In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
November 2005

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Henriette Petersen, van Pollux Detachering:
'Polen zijn harde werkers'

,,Poolse arbeidskrachten zijn gemotiveerd en bereid de schouders eronder te zetten," zegt Henriette Petersen van Pollux Detachering. Henriette Petersen en Grzegorz Pawnuk zijn samen eigenaar van dit Roosendaalse bedrijf, dat dagelijks 100 tot 120 Poolse arbeidskrachten uitzendt. 'Booming business', want het Nederlandse bedrijfsleven werkt graag met Polen: ze werken hard en zijn gemotiveerd.


Grzegorz Pawnuk en Henriette Petersen zijn eigenaar van Pollux Detachering. Henriette Petersen houdt zich bezig met de contacten naar de bedrijven toe en Grzegorz Pawnuk zorgt voor de contacten met de Poolse arbeidskrachten. Hij spreekt de taal en kent de cultuur.

,,De meeste Polen komen voor een periode van tien tot twaalf weken naar Nederland. Maar als ze samen met hun vrouw komen, blijven ze meestal langer. De arbeidskrachten zijn gemotiveerd en bereid om hard te werken. Alles laten ze immers in de steek om in Nederland geld te verdienen," zegt Henriette Petersen (36 jaar) mede-eigenaar van Pollux Detachering. De buitenlandse werknemers die voor Pollux Detachering werken, doen laag of ongeschoold werk in de land-en tuinbouw, in de metaalindustrie, voedingsindustrie en voor verschillende productiebedrijven. Grzegorz Pawnuk (34 jaar), die Pools is van origine en redelijk goed Nederlands spreekt, merkt daarbij op dat de medewerkers zelf niet uitsluitend lager geschoold zijn. Er zijn ook hbo-ers en universitair geschoolde arbeidskrachten bij. Op de vraag waarom Poolse arbeiders naar Nederland komen, terwijl in ons land 6,6 procent van de beroepsbevolking werkloos is, antwoordt Henriette Petersen: ,,Een Nederlander zoekt liever werk waar hij of zij voor opgeleid is." Op de vraag of de Polen hier ook blijven, antwoordt Henriette Petersen ontkennend: ,,98 Procent van de Polen gaat weer terug naar eigen land. Ze hebben zelf een prachtig land. Ze komen hier naar toe om geld te verdienen, omdat hun kinderen gaan studeren of omdat ze een auto willen kopen. In Polen is veel minder werk en in Nederland kunnen ze vier à vijf keer zo veel verdienen."

Poolse arbeidskrachten luidruchtig?
Henriette Petersen: ,,Pollux Detachering werkt met Poolse arbeidskrachten, die uit het gedeelte van Polen komen, dat vroeger bij Duitsland heeft gehoord. Deze arbeidskrachten beschikken over een Duits paspoort en mogen daarmee onbeperkt werken in heel Europa. Een Pool met een Pools paspoort, kan op dit moment alleen naar Nederland komen als hij of zij een 'tewerkstellingsvergunning' heeft. Een aardbeienboer die bijvoorbeeld zo'n arbeidskracht in dienst neemt, kan de procedure voor een tewerkstellingsvergunning zelf doen. Hij krijgt dan een vergunning voor een bepaalde periode. Is deze periode voorbij, maar het werk is nog niet af dan moet de gehele procedure weer van voor af aan beginnen. Pollux Detachering werkt niet met dit soort arbeidskrachten. Alleen met Polen met een Duits paspoort." Het Roosendaalse detacheringsbureau werkt de klok rond: 24 uur per dag, zeven dagen per week. Ook doet het Pollux Detachering veel in eigen beheer. Zo regelt het bedrijf vervoer en huisvesting voor hun buitenlandse arbeidskrachten. Grzegorz Pawnuk: ,,Vrijdagavond rijden we naar verschillende uitstapplaatsen in Polen en op zondagochtend gaat er weer vervoer terug naar Nederland." Daarnaast is ook een goede slaapplaats belangrijk. Pollux Detachering zorgt voor comfortabele huisvesting in Roosendaal. Zo wil het bedrijf zorgen dat de medewerkers tevreden blijven. Henriette Petersen: ,,Want een tevreden werknemer zal dit ook uitstralen naar zijn werkgever." Soms hoor je klachten over Poolse arbeidskrachten. Zo zouden zij wel eens luidruchtig zijn. Grzegorz Pawnuk: ,,Dit is niet inherent aan Polen. Als je Nederlandse buren een barbecue hebben, kunnen ze ook luidruchtig zijn."

Eerst collega's, nu samen eigenaar
Henriette Petersen en Grzegorz Pawnuk waren eerst collega's bij een soortgelijk bedrijf. Ze bedachten dat ze het zelf beter konden en in januari van dit jaar zijn ze van start gegaan. De taken binnen het bedrijf hebben de twee ondernemers goed gescheiden. Henriette Petersen houdt zich bezig met de contacten naar de bedrijven toe en Grzegorz Pawnuk zorgt voor de contacten met de Poolse arbeidskrachten. Hij spreekt de taal en kent de cultuur. Pollux Detachering overbrugt de taalbarrière voor de werknemers die bij een bedrijf beginnen op verschillende manieren. Zo worden op de eerste werkdag alle aspecten van het werk en het bedrijf in het Pools uitgelegd. Pollux Detachering staat vervolgens 24 uur per dag klaar om bij eventuele vertaalvragen direct uitkomst te bieden. De twee ondernemers komen aan hun arbeidskrachten door personeelsadvertenties die ze plaatsen in de Poolse media. Nu werkt Nederland graag samen met arbeidskrachten uit Polen, maar niks is zo veranderlijk als de wetgeving. Momenteel kunnen de Polen hier veel geld verdienen, maar stel dat er iets verandert en dat een Poolse arbeidskracht hier opeens niet meer mag komen werken. Wat gebeurt er dan met Pollux Detachering? Henriette Petersen: ,,We zullen altijd nauwlettend in de gaten houden hoe de markt zich ontwikkelt. Maar de eerste paar jaren voorzien we dat onze markt alleen maar groter wordt. Als bijvoorbeeld de Poolse Polen zonder een tewerkstellingsvergunning in Nederland mogen werken. Dan komen er opeens 39 miljoen potentiële arbeidskrachten bij. Ze zullen zeker niet allemaal komen, maar het aanbod wordt dan aanmerkelijk groter."

www.polluxdetachering.nl


...waarschuwt
Semigres over suc6vol ondernemen

...werkt
Poolse arbeidskrachten zijn gemotiveerd

...vertrouwt
REWIN ondersteunt bedrijven met uitbreidingsplannen

...begeleidt
Samenwerking Provincie Noord-Brabant en Syntens

...bereikt
De aanleg van de A4

...verlicht
Eindejaars­bijeenkomst KvK

...innoveert
Nieuwe Innovatievouchers beschikbaar

...denkt
Creatieve ondernemers genomineerd

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...onderschrijft
Gezamenlijk het goud van Bergen op Zoom delven

...rijdt
Mercedes-Benz, Renault Laguna en Volkswagen Jetta

...behartigt
Regionale belangenbehartiging steeds belangrijker

...bouwt
Extra zekerheid voor de consument

...werkt
Werken aan vernieuwing en vertrouwen binnen de sector

...ontvangt
Het bekroonde resultaat van een jaar lang bouwen

...realiseert
Werken in een vernieuwende sector

...ontwikkelt
Een bijzonder project

...combineert
Raakvlakken met vrijwel alle facetten van de samenleving

...creëert
Het initiëren, ontwikkelen en realiseren van bijzondere projecten

...spreekt
In 't kort

...verlaagt
Vastgoedsector draait op voor verlaging vennootschapsbelasting

...ontrekt
NVB wil af van grondwaterbelasting