In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juni 2003













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be





Bedrijven
PriceWaterhouseCoopers
Stichting Vakopleidingen Metaal West Brabant
CNC
Intertrans Logistics B.V.
Lingen & van der Stoep
Pelikaan Reizen
TerraByte Internet Services
NV Afvalverbranding Zuid-Nederland (AZN)
Basell Benelux BV
Goeree Cleaning Service BV
De Pasvorm
Van Gansewinkel Destra Data
Een prima kans op een gemotiveerde medewerker:
De Pasvorm

Met de introductie van de Pasvorm in Breda draagt het Baronie College meer dan haar steentje bij aan de sociale structuur van deze regio. Jongeren die het normaal gesproken zeer zwaar zouden hebben om op een reguliere wijze een plaats in de maatschappij te verwerven, wordt op deze manier een uitstroomperspectief geboden.

De verwachtingen waren hooggespannen toen vorig jaar augustus de unit Educatie van het Baronie College startte met dit nieuwe onderwijstraject. Met een bestand van ruim 400 bedrijven en zo'n 300 jongeren - waarvan een gedeelte al een arbeidsovereenkomst in de wacht heeft gesleept - die momenteel de Pasvorm volgen, kan na amper tien maanden al van een groot succes gesproken worden.

Een extra steuntje in de rug
De Pasvorm leidt jongeren in de leeftijd van 16 tot en met 19 op tot startende werknemers. Deze jongeren hebben een extra steuntje in de rug nodig. In de traditionele onderwijsvorm verbleven zij eerst een tijd op school en gingen daarna aan de slag in het bedrijfsleven. De Pasvorm heft deze scheiding tussen theorie en praktijk op. Jongeren wordt geleerd te werken in een aantal praktijkcentra, waarna ze direct stage gaan lopen.

Succesvolle uitstroom
Praktijk, Arbeid, Scholing en Vorming: de vier elementen die de succesvolle uitstroom van de leerling bepalen en tezamen de Pasvorm behelzen.

Praktijk - leren werken op school:
Binnen de Pasvorm oefenen de leerlingen een aantal beroepen direct in de praktijk. Ze leren hoe ze zich op het werk dienen te gedragen en wat er van hen wordt verwacht. Hiervoor beschikt de Pasvorm over een eigen winkel, lunchroom/kantine, praktijkwerkplaats techniek, huiskamer voor de verzorging en een productielijn.

Arbeid - leren werken op de stageplaats:
Voor iedere leerling van de Pasvorm is een stageplaats nodig bij bedrijven en instellingen die op zoek zijn naar nieuwe werknemers.

Scholing - leren voor een beroep:
In de Pasvorm wordt samengewerkt met de middelbare beroepsopleidingen van het Baronie College. De Pasvorm richt zich met name op de sectoren zorg, techniek, horeca en handel.

Vorming - leren leven:
De Pasvorm helpt jongeren om als werknemer en persoon volwaardig te kunnen functioneren in de maatschappij.

Maatwerk voor individu en bedrijf
"Te vaak wordt de vinger gelegd op al datgene wat die jongeren niet kunnen. De Pasvorm draait dit principe 180 graden om, door juist te benadrukken wat iemand wel kan en zodoende het beste uit deze jongeren te halen." Aan het woord is directeur Marc van Seeters. "De Pasvorm levert bedrijfs- en functiegerelateerde scholing met een zo hoog mogelijk rendement voor bedrijf en individu. Dit maatwerk - waarin aangesloten wordt bij de organisatieontwikkeling, personeelsbeleid en dagelijkse uitvoering van bedrijfsprocessen - zorgt ervoor dat de scholingstijd enorm teruggedrongen kan worden en de rendementen omhoogschieten. De reacties van de jongeren hierop zijn uiterst positief, aangezien zij de theorie direct in de praktijk mogen brengen."

Gemotiveerde werknemers
Naast deze Pasvorm - voor Jongeren - bestaan er nog een tweetal vormen. Zo zal in het najaar de Pasvorm voor Volwassenen van start gaan. Ook deze Pasvorm kent als basis het opleiden tot startende werknemers en de bemiddeling naar arbeid. Via de Pasvorm voor Bedrijven wordt tenslotte het Baronie College door bedrijven ingehuurd om mensen te begeleiden en te scholen om op de werkvloer een betere werknemer - bijvoorbeeld op het terrein van rekenen, meten, taal, communicatie en samenwerking - te creëren. Verder gaat de Pasvorm voor Jongeren binnenkort haar tweede jaar in. Veel gemotiveerde jongeren zullen weer toe gaan werken naar een duurzame arbeidsovereenkomst. Hiervoor zijn stagebedrijven nodig die hen begeleiden en stimuleren om een geschikte medewerker te worden. Laat de prima kans op een gemotiveerde medewerker dus niet aan u voorbijgaan en neem contact op met de Pasvorm in Breda.

Meer informatie
Danny Evertse (accountmanagement)
Tel: 076-5877050
E-mail: d.evertse@baroniecollege.nl

Ina den Hollander (directielid)
Tel: 076-5877050
E-mail: i.denhollander@baroniecollege.nl

Marc van Seeters (directeur)
Tel: 076-5222501
E-Mail: m.vanseeters@baroniecollege.nl


...informeert
Toneel ter verhoging van het kwaliteitsbewustzijn

...start
"We bedenken handelingen voor de machines"

...vestigt
Vrees voor Outlet Center West-Brabant ongegrond?

...onderzoekt
Onderzoek bevestigt West-Brabants tekort aan bedrijventerreinen

...leert
Leren van elkaar

...netwerkt
Netwerkdag in Roosendaal met als toegift: Robert Maaskant

...onderneemt
Hogeschool wil lage drempel voor ondernemers

...rijdt
Zakelijk onderweg

...ontwikkelt
Juniorkamer Breda biedt diepgang

...vervangt
Trots op zijn gemeente Moerdijk

...waardeert
Actief meedenken in oplossingen

...onderscheidt
Randvoorwaarden voor toerisme scheppen

...concentreert
Moerdijk concentreert bedrijvigheid

...praat mee
Ondernemers willen aan voorkant van beleid meepraten

...overtuigt
Bedrijven overtuigen van nut brandvoorzieningen

...verenigt
Goede communicatie als doelstelling

...puzzelt
Puzzelen met de winkelpanden in centrum Zevenbergen

...serveert
Breda Culinair wordt bijzonder dit jaar

...bruist
Rotary Hulst bruist van energie

...behoudt
Nieuwbouw behoudt de beste kansen

...huisvest
Leegstaande kantoorruimte in grote steden valt mee

...spreekt
In 't kort