In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2007

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Bedrijvig Breda
Nieuwe episode in opknapbeurt Krogten

De revitalisering van het Bredase bedrijventerrein de Krogten kent een nieuw hoofdstuk: de grootschalige herstructureringsoperatie van ongeveer 400 hectare bedrijventerrein aan de noordkant van Breda: Emer/ Hintelaken- De Krogten. De reconstructie van het Hazepad, een van de doorgaande verbindingswegen, is het eerste project uit het gezamenlijke Masterplan van gemeente, provincie en Bedrijvenverenigingen dat wordt gerealiseerd.

door Ron Gregoor


Het zuidelijk deel van de Krogten, met linksmidden op de foto Van Tilburg-Bastianen, waar straks Hornbach komt. Op het braakliggende terrein rechts van het midden, wordt sinds kort gebouwd.
Foto: BN/DeStem

BREDA - De provincie Noord- Brabant heeft het project aangewezen als pilot. Het wordt begeleid door de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) Het uiteindelijke doel is om het meest noordelijke deel van Bredaas bedrijventerreinen beter toegankelijk te maken voor alles en iedereen. Onder het motto dat vernieuwen wel degelijk ook groeien is, is het streven om 30 procent van de vraag naar bedrijfsruimte te laten landen op de bestaande locaties in de Krogten.

De regio Breda- Tilburg heeft zich verplicht om tot 2020 in totaal bijna 500 (487 om precies te zijn) hectare bruto aan bedrijventerreinen te realiseren. Tilburg heeft ruimte genoeg, Breda gaat er de komende jaren zo'n 140 hectare van realiseren. Dat gebeurt onder andere langs de A16 en bij Bavel- Zuid. Volgens wethouder André Adank van Economische Zaken betekent dit "dat wij creatief en innovatief met de bestaande ruimte om moeten gaan. Dat betekent dat we goed moeten afstemmen in de regio en verder moeten kijken dan onze stadsgrenzen. Maar het betekent ook vooral dat we met revitalisering een enorme uitdaging hebben, een geweldige kans. Revitaliseren doe je gezamenlijk en dan zet je in op synergie en op win- win."

Samenwerking
Breda heeft eerder goede ervaringen opgedaan bij het gezamenlijk met diverse partners maken van de plannen. Dat gebeurt ook bij de realisatie van Hazeldonk-Meer. Ook in de voorbereidende fase voor de herstructurering van Emer/Hintelaken en de Krogten is in samenwerking tussen gemeente en bedrijfsleven al het een en ander gerealiseerd. De afgelopen jaren werd ongeveer 25 miljoen euro geïnvesteerd in verbetering van de openbare ruimte en verbetering van de bestaande panden.

Het project Hazepad is weer een stap om de oudere bedrijventerreinen, die vaak dateren uit de jaren vijftig en zestig, een flinke opknapbeurt te geven, zodat ze weer aantrekkelijk worden voor nieuwe bedrijven. Hazepad wordt uitgevoerd door de gemeente onder begeleiding van de BOM, de Kamer van Koophandel en in nauwe samenwerking met de bedrijvenverenigingen Krogten (BDK) en de Mark (BDM). Het projectplan is een deeluitwerking van het Masterplan Emer/ Hintelaken- de Krogten. In december 2005 is dat vastgesteld door het college van b en w van Breda. Het Masterplan schetst voor dit hele Bredase bedrijventerrein een samenhangende aanpak van vernieuwingen en beheersmaatregelen in het kader van de beoogde duurzame herstructurering.

Breda is al vanaf begin jaren negentig bezig met het revitaliseren van bedrijventerrein de Krogten. Het terrein aan de noordzijde van Breda dateert uit het eind van de jaren vijftig. Bedrijven die zich daar vestigden, zijn intussen of verouderd of intussen verhuisd. Leegstand is veelal het gevolg. En van leegstand wordt een omgeving nooit mooier.

Openbare ruimten
In het begin van de jaren negentig kwam de gemeente Breda tot de conclusie dat een gerichte en uitgebreide opknapbeurt nodig was om de Krogten voor zowel gevestigde als nieuwe bedrijven aantrekkelijk te maken. In al die jaren is er voor ongeveer 25 miljoen euro geïnvesteerd in openbare ruimte. Met bedrijven zijn afspraken gemaakt over openbare en private ruimten. In delen van de Krogten heeft de investering succes gehad. Mooie voorbeelden zijn bedrijven aan de Kalshoven, Eikdonk en nu ook de herontwikkeling van terreinen rond de Konijnenberg. Zo heeft de snoepfabrikant Haribo een mooi pand gebouwd, Nova heeft er haar internationaal onderzoekcentrum gebouwd. Nog dit jaar komt er op de plek van garage Van Tilburg Bastianen een grote vestiging van Hornbach.

Het meest zuidelijke deel van de Krogten nadert zo langzamerhand haar voltooiing Maar Krogten- Noord heeft nog wel degelijk een kwaliteitsimpuls nodig. Het gaat dan vooral om het Hazepad en het stuk boven Gallooyse Gat, Spinola, vroeger op grondgebied van Terheijden. Met het doortrekken van de Regenbeemd naar Hazepad lijkt dit ook voor het deel Hazepad te lukken. Ontwikkelaars investeren weer in de bestaande en nieuwe panden rond deze weg. En dat komt, volgens de gemeente, omdat dit deel van het bedrijventerrein nu eindelijk wordt aangepakt. Het doortrekken van de Regenbeemd naar het Hazepad is het eerste grote project waarbij private terreinen betrokken zijn.

Verhuizing
Het project werd mogelijk door de verhuizing van het bedrijf Aliso. Dit bedrijf stond namelijk precies in de weg. Daardoor moest al het verkeer een vreemde boog via de Terheijdenseweg maken om het bedrijventerrein te verlaten. Opstoppingen waren aan de orde van de dag. Nu wordt niet alleen het noordelijk deel van de Krogten beter bereikbaar, er is ook een logische afwikkeling van het verkeer mogelijk.

Een bedrijfshal die in de weg stond en een van de panden van Aliso zijn al in het eerste kwartaal afgebroken, nu kan de weg dus eindelijk worden doorgetrokken. En de oude kronkelweg, waardoor het verkeer voorheen moest, verdwijnt. Het nieuwe Hazepad wordt direct aangesloten op de kruising Konijnenberg- Regenbeemd. Vervolgens komt het nieuwe gedeelte uit op het al bestaande Hazepad. Kosten voor de gemeente Breda: 2,3 miljoen euro. Deze aanpak vormt ook een opmaat naar de herontwikkeling van andere delen van zowel de Krogten als Emer/Hintelaken, het terrein dat aan de zuidzijde aan de Krogten grenst. Ook dat terrein heeft een kwaliteitsimpuls nodig.

Komende jaren zullen nog vele miljoenen voor structurele en duurzame verbeteringen in deze bedrijventerreinen voor de hogere milieucategorieën geïnvesteerd worden.


...verkoopt
Nederland wordt een cadeaubonnenland

...verandert
Elk seizoen is weer anders

...zit
De stoel

...bekijkt
De stand van zaken

...ontdekt
Grenzeloos innoveren met Syntens

...onderneemt
REWIN ondersteunt Bredase ondernemers met uniek concept

...start
Een vliegende start met Youpla

....ontvouwt
Activiteiten KvK in 2008

...leert
Export subsidie regeling PSB verruimd

...verkent
Barcelona verkennen

...geeft inzicht
Gezond eten voor ouderen

...helpt
Toppers helpen MKB

...biedt
Bolides op Rosada

...studeert
Foppe bij Avans

...peilt
Een lichte zomerdip: 6,9

...kijkt
Filmevenement in Amerikaanse stijl

...golft
Golfen ook voor jongeren

...revitaliseert
Nieuwe episode in opknapbeurt Krogten

...plant
Grote werkgever

...bouwt
Uniek wonen in het Bredase station

...bindt
Nieuw leven in de brouwerij

...werkt samen
Samenwerken over de grens

...koestert
Breda koestert haar studenten

...schaft af
Het wordt eenvoudiger

...ontwikkelt
De vliegende auto

...krijgt
MKB krijgt gratis advies

...groeit
Forse groei van postorderbedrijven

...vliegt
Blijven hangen boven Lelystad

...controleert
Helicon zit altijd in de lucht

...rijdt
Zakelijk onderweg

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...besteedt
Bezoekers Breda geven meer geld uit

...komt bijeen
Nassaulezing

...begint
Heuvel wordt dynamische wijk

...communiceert
Jonge ondernemer in oud gebouw

...draait
Kantoren- en bedrijfsruimtemarkt draaien weer op volle toeren

...verbeterdt
Aanpassing beveiliging op drie bedrijvenclusters