In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Februari 2004

advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl
Onno Hoes daagt ondernemers uit

"Het meest ideale model is een samenleving die zichzelf ordent. Zo zit de wereld echter niet in elkaar en je hebt dus altijd een overheid nodig. De overheid is dienstverlenend aan de samenleving. Belangrijk is daarbij wel dat wij als overheid van de samenleving, dus ook ondernemingen, horen waar behoefte aan is." Aan het woord is gedeputeerde Economische Zaken Onno Hoes die na tweeënhalf jaar in zijn functie nog steeds barst van het enthousiasme.


Gedeputeerde Economische Zaken Onno Hoes.

Tweeënhalf jaar geleden was deze functie voor mij hartstikke nieuw. Het verschil tussen toen en nu is dat ik ondertussen meer bestuurder ben geworden. Als gedeputeerde probeer je partijen bij elkaar te brengen. Je moet niet proberen het slimste jongetje van de klas te zijn, maar je moet jouw opvatting combineren met die van ondermeer het bedrijfsleven, gemeente, het Rijk en Brussel. Ik zie mezelf als een schakel in het proces," aldus Hoes. Toch kende Hoes bij zijn start als gedeputeerde ook zijn twijfels. "Al vrij snel na mijn aanstelling hadden we verkiezingen. Dat betekent dat je dan niet zozeer gedeputeerde bent, maar vooral lijsttrekker voor de VVD. Verkiezingen zijn een storende factor in het dagelijkse werkproces en ik heb nu pas het gevoel dat ik weer aan de slag kan," vertelde Hoes. Er is genoeg te doen voor de gedeputeerde. De politici in Den Haag hebben twee grote economische assen in ons land aangewezen. De ene as loopt van Amsterdam, Utrecht naar Eindhoven en de andere loopt van Rotterdam, West-Brabant naar Antwerpen. "Beide economische ontwikkelingsassen lopen door onze provincie. Dat biedt kansen op een evenwichtig beleid tussen West- en Oost-Brabant. Dankzij deze nieuwe nota kunnen we beide regio's duidelijk op de kaart zetten," aldus Hoes.


Internationalisering
Onno Hoes begon op een economisch slecht moment aan zijn nieuwe baan. Enkele dagen na de aanslagen van 11 september 2001 trad hij aan. Hoes nuanceert: "Het ging natuurlijk al langere tijd slecht. 11 September was het moment waarop het bedrijfsleven zeker wist dat er gereorganiseerd moest worden. De crisis is heftig geweest, maar achteraf gezien niet zo sterk als tien jaar eerder." Een voordeel voor Hoes is dat de gedachten van collega-bestuurders momenteel meer op economie zijn gericht. "Er moet natuurlijk wel eerst een boterham verdiend worden. Milieu is leuk, maar er moet wel geld voor zijn. Neem bijvoorbeeld vrijkomende agrarische gebouwen. Probeer daar recreatieve activiteiten te plaatsen. Dat brengt harde euro's op," weet Onno Hoes. Belangrijk zijn volgens Hoes verder de ontwikkelingen in Europa. Hoes heeft dan ook internationalisering in zijn Brabantse portefeuille. "Je moet zorgen dat grote ondernemingen in Europa blijven. Er moet gekeken worden naar de sterke en zwakke punten van de Europese regio's. In Nederland is de factor arbeid duur, maar is de kennisontwikkeling sterk. Maak je dan als Nederland niet druk dat sommige productieactiviteiten naar Roemenië of Polen verhuizen. Werk met elkaar samen, zodat bedrijven in Europa blijven," aldus Hoes. De komende jaren zet de provincie verder in op innovatie. Niet alleen komt er een innovatieraad onder leiding van mevrouw May-Weggen, maar ook op financieel vlak zal er veel mogelijk zijn. Direct en indirect besteedt de provincie bijna 97 miljoen aan innovatieprogramma's.

Kansen
In tijden van minder economische voorspoed stapelen de werklozen zich op. West-Brabant is daar geen uitzondering op en de provincie probeert ook bedrijven met laaggeschoolde arbeid voor West-Brabant te interesseren. Het veelbesproken grootschalige bedrijventerrein Moerdijkse Hoek zou veel werkgelegenheid garanderen. De plannen zijn al jaren oud, maar toch blijft Hoes vol vertrouwen. "Moerdijkse Hoek is hard nodig. Over de randvoorwaarden groeit politieke overeenstemming en de plannen worden volop verder ontwikkeld. Dit jaar moeten alle plannen op papier staan en als de processen snel gaan, kan in 2007 de eerste schop in de grond," vermoedt de gedeputeerde. Een ander punt van Onno Hoes is de samenwerking binnen West-Brabant. "Ik zie de wethouders allerlei plannen voor economische actieplannen maken en ook onderling steeds meer afstemming plegen. Ik mis echter deels het bedrijfsleven. Ondernemers zouden zich meer moeten zich mengen in de discussie over welk kant het economische beleid moet opgaan. Til problemen boven het locale niveau uit en pak op regionaal niveau samen kansen. Kom maar op met al die gedachten over hoe het economisch beleid zou moeten zijn," daagt Hoes uit.


...daagt uit
Onno Hoes daagt ondernemers uit

...start
Financiële kennis en capaciteit op maat

...innoveert
Ondernemers ontwikkelen met speciale methode nieuwe ideeën voor bestaande markt

...zoekt
Buitenlandse stagiaires zoeken werkervaring

...koppelt
MKB overspoeld door aanvragen onderwijs

...spreekt
Ex-profwielrenner Hennie Kuiper grote trekpleiter voor Startersnet Bergen op Zoom!

...rijdt
Zakelijk Onderweg

...verenigt
Port Council maakt zich hard voor gezonde haven

...presenteert
Moerdijk, the right choice in the Rotterdam area

...onderneemt
Outsourcing naar lagelonenlanden

...verricht
Academisch adviesbureau biedt voordeel

...meet
Blijft Breda 'moving ahead'?

...ontstaat
"Wonen én werken binnen onze gastvrije gemeente staan centraal"

...interesseert
Veel belangstelling voor lidmaatschap

...versterkt
Versterken en samenwerken zijn sleutelbegrippen

...woensdrecht bericht
In de Parel van de Zuidwesthoek gaat het blauwe water over in het groene bos

...vervult
"Nassaustad" vervult al eeuwen regiofunctie

...biedt
Kapelle: een veelzijdige gemeente

...revitaliseert
Revitalisering Smokkelhoek: ruimte én allure

...kweekt
Gemeente Kapelle in trek bij glastuinbouw

...verbetert
Programma gemeente Breda en LCH voorziet in degelijke ingrijpende verbetering

...stabiliseert
Stabilisering van grondprijzen in zicht

...leest
In 't kort