In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juni 2003













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl





Bedrijven
PriceWaterhouseCoopers
Stichting Vakopleidingen Metaal West Brabant
CNC
Intertrans Logistics B.V.
Lingen & van der Stoep
Pelikaan Reizen
TerraByte Internet Services
NV Afvalverbranding Zuid-Nederland (AZN)
Basell Benelux BV
Goeree Cleaning Service BV
De Pasvorm
Van Gansewinkel Destra Data
Splitsen van grond en aanneemsom kan tot BTW-besparingen leiden


Vraag: ik houd me bezig met projectontwikkeling en ben van plan via mijn besloten vennootschap (BV) een stuk grond in de binnenstad aan te kopen om er appartementen op te bouwen. Wanneer ik deze appartementen vervolgens verkoop, moet ik dan BTW betalen over de verkoopprijs?



Mr. Marco Vermeulen, PricewaterhouseCoopers N.V.

Antwoord: Bij dergelijke transacties met onroerende zaken kan tegen zowel BTW (19%) als overdrachtsbelasting (6%) aan worden gelopen. Veelal zijn niet beide belastingen tegelijkertijd verschuldigd. Verschuldigdheid van BTW sluit de heffing van overdrachtsbelasting onder bepaalde voorwaarden uit. Dat wil zeggen dat wanneer BTW betaald moet worden ter zake van de levering van onroerende zaken, een vrijstelling van overdrachtsbelasting kan gelden. Wanneer de transactie daarentegen is vrijgesteld van BTW, zal er wel overdrachtsbelasting betaald moeten worden.

In uw geval wordt een nieuw appartementencomplex gebouwd. Over de verkoopprijs van de appartementen dient omzetbelasting in rekening te worden gebracht. Wellicht is het hierbij gunstig om in het verkoopcontract een splitsing te maken tussen de verkoopprijs van de grond enerzijds en de aanneemsom voor de appartementen anderzijds. Dit zal ik uitleggen.

Onlangs heeft Hof Arnhem een uitspraak over een dergelijke zaak gedaan. Het geschil in deze zaak had betrekking op een projectontwikkelaar die bij een aantal koop / aannemings-
overeenkomsten een dergelijke splitsing maakte. Het Hof geeft in deze uitspraak aan dat de wijze waarop de projectontwikkelaar het totale bedrag heeft verdeeld tussen de grondprijs en de aanneemsom, door de inspecteur moet worden gerespecteerd.

Dit kan van belang zijn, wanneer de verkoop van de grond is vrijgesteld van BTW (bijvoorbeeld als de grond geen bouwterrein vormt) en alleen de aanneemsom van de appartementen BTW-belast is. De verkoop van de grond is in dit geval belast met 6% overdrachtsbelasting, hetgeen aanzienlijk minder is dan 19% BTW. Op deze wijze kunt u dus een deel van de te betalen belasting verminderen.

Ik zal een getallenvoorbeeld geven om een en ander te verduidelijken. Stel u verkoopt de appartementen voor e 300.000 per stuk. Hiervan is bijvoorbeeld € 150.000 toe te rekenen aan de grond en € 150.000 aan de aanneemsom van het appartement.

Wanneer geen splitsing wordt opgenomen zal de gehele verkoopprijs in de heffing van de BTW worden betrokken. De BV dient dan per verkocht appartement € 300.000 * 19% = e 57.000 aan BTW af te dragen.

Indien de grond (e 150.000) en de aanneemsom (e 150.000) daarentegen wel gesplitst behandeld worden is 6% overdrachtsbelasting verschuldigd over de waarde van de grond, zijnde 6% * € 150.000 = € 9.000. Voorts wordt 19% BTW berekend over de waarde van het appartement. Deze BTW bedraagt 19% * € 150.000 = € 28.500.

In totaal is in deze situatie € 37.500 belasting verschuldigd (e 9.000 overdrachtsbelasting plus € 28.500 BTW). Dit betekent een besparing van € 19.500 ten opzichte van de situatie waarin de grond en de appartement niet gesplitst behandeld worden.

In de eerdergenoemde zaak had de inspecteur de stelling ingenomen dat de projectontwikkelaar verlies leed op de aanneemsom en te veel winst maakte op de verkoop van de grond. Doordat de levering van de grond in dit geval was vrijgesteld van omzetbelasting (er moest nog met de sloop van het oude gebouw worden begonnen) hoefde geen omzetbelasting te worden betaald over de grondprijs. De stelling van de inspecteur, die er feitelijk op neer kwam dat de projectontwikkelaar een kunstmatig hoog bedrag had toegerekend aan de grond, hield geen stand.

Ik verwacht dat de toepassing van deze uitspraak kan leiden tot belangrijke belastingbesparingen in uw situatie. Voorts kunnen belastingbesparingen worden behaald in gevallen waarin een bestaand pand tot appartementencomplex wordt verbouwd of de levering van de grond of het appartementsrecht plaatsvindt voordat met de bouw of verbouwing is gestart.

Wel is het zo dat het realiseren van dergelijke besparingen enige planning vergt. De besparingsmogelijkheden laten zich dan ook beter sturen wanneer men er zo vroeg mogelijk mee begint.


...informeert
Toneel ter verhoging van het kwaliteitsbewustzijn

...start
"We bedenken handelingen voor de machines"

...vestigt
Vrees voor Outlet Center West-Brabant ongegrond?

...onderzoekt
Onderzoek bevestigt West-Brabants tekort aan bedrijventerreinen

...leert
Leren van elkaar

...netwerkt
Netwerkdag in Roosendaal met als toegift: Robert Maaskant

...onderneemt
Hogeschool wil lage drempel voor ondernemers

...rijdt
Zakelijk onderweg

...ontwikkelt
Juniorkamer Breda biedt diepgang

...vervangt
Trots op zijn gemeente Moerdijk

...waardeert
Actief meedenken in oplossingen

...onderscheidt
Randvoorwaarden voor toerisme scheppen

...concentreert
Moerdijk concentreert bedrijvigheid

...praat mee
Ondernemers willen aan voorkant van beleid meepraten

...overtuigt
Bedrijven overtuigen van nut brandvoorzieningen

...verenigt
Goede communicatie als doelstelling

...puzzelt
Puzzelen met de winkelpanden in centrum Zevenbergen

...serveert
Breda Culinair wordt bijzonder dit jaar

...bruist
Rotary Hulst bruist van energie

...behoudt
Nieuwbouw behoudt de beste kansen

...huisvest
Leegstaande kantoorruimte in grote steden valt mee

...spreekt
In 't kort