In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Mei 2001

advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be

Bedrijven
WVS Groep
Aannemersbedrijf De Kort
Buro De Loos B.V.
De Boeck B.V.
Van Den Bergh Bouw
Het Markiezenhof
Bruynzeel
Rabobank / KvK Bergen op Zoom
Van Oers Autobanden BV
Bernaards Transport
Philip Morris Holland BV
Lamb Weston/Meijer VOF
Informa Automatisering BV
Van Der Sande Makelaardij
Teleteam Nederland BV
PricewaterhouseCoopers
Philip Morris, een wereld aan mogelijkheden
BERGEN OP ZOOM ­ De sigarettenfabriek van Philip Morris is in de verre omtrek van Bergen op Zoom een begrip. Niet alleen omdat er zo'n 1850 mensen werken, maar ook door de betrokkenheid van het bedrijf met de lokale samenleving. Philip Morris investeert niet alleen veel in haar mensen, maar ook in de maatschappij.

Het complex van Philip Morris aan de Marconilaan in Bergen op Zoom

Omstreeks 1850 begon tabakshandelaar Philip Morris met het produceren en verkopen van tabak in een nieuwe vorm: sigaretten. Zijn winkeltje groeide uit tot het huidige wereldconcern met vestigingen in meer dan 180 landen en 137.000 medewerkers. "Philip Morris doet wereldwijd meer dan alleen het produceren van sigaretten. We zijn ook een grote bierbrouwer en de op één na grootste fabrikant van verpakte levensmiddelen,' zegt Guust Verpaalen, algemeen directeur van Philip Morris Holland. Het bedrijf in Bergen op Zoom valt onder Philip Morris International dat alle tabaksactiviteiten buiten Amerika verzorgt. Het marktaandeel buiten Amerika bedraagt 14%. "We hebben de laatste jaren veel gewonnen. Philip Morris International maakt momenteel jaarlijks zo'n 700 miljard sigaretten van succesvolle merken zoals Marlboro en Chesterfield. In onze fabriek produceren we er jaarlijks zo'n 90 miljard," vertelt Verpaalen. De fabriek in Bergen op Zoom is buiten Amerika de grootste sigarettenfabriek van Philip Morris en ­ niet te vergeten ­ de meest moderne. Er wordt continue geïnvesteerd in nieuwe technologieën. Verpaalen noemt de fabriek "het paradepaardje van Philip Morris International".

Guus Verpaalen, Algemeen Directeur Philip Morris Nederland


Mensenbedrijf
Philip Morris staat bekend als een sociale werkgever. Verpaalen: "In ons bedrijf staat de mens centraal. Mensen maken namelijk het verschil. Wij zijn veel bezig om mensen hun mogelijkheden te laten benutten. Als een medewerker aangeeft op een andere afdeling te willen werken of een studie wil volgen, stimuleren wij dat. De ruimte om te leren en te groeien is bij Philip Morris eigenlijk onbeperkt." Opvallend is dat er niet vanuit het bedrijf wordt gedacht, maar vanuit de medewerker. Wat wil de medewerker met zijn carrière? Binnen het bedrijf wordt ook veel gerouleerd binnen verschillende afdelingen. Plezier in het werk staat echter altijd voorop. "Als je met plezier werkt, is het resultaat beter. Daar heeft het bedrijf voordeel van. Het mes snijdt aan twee kanten," weet Verpaalen die Philip Morris in alle opzichten "een mensenbedrijf" noemt. Philip Morris geeft inhoud aan het begrip 'maatschappelijk ondernemen'. Zo doet men veel op kunstgebied. De Philip Morris kunstprijs moedigt jonge Nederlandse kunstenaars aan. Lokaal is het bedrijf ook zeer actief. Verpaalen vertelt: "Het merendeel van onze medewerkers woont in Bergen op Zoom of directe omgeving. Wij vinden dat lokale activiteiten ondersteuning verdienen. Voorbeelden daarvan zijn de Bergse Operette, het Philip Morris Jazzweekend en stichting De Vierschaar." Zeker niet onvermeld mogen de initiatieven van het personeel blijven. Er zijn een aantal actieve personeelsverenigingen en daarnaast groepjes medewerkers die zich inzetten voor goede doelen. Als daar financiële ondersteuning voor nodig is, geeft Philip Morris graag een zetje in de goede richting.


...golft
Citygolf biedt andere blik op Breda

...start
"Het kleine werk voorbij"

...support
Waar de wave stopt...

...sponsort
"Toen ik er kwam, was er niks..."

...spreekt
In 't kort

...informeert
KvK helpt de ondernemer verder op weg

...telewerkt
Telewerken een succes

...reinigt
Stomerij De Zon verruimt horizon

...helpt
KvK helpt starters

Bedrijvig Bergen op Zoom

...investeert
Bergen op Zoom investeert in veelzijdige bedrijvigheid

...groeit
Bergen op Zoom, centrum door de eeuwen heen

...verbetert
De sfeervolle huiskamer voor de regio

...ontwikkelt
Geconcentreerde detailhandel in ontwikkeling

...bouwt
Volop ontwikkeling in hoogwaardige kantoorpanden

...stimuleert
Gemeentelijke stimulering - toerisme & recreatie