In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
November 2005

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Semigres over suc6vol ondernemen
Wiegel waarschuwt voor Oosterse revolutie

Target Vision Consultants en de TeeuwenGroep hielden onlangs een bijeenkomst voor toekomstgerichte ondernemers. In de sfeer-volle ambiance van de Fata Morgana in de Efteling ontmoetten een 200 ondernemers elkaar en werden ze aan het denken gezet over de strategie van hun onderneming, maar ook zeker over de economische toekomst van ons land. Sprekers waren Hans Wiegel, John Marapengopie en Marc Brekoo De welbespraakte ex-politicus Hans Wiegel schuwde niet om zijn gehoor te wijzen op de economische misstanden.


Oud-minister en VVD-er Hans Wiegel.

Target Vision Consultants en de TeeuwenGroep hielden onlangs een bijeenkomst voor toekomstgerichte ondernemers. In de sfeer-volle ambiance van de Fata Morgana in de Efteling ontmoetten een 200 ondernemers elkaar en werden ze aan het denken gezet over de strategie van hun onderneming, maar ook zeker over de economische toekomst van ons land. Sprekers waren Hans Wiegel, John Marapengopie en Marc Brekoo De welbespraakte ex-politicus Hans Wiegel schuwde niet om zijn gehoor te wijzen op de economische misstanden.

Theo Verbruggen, regionaal vooral bekend van zijn tv-werk voor Omroep Brabant, was uitverkoren om de bijeenkomst met als thema 'Haal de toekomst nu binnen!' te leiden. Na een korte introductie door Verbruggen werd het woord gegeven aan Hans Wiegel. De oud-minister en VVD-er was meteen op dreef achter zijn spreekgestoelte. "Deze zaal doet mij denken aan de Tweede Kamer. De sfeer is hier weliswaar een stuk aangenamer, maar ook in Den Haag geloven ze vaak in Fata Morgana's." Die opmerking was meteen raak en de aanwezigen in de zaal wachtten gespannen op het verdere betoog van de aansprekende ex-politicus. Volgens Wiegel komt er uit het Oosten een groot economisch gevaar voor onze contreien. "Op dit ogenblik zijn er maar liefst 50.000 legale Poolse arbeiders in ons land werkzaam. Ze zijn niet erg goedkoop, maar wel heel populair bij onze werkgevers.

De Polen werken niet alleen harder, maar hebben ook nog eens een gemiddeld ziekteverzuim van 0,2 procent. Bij Nederlanders is dat bijna 6 procent. Dat maakt de Polen natuurlijk een stuk aantrekkelijker." Verder naar het Oosten kijkend, vindt Wiegel China op zijn weg. "Ze zijn daar al lang niet meer zomaar een lage lonenland. China's groeicijfers zijn indrukwekkend en ook met uitgaven voor R.&D. zijn ze een voorbeeld voor ons. Ze geven liefst 2 procent van hun inkomsten uit aan innovatie," aldus Wiegel.

Om Nederland ook in de toekomst economisch overeind te houden, zal er nu gereageerd moeten worden. Het kabinet is al begonnen en dat is bittere noodzaak volgens Wiegel. "Door de huidige economische ontwikkelingen zal het niet lang meer duren, voordat West-Europa de figuurlijke status van een verzorgingshuis heeft. Ja mensen, er is een ware revolutie gaande in de wereld!" Gelukkig had Hans Wiegel ook alvast een aantal maatregelen bedacht voor de BV Nederland. "Het stelsel van de sociale zekerheid moet drastisch versoberd worden. Het is toch ongelooflijk dat 2,3 miljoen Nederlanders ťťn of andere uitkering hebben. Er was zelfs een moment dat 1 miljoen landgenoten in de WAO liepen. Was het land getroffen door een catastrofe of was er sprake van een enorm misbruik?" stelde Wiegel zijn gehoor een retorische vraag. Een ander heikel punt betrof de graaiende hand van de overheid richting ondernemers. "Onder dit kabinet is het tarief van de vennootschapsbelasting al aardig verlaagd naar 29 procent. Dat is prima, maar neem als voorbeeld Ierland met haar florerende economie dat een tarief van 12 procent hanteert," aldus Wiegel. Ook stelde Wiegel dat de pensioengerechtigde leeftijd ter discussie. "Het is gewoon zielig dat mensen zich richten op een leeftijd om te stoppen. Als men fit genoeg is wil men misschien gewoon doorgaan. En daar is niks mis mee". John Marapengopie presenteerde vervolgens een praktisch strategiemodel, waarmee men succesvol kan ondernemen. Het model stelt daadkracht en oplossingsgerichtheid centraal in combinatie met het verplicht maken van beperkte keuzes.


Mede organisator Marc Brekoo

Marc Brekoo: 'Wat je zelf hebt, heeft een ander niet"!
Mede-organistor Marc Brekoo, DGA Target Vision, was de laatste spreker en belichtte de trends toe uit de miljoenennota onder het motto " Haal de toekomst nu binnen'. Hij sprak onder meer over de verslechterde economische situatie in Nederland voor ondernemers. Met name ging Brekoo in op het verslechterd duurzaam economisch groeivermogen, het verslechterde vestigings- en investeringsklimaat en de verkleining van het Nederlandse marktaandeel in de EU (< top 10) ten opzichte van o.a. Duitsland, ItaliŽ en Zweden. Tevens analyseerde hij 3 hoofdlijnen van de Miljoenennota: 1. Ondersteuning economisch herstel, 2. Investeren in de toekomst en 3. OverheidsfinanciŽn op orde. Tot slot sprak Brekoo uitgebreid over trends die hij vertaald heeft naar de praktische omgeving van het MKB en de mogelijke effecten hiervan. Uiteindelijk concludeerde hij dat trends voorspelbaar zijn, maar de praktische vertaalslag kunnen weinig ondernemers tijdig maken. Wel staat vast dat tijdbesparende producten gezien de ontwikkelingen wel toekomstperspectief hebben. De innovatie van deze producten stimuleer je door eigen creatieve krachten binnen de onderneming daarvoor aan te wenden. Wat je zelf hebt, heeft een ander niet"! Het entertainmentduo Urbi & Orbi zorgde voor een komische afsluiting, waarbij de aanwezigen op unieke wijze de 'spiegel van de dag' nog eens werd voorgehouden. Na afloop vertelde Marc Brekoo dat gezien het succes van dit Semigres, besloten is om volgend jaar weer een congres te organiseren en wel op 21 september 2006.

Info: www.suc6volondernemen.nl


...waarschuwt
Semigres over suc6vol ondernemen

...werkt
Poolse arbeidskrachten zijn gemotiveerd

...vertrouwt
REWIN ondersteunt bedrijven met uitbreidingsplannen

...begeleidt
Samenwerking Provincie Noord-Brabant en Syntens

...bereikt
De aanleg van de A4

...verlicht
Eindejaars­bijeenkomst KvK

...innoveert
Nieuwe Innovatievouchers beschikbaar

...denkt
Creatieve ondernemers genomineerd

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...onderschrijft
Gezamenlijk het goud van Bergen op Zoom delven

...rijdt
Mercedes-Benz, Renault Laguna en Volkswagen Jetta

...behartigt
Regionale belangenbehartiging steeds belangrijker

...bouwt
Extra zekerheid voor de consument

...werkt
Werken aan vernieuwing en vertrouwen binnen de sector

...ontvangt
Het bekroonde resultaat van een jaar lang bouwen

...realiseert
Werken in een vernieuwende sector

...ontwikkelt
Een bijzonder project

...combineert
Raakvlakken met vrijwel alle facetten van de samenleving

...creëert
Het initiëren, ontwikkelen en realiseren van bijzondere projecten

...spreekt
In 't kort

...verlaagt
Vastgoedsector draait op voor verlaging vennootschapsbelasting

...ontrekt
NVB wil af van grondwaterbelasting