In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
November 2005

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Creatieve ondernemers genomineerd voor OndernemersGala

Het thema van het OndernemersGala van dit jaar is: 'Denk anders, Denk vernieuwend: Creatief ondernemerschap'. Op zaterdag 12 november strijden drie ondernemers in een chique entourage in Golden Tulip de Reiskoffer in Bosschenhoofd om de titel 'Ondernemer van het jaar 2005'. De genomineerden zijn ILFA, Maas-Jacobs en Pelikaan Reizen. Maar wat doen deze drie bedrijven eigenlijk? En waarom denken de eigenaren dat ze moeten winnen?


Irma Langeraet van ILFA.

Elke euro rolt optimaal
Allereerst komt Irma Langeraet van ILFA aan het woord. Ze vertelt wat haar Roosendaalse bedrijf ILFA doet: ,,Geld is schaars in elke organisatie en daarom moet elke euro optimaal rollen met minimale kosten, weinig risico en een zo hoog mogelijk rendement. Dit type financiële vraagstukken noemen we ook wel 'treasury'. Onze aanpak is uniek. Geen dikke rapporten, maar praktisch uitvoerbare oplossingen. Dat creativiteit, financiën en ILFA samen gaan, bewijst onze 'webbased virtuele treasurer': de 'finance' monitor. Hiermee kunnen aangesloten ondernemers dagelijks, laagdrempelig en zonder zware investeringen, bewaken dat elke euro optimaal rolt." ILFA zorgt er dus eigenlijk voor dat elke euro doet wat hij moet doen binnen het bedrijf. Waarom Irma Langeraert zich heeft opgegeven voor het OndernemersGala? ,,We vonden dat het thema van dit jaar heel goed bij ons bedrijf past. Onze 'tool' brengt interactief in kaart hoe de geldstromen binnen een organisatie verlopen. Zo kan desgewenst direct actie worden ondernomen. De werking van de bancaire wereld is voor buitenstaanders niet altijd even transparant. Door onze internettoepassing wordt de werking van bancaire instrumenten en de tariefstelling inzichtelijk gemaakt. Deze wijze van aanbieden is vernieuwend. De 'finance' monitor werkt op basis van een maandabonnement en er is een speciaal MKB arrangement. Menig ondernemer heeft de investering binnen een jaar terugverdiend." ILFA heeft onlangs haar tienjarig bestaan gevierd en het bedrijf heeft inmiddels tien medewerkers in dienst.


Irma Langeraet van ILFA.

René Maas: 't SAS in Breda is mijn paradepaardje'
De tweede genomineerde is Maas-Jacobs. Maas-Jacobs bestaat uit een bouwbedrijf, een fabriek van kunststof kozijnen, een bedrijf in projectontwikkeling en daarnaast beheert het vastgoed. Het Zundertse bedrijf bestaat 28 jaar en er werken 75 medewerkers. Van een klein bouwbedrijf is het bedrijf uitgegroeid tot een middelgroot bouwbedrijf. De andere drie bedrijven zijn er in de loop der jaren bij gekomen. Maas-Jacobs is vooral gespecialiseerd in bouwprojecten van vier tot honderd woningen. Op het gebied van inbreidingsprojecten heeft Maas-Jacobs veel kennis opgedaan. Eigenaar René Maas: ,,Bij deze projecten worden bestaande locaties gesloopt en hier komt nieuwbouw voor in de plaats. Als projectontwikkelaar nemen we de realisatie van het complete traject voor onze rekening. Je moet dan denken aan: het aanpassen van het bestemmingsplan, het aansturen van de architect, de verkoop van de woningen, de marketingactiviteiten en het aanleggen van de infrastructuur." Maas-Jacobs is voor de bouw van 't SAS beloond met de FGH-Vastgoedprijs. De jury vond dat de ondernemer de meeste durf en de beste visie had, en zich als ondernemer het beste onderscheidde. René Maas heeft naast 't SAS nog andere projecten gerealiseerd zoals de Molenwiek in Etten-Leur en Plan Opperstraat in Hoeven. René Maas: ,,'t SAS is écht mijn paradepaardje. Toen ik de panden in beheer kreeg, besloot ik er iets smaakvols van te maken. De vroegere Torenpassage was verloederd en verpauperd: niemand durfde er aan te beginnen. Door de creativiteit mijn bedrijven onderling, hebben we er iets moois van kunnen maken." René Maas was vorig jaar zelf ook aanwezig op het OndernemersGala, toen heeft hij het erg naar zijn zin gehad. Daarom heeft hij zich dit jaar opgegeven.


Irma Langeraet van ILFA.

John Goverde van Pelikaan Reizen:
'Eerst geld uitgeven, voordat er geld binnenkomt' De derde genomineerde is Pelikaan Reizen. Dit Zevenbergse bedrijf heeft vijf sfeervolle reiswinkels, brengt eigen bus- en vliegreizen uit in heel Europa en organiseert voor bedrijven, scholen en instellingen uitstapjes op maat. John Goverde is eigenaar van Pelikaan Reizen. Het bedrijf bestaat al 75 jaar en John Goverde is de derde generatie. Het bedrijf heeft 32 medewerkers. John Goverde: ,,In onze branche is veel concurrentie, daarom onderscheiden we ons met leuke en creatieve acties. Want je moet eerst geld uitgeven, voordat er geld binnenkomt. Laatst heb ik samen met een horecaondernemer een concert van Frans Bauer georganiseerd. Mensen die een lot hadden getrokken in de reiswinkel of in het horecabedrijf maakten kans het besloten concert bij te wonen. Totaal hebben we 500 winnaars uitgenodigd." Waarom John Goverde meedoet aan het OndernemersGala? ,,Pelikaan Reizen deed altijd mee met de verkiezing van 'Het beste reisbureau van Nederland'. Twee jaar geleden wonnen we net niet. De dingen die we konden verbeteren, hebben we consequent doorgevoerd, maar nu is de wedstrijd in de ijskast gezet. Toen las ik in de media over het OndernemersGala en dit vond ik een goed initiatief. Daarom doe ik mee."

De ondernemer die als de creatiefste beoordeeld wordt, zal door de media veel gratis publiciteit krijgen. En dat willen natuurlijk alle ondernemers. Maar zo ver is het nog niet, want alledrie de genomineerden zijn gedreven en ze willen allemaal dat hun bedrijf als beste uit de bus komt. Dus het wordt nog een spannende avond.


...waarschuwt
Semigres over suc6vol ondernemen

...werkt
Poolse arbeidskrachten zijn gemotiveerd

...vertrouwt
REWIN ondersteunt bedrijven met uitbreidingsplannen

...begeleidt
Samenwerking Provincie Noord-Brabant en Syntens

...bereikt
De aanleg van de A4

...verlicht
Eindejaars­bijeenkomst KvK

...innoveert
Nieuwe Innovatievouchers beschikbaar

...denkt
Creatieve ondernemers genomineerd

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...onderschrijft
Gezamenlijk het goud van Bergen op Zoom delven

...rijdt
Mercedes-Benz, Renault Laguna en Volkswagen Jetta

...behartigt
Regionale belangenbehartiging steeds belangrijker

...bouwt
Extra zekerheid voor de consument

...werkt
Werken aan vernieuwing en vertrouwen binnen de sector

...ontvangt
Het bekroonde resultaat van een jaar lang bouwen

...realiseert
Werken in een vernieuwende sector

...ontwikkelt
Een bijzonder project

...combineert
Raakvlakken met vrijwel alle facetten van de samenleving

...creëert
Het initiëren, ontwikkelen en realiseren van bijzondere projecten

...spreekt
In 't kort

...verlaagt
Vastgoedsector draait op voor verlaging vennootschapsbelasting

...ontrekt
NVB wil af van grondwaterbelasting