beregeningsinstallaties." Om uit de kosten te komen, zocht de club naar extra's. "Je kunt hier lessen krijgen van professionele golfers en er is hier een restaurant met een uitstekende kaart."

Maximum
Landgoed Bergvliet is begin juni officieel geopend met een feestelijke dag en veel hoog bezoek uit de overheid en het bedrijfsleven. Vijf jaar hebben de voorbereidingen gekost en het resultaat mag er zijn. Midden tussen de bossen ligt het glooiende terrein met ruig duingebied, heide en waterpartijen. De baan heeft een 18 holes par-71 baan en een 9 holes par-3 baan. Verder is er een driving range, waar je 'floating balls' kunt afslaan over een waterplas. De ballen zijn iets lichter dan normaal waardoor ze blijven drijven.

De club heeft in haar jonge bestaan al zo'n 850 leden. Voor een maximum van duizend leden is gekozen omdat het anders te druk wordt op de baan. "We willen de kwaliteit handhaven en teveel leden komt het speelplezier niet ten goede", legt Wesel uit. Het zal dus niet lang duren vooraleer er wachtlijsten gaan ontstaan. Een golfbaan in Brabant loopt ook beter dan in de rest van Nederland. Wesel: "Het is de golfprovincie bij uitstek, vanwege de prachtige natuur maar ook omdat Brabanders echte verenigingsmensen zijn." Ook al is de club bijna 'vol', je hoeft niet per se lid te zijn om te mogen golfen op Landgoed Bergvliet. Als je in het bezit bent van een greenfee, ben je ook welkom. Je koopt dan een tien-rittenkaart, vooral ideaal voor de beginnende golfer. De drempel is zo wat lager om kennis te maken met de golfsport.


...verkoopt
Nederland wordt een cadeaubonnenland

...verandert
Elk seizoen is weer anders

...zit
De stoel

...bekijkt
De stand van zaken

...ontdekt
Grenzeloos innoveren met Syntens

...onderneemt
REWIN ondersteunt Bredase ondernemers met uniek concept

...start
Een vliegende start met Youpla

....ontvouwt
Activiteiten KvK in 2008

...leert
Export subsidie regeling PSB verruimd

...verkent
Barcelona verkennen

...geeft inzicht
Gezond eten voor ouderen

...helpt
Toppers helpen MKB

...biedt
Bolides op Rosada

...studeert
Foppe bij Avans

...peilt
Een lichte zomerdip: 6,9

...kijkt
Filmevenement in Amerikaanse stijl

...golft
Golfen ook voor jongeren

...revitaliseert
Nieuwe episode in opknapbeurt Krogten

...plant
Grote werkgever

...bouwt
Uniek wonen in het Bredase station

...bindt
Nieuw leven in de brouwerij

...werkt samen
Samenwerken over de grens

...koestert
Breda koestert haar studenten

...schaft af
Het wordt eenvoudiger

...ontwikkelt
De vliegende auto

...krijgt
MKB krijgt gratis advies

...groeit
Forse groei van postorderbedrijven

...vliegt
Blijven hangen boven Lelystad

...controleert
Helicon zit altijd in de lucht

...rijdt
Zakelijk onderweg

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...besteedt
Bezoekers Breda geven meer geld uit

...komt bijeen
Nassaulezing

...begint
Heuvel wordt dynamische wijk

...communiceert
Jonge ondernemer in oud gebouw

...draait
Kantoren- en bedrijfsruimtemarkt draaien weer op volle toeren

...verbeterdt
Aanpassing beveiliging op drie bedrijvenclusters