In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2005

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.storimansenpartners.nl%2F%3Fmakelaar%3Dbreda
www.deondernemer.com

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Wereldwijze ondernemersvoorzitter vertelt...

William Croonenberg is een man van de wereld die tijdens een interview verhaalt over onderwijzers in Den Haag, de starre overheidshouding in Europa, de concurrentie uit China of de ondernemersgeest in Amerika. Toch beziet Croonenberg als voorzitter van ondernemersvereniging IKE ook graag de economische situatie van Etten-Leur.


Voorzitter William Croonenberg.

De oud-directeur van Thetford uit Etten-Leur zag de hele wereld en doet volgens eigen zeggen tegenwoordig 'alleen nog maar leuke dingen'. De energieke 64-jarige slaapt gemiddeld vijf uur per nacht en is nog met van alles bezig. Eén van zijn aandachtsgebieden is het Etten-Leurse bedrijfsleven. Als voorzitter van de Industriële Kring Etten-Leur (IKE) vertelt hij: "IKE is een verbond van ondernemingen dat belangen behartigt naar met name de overheid, maar ook naar andere instanties. IKE gaat echter niet zover als andere verenigingen die bijvoorbeeld aan gezamenlijk inkoopbeleid doen. We hebben dat geprobeerd met het collectief verwerken van afvalstromen, maar we kregen een probleem met de verhoudingen van onze bedrijven. Als je een grote afnemer bent, krijg je een betere prijs dan een kleinere afnemer. Wanneer je dat gaat 'mixen', moet de grote onderneming meer betalen. Dat is niet ideaal," aldus Croonenberg. Het bedrijventerrein van Etten-Leur is landelijk aangewezen voor revitalisering en herstructurering. Dat geeft de nodige subsidiemogelijkheden. "Hierdoor krijgen we de kans om de bodemverontreiniging aan te pakken, maar ook leegstand kan worden bestreden. Het biedt kansen, maar de overheid zal ook zijn eisen stellen. Er wordt ondermeer gesproken over parkmanagement en dat roept bij onze leden nogal wat vragen op.

Fenomenaal
IKE heeft een duidelijke netwerkfunctie. Elke maand wordt er een bedrijfsbezoek afgelegd, iedere zes weken is er een bestuursvergadering. "Een belangrijk item is momenteel de aanleg van een glasvezelnetwerk op het terrein. Voor kleine bedrijven is dat vaak niet zo interessant, maar voor de grotere ondernemingen weer wel." Croonenberg is enthousiast over de gemeente Etten-Leur. Hij vertelt: "Wat er in Etten-Leur is gebeurd sinds het verleggen van de rijksweg is fenomenaal! De grote kans die de gemeente kreeg, is zondermeer slagvaardig aangepakt met het opnieuw invullen van het rijkswegtracé." Croonenberg is toch al positief over de lokale ambtelijke instelling. "Als er van onze kant vragen zijn, wordt er serieus geluisterd en probeert men er ook iets aan te doen. Ik vind dat er in het gemeentehuis een positief ondernemersklimaat heerst." Toch ziet Croonenberg ook mindere kanten aan de (grotere) overheid. "In Den Haag zitten veel te veel onderwijzers en mensen uit de publieke sector. Waarom zitten daar bijna geen ondernemers? Omdat het niet betaald wordt! Een minister heeft enorm veel verantwoordelijkheid en hij moet toch veel meer betaald krijgen dan nu. Je krijgt dan een veel betere afspiegeling van de maatschappij."

Flexibele arbeid
Het spreekt voor zich dat de regelgeving ondernemers tegen de borst stuit. "Deregulering klinkt prachtig, maar er worden elke dag nog steeds zes nieuwe regels ingevoerd en die komen nog steeds voor negentig procent van de overheid. Dan komt er natuurlijk weinig van die beloofde 25 procent administratieve lastenverlichting" Ziekteverzuim is de laatste jaren een hot item bij werkgevers. Ook Croonenberg ziet het onrecht voor werkgevers. "Er wordt gedacht dat de werkgever bij ziekteverzuim de grote boosdoener is. Daar geloof ik niet in, want vaak worden problemen van huis of de sportbeoefening meegenomen. Je moet arbeid flexibel maken. Bij Thetford hebben we veel dames in dienst met kleine kinderen thuis. Als het kind ziek is, wil de moeder vaak thuisblijven. Wij vinden het geen bezwaar als de moeder 's morgens belt met het verzoek een snipperdag te nemen. Dat is niet leuk, maar dat is beter dan drie dagen ziekteverzuim." Voor de regio West-Brabant heeft Croonenberg ook een duidelijk advies. "Ik hoor iedereen spreken over innovatie, maar dat blijft vaak een beetje vaag. Sommigen zeggen dat we hier een tweede kenniseconomie zoals rond Eindhoven moeten krijgen. Onzin, we hebben hier niet eens een universiteit! Je moet kijken naar de sterke punten van de regio. Dat is industrie en je moet je daarop focussen. Denk daarbij aan meer aandacht voor scholing in industriële vakken." Het overige betoog van Croonenberg handelde over de starre overheidshouding in Europa, de concurrentie uit China en de ondernemersgeest in Amerika, maar valt helaas buiten het kader van deze special.


...bedenkt
Nieuwe ideeën belangrijk voor goed ondernemerschap

...onderneemt
Het bedrijf voortzetten

...innoveert
Zonder smokkelaars geen innovatie

...presenteert
Syntens presenteert interactief programma

...start
Meer dan alleen een inschrijving

...verheldert
Feedback nuttig

...adviseert
Startersdag op 5 november

...viert
5 jaar de Ondernemer

...verkoopt
Voorbereiding bepaalt succesvolle verkoop

...vertelt
Goed relatiebestand is goud waard

...verwacht
600 Deelnemers verwacht op het Regionaal Ondernemers Congres in Breda

...netwerkt
Tevreden medewerkers, tevreden klanten

...inspireert
Inspirerende aansprekende topondernemers

...durft
Risico's nemen, meer bereiken

...streeft
Groei als doelstelling gevaarlijk

...beweegt
Etten-Leur blijft in beweging

...plant
Etten-Leur in kaart gebracht

...bruist
Etten-Leur bruist!

...vertelt
Wereldwijze ondernemersvoorzitter

...spreekt
In 't kort

...rijdt
Corvette, Opel Astra en Toyota Avensis

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...bouwt
Rolverdeling bouw op de schop

...verhuist
Dynamiek onder bedrijfsruimtegebruikers

...vraagt
Actuele kantoor- en bedrijfsruimtevraag stijgt