In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juni 2007

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.storimansenpartners.nl%2F%3Fmakelaar%3Dbreda
www.deondernemer.com

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Annemarie Moons voert sociaal- economisch beleid
Rem op nieuwe bedrijventerreinen

Het is geen a-b-c'tje dat West-Brabant er straks meer bedrijventerreinen bij krijgt. De regio moet er eerst maar eens voor zorgen dat Borchwerf vol komt en dat de oudere bedrijventerreinen goed zijn opgeknapt en ook weer volstromen. Annemarie Moons, de nieuwe gedeputeerde van Economische Zaken 'heeft wel iets met West- Brabant', maar past ervoor om ongenuanceerd tegemoet te komen aan de wensen van de Kamer van Koophandel en de gemeente Breda, die schreeuwen om nieuwe bedrijfsgrond.

door Ron Gregoor


Annemarie Moons legt haar beleid uit aan beginnende ondernemers.
Foto: het fotoburo

DEN BOSCH - De portefeuille Economische Zaken binnen het provinciebestuur is van kleur verschoten. Jarenlang was die in handen van de VVD. Helmi Huijbregts, tegenwoordig burgemeester van Oosterhout en Onno Hoes, die nog wel gedeputeerde is, maar de portefeuille Ecologie heeft gekregen, hebben de economie in de provincie de laatste decennia een blauwe kleur gegeven. Met Annemarie Moons komt Economische Zaken in handen van de PvdA.

Niet haar eerste keus, weten insiders. Liever had zij haar portefeuille Ecologie behouden. "Maar de verkiezingsuitslag is voor ons wat tegengevallen. Daarnaast had de partij graag de portefeuille 'Economie'." Moons heeft er veel zin in. "Er liggen veel uitdagingen. Denk maar eens aan het stimuleren van jonge ondernemers, innovatie, de aansluiting van onderwijs op het bedrijfsleven. En laten we wel wezen, ik heb natuurlijk een achtergrond bij de TU in Eindhoven. Helemaal vreemd is de portefeuille natuurlijk niet voor mij."

Annemarie Moons is Oost- Brabantse, op haar vijfde verhuisde ze van Nijmegen naar Boxmeer. "In mijn vorige periode als gedeputeerde van Ecologie kwam ik heel vaak in West- Brabant. De streek trekt me enorm aan. Het is een dynamisch gebied." Misschien wel omdat ze ook oog heeft voor het ecologisch aspect van besturen is de nieuwe gedeputeerde een faliekant tegenstander van het 'volplempen met bedrijventerreinen'.

In West- Brabant is een grote behoefte aan bedrijfsgrond. Het Rewin, de Kamer van Koophandel en de gemeenten vinden dat snel aan die behoefte moet worden voorzien. Onlangs slaakte de Bredase wethouder Andrë Adank een noodkreet: de gemeente Breda heeft snel minstens 140 hectare nieuw bedrijventerrein nodig om tegemoet te kunnen komen aan de vraag naar grond. Ook elders in West- Brabant wil de regio bedrijventerreinen uitbreiden.

Voorzichtigheid troef
Moons is daar heel duidelijk over. "Het is niet de bedoeling dat we hier overal maar bedrijfsgrond toevoegen. We zijn daar, wat mij betreft, heel voorzichtig mee. Ik vind het belangrijker dat Borchwerf eerst vol komt. En dat de oudere bedrijventerreinen, waar nu veel leegstand is, worden opgeknapt, aantrekkelijk worden gemaakt.

Want wat krijg je als je maar nieuwe bedrijventerreinen creëert: die worden gevuld met bedrijven die elders uit de regio komen, waardoor er daar weer gaten vallen. Als we de revitalisering van bestaande terreinen goed aanpakken, worden die weer aantrekkelijk. En als die terreinen dan weer vol zitten, kunnen we nog altijd zien waar er nieuwe bedrijvigheid moet komen." Overigens heeft Adank destijds ook gezegd de nieuwe grond nodig te hebben voor de bedrijven 'van buiten af'.

De gedeputeerde wil 'geen socialistisch sausje over haar portefeuille strooien'. "Er zal niet zo heel veel veranderen in de visie van de provincie", zegt ze. "Een gezonde economie was en is een belangrijk speerpunt in ons beleid." Zo zit Moons 'op de lijn Hoes' als het gaat om de ontwikkelingen bij Moerdijk. Eerst de Shell- gronden benutten en voorlopig nog geen grootschalige uitbreiding.

Samenwerking belangrijk
Ze verwacht in de komende jaren heel wat van West- Brabant. "Er gebeuren hier mooie dingen", zegt ze. "Ik verwacht heel veel van de samenwerking tussen de gemeenten. Ik weet het, in het verleden is het wel eens fout gegaan.

Afspraken maken en dan, als puntje bij paaltje komt, toch gaan voor eigen succes." Een voorbeeld uit het recente verleden: outletcentre Rosada kwam uiteindelijk naar Roosendaal, maar Etten- Leur en Roosendaal hebben daar een behoorlijk robbertje over gevochten. Dat zal, denkt Moons, niet meer gebeuren. "Er ligt nu een goed convenant, de wil is aanwezig om er samen iets van te maken. De regio ligt 'bijna perfect' tussen de havens Rotterdam en Antwerpen. Economisch gezien is dat natuurlijk een heel interessant gebied. Door de komst van de HSL wordt West- Brabant, met als centrum Breda, een Europese regio."

Het beleid van Moons krijgt, zo verwacht ze zelf, een sociaal- economisch gezicht. Wat zij heel belangrijk vindt is de koppeling tussen onderwijs en bedrijfsleven. "Een goede doorstroming van school naar bedrijfsleven, dat wordt een hot item. Zoals ook de steun voor jonge ondernemers en innovatie wat mij betreft extra aandacht krijgen. Provinciebreed, trouwens."

Een echte Oost- Brabantse
Annemarie Moons voelt zich een 'ras Brabantse'. Oost- Brabantse wel te verstaan. Ze is weliswaar geboren in Nijmegen, maar verhuisde met haar ouders op haar vijfde al naar Boxmeer. Annemarie Moons is in juni 1965 geboren in Nijmegen. "Van oorsprong voel ik me dan ook een echte Oost- Brabantse. Ik fietste in mijn jeugd vaak door het heggenlandschap van de Maasvallei en heb de carnavalspolonaises in café De Gouden Leeuw in Sambeek nog vaak op mijn netvlies", schrijft zij op haar weblog.

Na haar middelbare schooltijd vetrok ze naar haar geboorteplaats Nijmegen, waar ze zich inschreef op de faculteit rechten. Uiteindelijk studeerde ze af als onderwijs- en ontwikkelingspsycholoog. Ze ging werken bij de TU in Eindhoven, leidde er verschillende projecten en werd er hoofd van het Onderwijs Service Centrum. Ze verbleef enige tijd in de Verenigde Staten, woonde ongeveer een jaar in San Francisco. "De zinderende economie van Silicon Valley vond ik geweldig. Die ervaring is dé impuls geweest om bij terugkomst in de politiek te gaan", zegt zij.

Ze werd lid van de Partij van de Arbeid, was actief als secretaris van het partijbestuur in Helmond en zat een paar jaar in de PvdA- fractie in Provinciale Staten. Terug in Brabant werd ze voorzitter van de Universiteitsraad van de TU. Dat bleef ze tot ze in 2005 Lambert Verheijen opvolgde als gedeputeerde van Ecologie. Milieu, natuur en de waterschappen waren haar aandachtsgebieden.

Brabantse economieprijs
DEN BOSCH - De provincie Noord- Brabant reikt om de drie jaar de Brabantse Economieprijs uit. Thema van dit jaar is: de innovatieve organisatie; hoe innovatie in het organisatiemodel leidt tot succesvolle resultaten. Gedeputeerde Annemarie Moons reikt die prijs uit aan de Brabantse ondernemer die de afgelopen drie jaar succesvolle resultaten heeft bereikt als gevolg van het innoveren van de organisatie zelf.

De prijs, een sculptuur, wordt uitgereikt tijdens de Brabantse Innovatieconferentie op 13 juni in het Provinciehuis. De inzendingen worden beoordeeld door een jury die bestaat uit: R. Harwig, CTO Philips Electronics, W. van Velzen, oud Europarlementariër en lid van de Brabantse Innovatieraad, W. Vanhaverbeke, hoogleraar Organisatiewetenschappen in Hasselt, M Jansen, directeur van Q.I. Press Controls, winnaar van de prijs in 2004, P. Adema, directeur van Vitelec uit Breda en G. Swinkels, voorzitter van de SER Brabant.


...huurt
Telemarketing is vakwerk

...ontwikkelt
Breda piekt in de Delta

...zit
De stoel

...werkt
Avans en banken werken samen

...exporteert
Profiteren van elkaars kennis, ervaring Ún cultuur

...beveiligt
'KeyProtector' innovatieve oplossing tegen autodiefstal

...leert
Bijscholing voor een baan in de procesindustrie

....bouwt
Webwinkel biedt kansen voor ondernemer

...onderzoekt
Voorbeeldproject maakt bedrijventerrein veiliger

...remt
Rem op nieuwe bedrijventerreinen

...netwerkt
MKB Oosterhout staat voor netwerken

...verandert
P3 Transfer: meedenken met globalisering

...peilt
Ondernemer iets optimistischer: 7,3

...beslist
Via Vinci van start

...investeert
Krachtenbundeling bij onderhoud

...verzorgt
ROC: opleiding kraamverzorger

...traint
'Taalvakwerk is meer dan woorden'

...belegt
De beleggingsadviseurs

...praat
Bedrijven praten over maatschappelijk ondernemen

...berekent
MKB laat kleine vorderingen liggen

...organiseert
Queen of the Office

...feest
Bedrijven netwerken op stadskantoor

...reist
Pendelen tussen Breda en Barcelona

...bekijkt
De stand van zaken...

...rijdt
Jaguar XKR convertible: De roofkat slaat terug

...investeert
Dintelmond in de schoolbankjes

...kiest
Uitsterven of uitbreiden: dat is de grote vraag

...onderneemt
Maatschappelijk ondernemen op de Bredase Beursvloer

...sponsort
Makelaars: geef MKB de ruimte

...discuseert
Regionale samenwerking is heel belangrijk

...bekijkt
Makelaars positief over toekomst

...groeit
Ook kwaliteitsverbetering is groei van economie

...financeert
Capaciteiten belangrijk voor financiering

...ontsnapt
'Van bedrijventerrein moet je iets moois maken'