In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juni 2007

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Zakenuniversiteit in Breda
Via Vinci van start

Breda heeft eindelijk zijn universiteit. Geen KMA, NHTV of Avans, maar Via Vinci. Een universiteit voor de zakenwereld, zonder de officiële accreditatie van het ministerie van Onderwijs, maar mèt tal van banden met universiteiten en multinationals in de hele wereld.

door Ron Gregoor


Peter Peene (rechts) in gesprek met zijn naaste medewerkers.
Foto: Igrid Bertens

BREDA - In de Grote Kerk van Breda ging dinsdag 15 mei Via Vinci officieel van start. Via Vinci, die de volledige naam 'International University for Creative Leadership and Entrepreneurship' draagt, is een multinational met vestigingen in vele landen van de wereld. Met als centrum Breda.

Via Vinci heeft ambitieuze opleidingen en voert onderzoek uit op het brede terrein van leiderschap en ondernemerschap. De twee grote verschillen met bestaande universiteiten: het initiatief ligt bij het bedrijfsleven èn het is vanaf de start een multinational. De International Association of Science Parks nam in 2000 het initiatief tot de oprichting van een dergelijke universiteit.

De IASP is een wereldwijde samenwerkingsorganisatie tussen 133 universiteiten en 80.000 hooginnovatieve bedrijven, verspreid over 64 landen. De IASP vroeg IMAGO Groep, een bureau voor organisatie- ontwikkeling en professionele ontwikkeling, deze universiteit vorm en inhoud te geven. Daartoe werd de zusterorganisatie Via Vinci in het leven geroepen.

Breda wordt het centrum van deze mondiale universiteit. Op vele plaatsen in de wereld zullen satelliet- vestigingen starten. Dit jaar al in Duitsland, Engeland, België, Bahrein, Colombia, New York, Indonesië en Suriname.

De trekker van Via Vinci is de Nederlander Peter Peene, directeur- eigenaar van IMAGO Groep. Dat bedrijf is gevestigd aan de Rat Verlegstraat, op een steenworp afstand van het NAC stadion. Daar wordt ook tijdelijk het hoofdkantoor van Via Vinci gevestigd. Peene wordt zelf voorzitter van het College van bestuur van Via Vinci. Hij zal vorm en inhoud aan de universiteit moeten geven.

Centrum van de wereld
Dit voorjaar is de universiteit met haar eerste activiteiten begonnen in Nederland en Suriname: BA-, MBA- en DBA- programma's op het brede terrein van leiderschap en ondernemerschap. In de loop van dit jaar zullen daaraan vestigingen worden toegevoegd in Duitsland, Engeland, België, Bahrein, Colombia, New York, Indonesië en Australië. In de volgende jaren zullen, naast de opleidingen, meerdere onderzoeksprogramma's worden ondergebracht bij Via Vinci.

Om meerdere redenen is Via Vinci een unieke universiteit. "Allereerst om de relatie met de International Association of Science Parks", aldus Peene. "Dat is een samenwerkingsverband van zo'n 600 science- en technologiecentra en 133 universiteiten, verspreid over 72 landen in de wereld, waarbij zo'n 80.000 bedrijven actief zijn."

Al vele jaren is op wereldcongressen van de IASP de wens geuit dat de universiteiten dichter bij het bedrijfsleven zouden aansluiten in onderzoeks- en opleidingsprogramma's. Nadat meerdere initiatieven in die richting op niets uitliepen, is al jaren geleden geconcludeerd dat er pas sprake kan zijn van een fundamentele verandering van het hoger onderwijs als het initiatief bij het bedrijfsleven wordt gelegd. Voor het bestuur van de IASP was het in 2000 duidelijk: zij wilden bewust nieuwe opleidingen op het gebied van ondernemerschap stimuleren.

Bekende namen
Grote namen uit onder meer de top- 5 MBA's in de wereld, vooraanstaande universiteiten en bedrijfsleven alsmede internationale management goeroes en bestseller auteurs zijn terug te vinden in de 'Board of Trustees', het adviesorgaan van Via Vinci.

Deze raad bestaat nu uit: de professoren George Kohlrieser, hoogleraar in 'Leiderschap en organisatiegedrag' aan het prestigieuze IMD in Zwitserland, Francis Douglas Tuggle, hoogleraar in business management aan Chapman Universiteit in Californië, Marshall Goldsmith, nummer 1 coaching goeroe in de VS, Hubert Rampersad, hoogleraar aan South Ural State University en bestsellerauteur, Paul Bracken, hoogleraar aan Yale School of Management in de VS, Simon Dolan, hoogleraar HRM aan de Esade in Barcelona, Elias Carayannis, hoogleraar aan de Global and Entrepreneurial Finance Research Institute in Washington, Roel Pieper, hoogleraar Electronic Commerce aan de Universiteit van Twente, Jeannette Lee, winnares van de Amerikaanse Entrepreneurial Excellence Award en Luis Sanz, algemeen directeur van IASP. Via Vinci heeft volop ambities.

Als het aan de initiatiefnemers ligt, nemen nog dit jaar 3000 professionals deel aan de activiteiten van Via Vinci. Dat gebeurt dan in tien landen. Daarvan zijn er 500 ingeschreven als student. Via Vinci voert dit jaar vier innoverende onderzoeksprojecten uit. Van deze ambitie is bij de start reeds de helft gerealiseerd.

En dan de nabije toekomst. Volgens Peene nemen in 2010 ruim 15.000 professionals deel aan de activiteiten van de universiteit, waarvan 5000 studenten. Dat gebeurt dan allemaal in vijftien Europese landen en landen daarbuiten. Via Vinci voert in dat jaar 16 innoverende onderzoeksprojecten uit.

Omdat Via Vinci niet is geaccrediteerd door het ministerie van Onderwijs krijgt de organisatie ook geen subsidie. "Je moet ons zien als een bedrijf", zei Peene al eerder bij de presentatie van de plannen. "Bedrijven, onze klanten, betalen het collegegeld voor hun mensen." De hoogte daarvan verschilt per opleiding, maar kan oplopen tot zo'n 22.000 euro per jaar. Dat is dan net iets goedkoper dan de gemiddelde particuliere opleiding.

De bachelor- en masterbul is internationaal erkend. Studenten van Via Vinci hebben de mogelijkheid om de laatste maanden van hun studie bij een buitenlandse universiteit door te brengen, zodat ze daar kunnen afstuderen.

Voorlopig blijft het hoofdkantoor van Via Vinci gevestigd aan de Rat Verlegstraat. Het is de bedoeling dat straks, als de spoorzone in Breda is ontwikkeld, de nieuwe universiteit een plaats vindt in Via Breda. Dat is de nieuwe zakenwijk, die rond het nieuwe NS- station moet verrijzen. “Een prima plaats voor een dergelijk instituut”, zegt Peene. “Een plek met uitstraling, zoals Breda ook een ideale plaats is voor Via Vinci. Het ligt centraal in Europa, is met een shuttle straks aangesloten op de hogesnelheidslijn. Breda heeft bovendien een goed ondernemersklimaat.”


...huurt
Telemarketing is vakwerk

...ontwikkelt
Breda piekt in de Delta

...zit
De stoel

...werkt
Avans en banken werken samen

...exporteert
Profiteren van elkaars kennis, ervaring én cultuur

...beveiligt
'KeyProtector' innovatieve oplossing tegen autodiefstal

...leert
Bijscholing voor een baan in de procesindustrie

....bouwt
Webwinkel biedt kansen voor ondernemer

...onderzoekt
Voorbeeldproject maakt bedrijventerrein veiliger

...remt
Rem op nieuwe bedrijventerreinen

...netwerkt
MKB Oosterhout staat voor netwerken

...verandert
P3 Transfer: meedenken met globalisering

...peilt
Ondernemer iets optimistischer: 7,3

...beslist
Via Vinci van start

...investeert
Krachtenbundeling bij onderhoud

...verzorgt
ROC: opleiding kraamverzorger

...traint
'Taalvakwerk is meer dan woorden'

...belegt
De beleggingsadviseurs

...praat
Bedrijven praten over maatschappelijk ondernemen

...berekent
MKB laat kleine vorderingen liggen

...organiseert
Queen of the Office

...feest
Bedrijven netwerken op stadskantoor

...reist
Pendelen tussen Breda en Barcelona

...bekijkt
De stand van zaken...

...rijdt
Jaguar XKR convertible: De roofkat slaat terug

...investeert
Dintelmond in de schoolbankjes

...kiest
Uitsterven of uitbreiden: dat is de grote vraag

...onderneemt
Maatschappelijk ondernemen op de Bredase Beursvloer

...sponsort
Makelaars: geef MKB de ruimte

...discuseert
Regionale samenwerking is heel belangrijk

...bekijkt
Makelaars positief over toekomst

...groeit
Ook kwaliteitsverbetering is groei van economie

...financeert
Capaciteiten belangrijk voor financiering

...ontsnapt
'Van bedrijventerrein moet je iets moois maken'