In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Februari 2004

advertenties
www.storimansenpartners.nl%2F%3Fmakelaar%3Dbreda
www.deondernemer.com
Gemeente Kapelle in trek bij glastuinbouw

Agribusiness, in Kapelle niet weg te denken. In de Willem-Anna polder is een van de grotere glastuinbouwbedrijven van Nederland gevestigd. Onder de naam Seasun worden in het binnenkort 48 hectare grote glastuinbouwbedrijf verschillende soorten tomaten en paprika's gekweekt. Het bedrijf koos voor Zeeland vanwege de steeds schaarser wordende ruimte elders.Kapelle kent van oudsher veel fruitteeltbedrijven. 'Bloesem van Zeeland' slaat zonder meer op de vele fruitboomgaarden, die in het voorjaar het kleurenpalet van de omgeving bepalen. Maar de ontwikkeling dat telers zonder minimaal tien hectare grond weinig overlevingskansen meer hebben, heeft een teruggang in hun aantal veroorzaakt. Daarmee is ook de werkgelegenheid in deze sector teruggelopen, wat Kapelle noodzaakt zich meer te richten op andere vormen van agribusiness. Tegelijkertijd komen met name in de steeds verder uitdijende randstad glastuinbouwbedrijven in het nauw. Zo kwam Kapelle in beeld bij glastuinbouwbedrijf Gresnigt uit Vleuten-de Meern, dat daar plaats moest maken voor de -inmiddels bekende- Vinex-wijk Leidsche Rijn. Kapelle is naast Reimerswaal aangewezen door de provincie als een gebied waar nieuwe glastuinbouw zich kan vestigen. Sinds twee jaar is het bedrijf, nu onder de naam Seasun (zee en zon), gevestigd in de Kapelse Willem-Anna polder. Het bedrijf kweekt paprika's in drie kleuren en tros-, losse en mini tomaten. W. Gresnigt van Seasun is goed te spreken over de vestigingsfactoren én over de medewerking van Kapelle. "Toen we weg moesten uit Vleuten-de Meern hebben we een aantal criteria opgesteld en zijn we gaan rondkijken. Zeeland bleek aan de meeste van onze criteria te voldoen. Je kijkt naar factoren als beschikbaarheid van arbeidskrachten, betaalbare grondprijzen, bereikbaarheid en medewerking van de lokale overheden. De samenwerking met de gemeente was heel goed. Ze stonden er vanaf het begin achter en hebben gezorgd voor wijziging van het bestemmingsplan, de benodigde vergunningen en ontsluitingswegen. Die medewerking is een minimale vereiste. Krijg je die niet, dan ben je kansloos."

Restwarmte
Dat zijn bedrijf hier centraal ligt ten opzichte van de rest van het land, kan Gresnigt niet zeggen. "Maar je hebt hier geen files. Als ik in Vleuten-de Meern de snelweg oprijd, doe ik er ook vijf kwartier over om in Utrecht te komen; net zo lang als ik vanuit Kapelle onderweg ben." Het glastuinbouwcomplex wordt bovendien verwarmd met restwarmte van een warmtekrachtinstallatie van energiebedrijf Delta. De stroom die hier wordt opgewekt, gaat direct op het hoogspanningsnet, maar de motorwarmte die hier ontstaat wordt voor 85 procent benut om de kassen te verwarmen. De installatie staat eveneens in de Willem-Anna polder omdat transport van warmte erg kostbaar is. "Maar je kunt niet zeggen dat er hier sprake is van energieverspilling", vindt Gresnigt.

Seasun heeft momenteel 34,5 hectare in gebruik en is bezig met de aanbouw van nog 14 hectare. Voorlopig moet het vanwege planologische beperkingen bij deze 48 hectare die nu in gebruik zijn blijven. "Aan de ene kant wel jammer, want er is belangstelling genoeg", vindt verantwoordelijk wethouder Burger.


...daagt uit
Onno Hoes daagt ondernemers uit

...start
Financiële kennis en capaciteit op maat

...innoveert
Ondernemers ontwikkelen met speciale methode nieuwe ideeën voor bestaande markt

...zoekt
Buitenlandse stagiaires zoeken werkervaring

...koppelt
MKB overspoeld door aanvragen onderwijs

...spreekt
Ex-profwielrenner Hennie Kuiper grote trekpleiter voor Startersnet Bergen op Zoom!

...rijdt
Zakelijk Onderweg

...verenigt
Port Council maakt zich hard voor gezonde haven

...presenteert
Moerdijk, the right choice in the Rotterdam area

...onderneemt
Outsourcing naar lagelonenlanden

...verricht
Academisch adviesbureau biedt voordeel

...meet
Blijft Breda 'moving ahead'?

...ontstaat
"Wonen én werken binnen onze gastvrije gemeente staan centraal"

...interesseert
Veel belangstelling voor lidmaatschap

...versterkt
Versterken en samenwerken zijn sleutelbegrippen

...woensdrecht bericht
In de Parel van de Zuidwesthoek gaat het blauwe water over in het groene bos

...vervult
"Nassaustad" vervult al eeuwen regiofunctie

...biedt
Kapelle: een veelzijdige gemeente

...revitaliseert
Revitalisering Smokkelhoek: ruimte én allure

...kweekt
Gemeente Kapelle in trek bij glastuinbouw

...verbetert
Programma gemeente Breda en LCH voorziet in degelijke ingrijpende verbetering

...stabiliseert
Stabilisering van grondprijzen in zicht

...leest
In 't kort