In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juni 2007

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.deondernemer.com
www.storimansenpartners.nl%2F%3Fmakelaar%3Dbreda

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Ook kwaliteitsverbetering is groei van economie

Niet het schip moet op de kade wachten, maar de kade op het schip. Met dat adagium groeide Rotterdam uit tot één van de grootste wereldhavens en ook Antwerpen heeft dit principe geen windeieren gelegd. Temidden van deze twee mainports ligt West-Brabant met als economische motor Breda. Ook wij plukken de vruchten van de inzichten en inspanningen van generaties bestuurders en ondernemers die hun nek uitstaken en de handen uit de mouwen.

door André Adank


West-Brabant moet ondanks economische groei een prettige regio blijven om te wonen en te recreëen, vindt Adank.
Foto: Thom van Amsterdam

BREDA - Wat bedrijventerreinen hier in de stad en de regio betreft, past ons eenzelfde principe. Wij moeten klaar zijn om nieuwe industrieën, logistieke centra, en multinationals te kunnen ontvangen en tegelijkertijd goed voorzien in de vraag van het aanwezige midden- en kleinbedrijf. Wij moeten de huidige markt kennen en de groei van ons bedrijfsleven kunnen faciliteren.

Tegelijkertijd moeten we weten wat er in de wereld om ons heen gebeurt. Hoe verschuiven de wereldhandelsassen onder meer door opkomst van Aziatische economieën, wat zijn de consequenties van een groter Europa? Wat zijn de kansrijke economische sectoren en hoe passen die bij de kwaliteiten en ambities van onze regio. Hoe kunnen we onze ligging, onze bereikbaarheid en al die andere kwaliteiten van West-Brabant optimaal uitbuiten? Vragen die we ieder voor zich kunnen beantwoorden of vraagstukken waar we gezamenlijk de schouders onder zetten.

Aanpakken
Samen aanpakken en doorpakken, dat zou wat mij betreft ons devies kunnen zijn. Elke stad heeft zijn kritische massa midden- en kleinbedrijf nodig. Die ondernemers vormen de kurk van stedelijke economieën. Goed voor werkgelegenheid, goed voor binding en continuïteit en goed voor het aanbrengen van onderscheid tussen de verschillende steden. Op die markt moeten we elkaar vooral geen vliegen afvangen. Daar waar imago sterk meetelt en bedrijf X persé zijn naam wil verbinden aan stad Y, moeten we ook niet onder elkaars duiven schieten. Maar als het gaat om grote spelers en/of om specifieke sectoren, dan moeten we samen in staat zijn een visie te ontwikkelen op de ruimte die we hier in de regio voor bedrijven kunnen benutten.

Dan leg je samen accenten en wijs je gebieden aan die je gezamenlijk profileert als uitermate geschikt voor procesindustrie; uitstekend voor logistieke dienstverlening; ideaal voor kennisintensieve of creatieve industrie; de plaats voor life-science etc.

Verdichting
Groei is noodzakelijk om economisch gezond te blijven, maar vanzelfsprekend zijn er grenzen aan de groei. Evenveel stedelijke verdichting als in de Randstad of de Vlaamse Ruit; identieke verkeersproblematiek, milieuproblematiek, een door beton en asfalt gedomineerd landschap? Liever niet. Tenslotte is een van onze sterke troeven de 'quality of life' hier in de prachtige groene context. Ook dat aspect moeten we samen waarborgen en benutten. Dat betekent dat we niet louter kunnen inzetten op ontwikkelen van nieuwe bedrijventerreinen, ook al is daar de komende 10 tot 15 jaar alleen in Breda bijvoorbeeld al 140 hectare aan nodig.

Groei zit ook in kwaliteitsverbetering. In transformatie en revitalisering. Als we dat goed doen, kunnen we ook aansluiten bij de vraag van de markt naar meer thematische bedrijventerreinen. Een goed regisseur onderscheidt zich niet alleen door prachtige beelden, het gaat ook om timing. Vanzelfsprekend zit in de ontwikkeling van bedrijventerreinen binnen gemeenten ook vaak een financieringsbron voor ontwikkeling van woningbouwlocaties. Maar hoeveel kan de markt tegelijkertijd aan. Of hoeveel draagvlak heb je bij de lokale bevolking? Logisch dat een belegger en snelle return of investment wil, maar is hij niet meer gebaat met een langduriger contract, een net iets andere bestemming. Tijdig je kansen benutten, maar ook de tijd nemen om samen met de partners in de regio en de markt de juiste afwegingen te kunnen maken. Zelfs als dat betekent dat je het schip soms toch even op de rede moet laten liggen. Tenslotte moet je het tij ook mee hebben."

André Adank is wethouder van Economische Zaken in Breda, maar ook voorzitter van het samenwerkingsverband SES West- Brabant. Als onpartijdig voorzitter leidde hij de discussie met tien makelaars over bedrijfsonroerend goed. Wij vroegen hem om als wethouder te reageren op die discussie.


...huurt
Telemarketing is vakwerk

...ontwikkelt
Breda piekt in de Delta

...zit
De stoel

...werkt
Avans en banken werken samen

...exporteert
Profiteren van elkaars kennis, ervaring Ún cultuur

...beveiligt
'KeyProtector' innovatieve oplossing tegen autodiefstal

...leert
Bijscholing voor een baan in de procesindustrie

....bouwt
Webwinkel biedt kansen voor ondernemer

...onderzoekt
Voorbeeldproject maakt bedrijventerrein veiliger

...remt
Rem op nieuwe bedrijventerreinen

...netwerkt
MKB Oosterhout staat voor netwerken

...verandert
P3 Transfer: meedenken met globalisering

...peilt
Ondernemer iets optimistischer: 7,3

...beslist
Via Vinci van start

...investeert
Krachtenbundeling bij onderhoud

...verzorgt
ROC: opleiding kraamverzorger

...traint
'Taalvakwerk is meer dan woorden'

...belegt
De beleggingsadviseurs

...praat
Bedrijven praten over maatschappelijk ondernemen

...berekent
MKB laat kleine vorderingen liggen

...organiseert
Queen of the Office

...feest
Bedrijven netwerken op stadskantoor

...reist
Pendelen tussen Breda en Barcelona

...bekijkt
De stand van zaken...

...rijdt
Jaguar XKR convertible: De roofkat slaat terug

...investeert
Dintelmond in de schoolbankjes

...kiest
Uitsterven of uitbreiden: dat is de grote vraag

...onderneemt
Maatschappelijk ondernemen op de Bredase Beursvloer

...sponsort
Makelaars: geef MKB de ruimte

...discuseert
Regionale samenwerking is heel belangrijk

...bekijkt
Makelaars positief over toekomst

...groeit
Ook kwaliteitsverbetering is groei van economie

...financeert
Capaciteiten belangrijk voor financiering

...ontsnapt
'Van bedrijventerrein moet je iets moois maken'