In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juni 2007

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.storimansenpartners.nl%2F%3Fmakelaar%3Dbreda
www.deondernemer.com

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Uitsterven of uitbreiden: dat is de grote vraag

Uitsterven of opknappen. Lange tijd ging industrieterrein Dintelmond, gelegen tussen Schelde-Rijnkanaal en de A4, de kant op van dat eerste. Verloedering op allerlei gebied, een infrastructuur om vraagtekens bij te plaatsen. Met een fikse financiële injectie lijkt de toekomst echter veiliggesteld. Lijkt. Want de grote opknapbeurt mag dankzij het project revitalisering dan in volle gang zijn, reële bedreigingen zijn er ook voor Dintelmond.

door Tanja van der Made


Dintelmond is een terrein met havenfaciliteiten.
Foto: Thom van Amsterdam

MOERDIJK - "Zijn wij verantwoordelijk voor het openbaar groen, of is de gemeente dat? Moeten wij een strooiwagen regelen, of is dat de taak van de gemeente?" De bedrijven op industrieterrein Dintelmond deden jarenlang maar wat. Of juist niets. Op zich niet zo vreemd, want de ontstaansgeschiedenis van het industrieterrein is geen gewone (zie kader). Echte betrokkenheid was er niet. Niet vanuit de bedrijven. Maar ook niet vanuit de oude gemeente Fijnaart, waar Dintelmond tot de gemeentelijke herindeling van 1997 onder viel. Duidelijk beleid ontbrak, zo wil Coen Tolenaars, voorzitter van de werkgroep revitalisering, bestuurslid van BZW-Moerdijk en al jaren werkzaam op industrieterrein Dintelmond, met bovenstaande vragen maar duidelijk maken.

Opknapbeurt
Een nieuw begin werd gemaakt in 1999. Industrie, de gemeente Moerdijk en REWIN West-Brabant gingen rond de tafel zitten. De partijen zagen in dat Dintelmond hoognodig toe was aan een opknapbeurt. En daarmee was het project 'revitalisering' geboren. Een duidelijke keuze lijkt hiermee gemaakt te zijn: Dintelmond moet terug op de kaart. Frisgewassen en wel. 'Zag de toekomst er maar zo duidelijk uit', is de strekking van het betoog van Tolenaars.

Maar eerst komt hij met positieve resultaten: "De riolering is aangepakt. Alle straten zijn opnieuw ingericht en geasfalteerd. En we zijn bijzonder blij met de rotonde. Vrachtwagens kunnen eindelijk veilig keren." Volgende aandachtspunten zijn de verlichting en bewegwijzering. Zo gaat ook industrieterrein Dintelmond met havennummers werken, legt Tolenaars uit. Net als grote broer industrieterrein Moerdijk dat doet. En als het even kan wil Dintelmond nog wel iets hebben dat Moerdijk al heeft: een parkmanager. Tolenaars: "Een enorme luxe natuurlijk, voor zo'n klein industrieterrein als het onze. Maar waarom zouden wij opnieuw het wiel uitvinden, als we ook samen kunnen werken met industrieterrein Moerdijk."

Uitbreiding
Hij sluit af met nog twee vurige wensen: uitbreiding van Dintelmond met 60 hectare en aansluiting op de A4. "Die uitbreiding kan bestaan uit een omklap van het terrein tot aan de Postbaan." Aansluiting op de A4 probeert het afgelegen industrieterrein al decennialang voor elkaar te krijgen. En het antwoord vanuit het rijk is en blijft al jarenlang hetzelfde: die aftakking komt er niet. Voorlopig blijft de weg naar Dintelmond dus vooral een 'toeristische' route. Een van smalle wegen door een groen landschap en schaapjes op de dijk.

Toerisme, dat is ook precies waar het gevaar hem inzit, legt Tolenaars uit. Zo is er volgens hem het gevaar van buiten. "De gemeente Steenbergen wil zo'n zevenhonderd recreatiewoningen bouwen in de Dintelpolder. Langs het water van de Dintel en met een eigen wal om de boten aan te meren. Maar de woningen liggen ook recht tegenover het industrieterrein. Onze geluidsnormering raakt dat nieuwbouwplan. Moeten wij ons geluid beperken, dan sterven we langzaam af." Tolenaars ziet wel een oplossing: "Verplaats de recreatiewoningen vanuit Dinteloord naar de kop van het land, dan hoeven al die bootjes ook niet door de Manderssluis. Want geloof me, daar gaan anders files ontstaan."

Recreatie
Ook binnen de gemeente wordt de toekomst van Dintelmond bedreigd vanuit eenzelfde hoek. "De kans bestaat dat Dintelmond dicht moet om plaats te maken voor recreatie en toerisme. Het industrieterrein ligt precies in het groene gebied van de gemeente Moerdijk. Wordt de knoop doorgehakt en is Port of Brabant straks een feit, dan zullen wij weg moeten om plaats te maken voor uitbreiding aan de andere kant van de gemeente." Al draagt Tolenaars ook voor dat probleem graag een oplossing aan: "Leg bij Moerdijk de nadruk op logistiek. Dat is aantrekkelijk vanwege de ligging langs de A59. Verplaats de overige industrie naar Dintelmond." Uitbreiden of uitsterven. Het economisch beleidsplan van de gemeente Moerdijk zal over niet al te lange tijd duidelijk maken wat het wordt voor Dintelmond. Tot die tijd is er in ieder geval de dialoog. Tolenaars: "We worden al vroeg betrokken bij diverse projecten. De samenwerking is in ieder geval nog nooit zo goed geweest."


...huurt
Telemarketing is vakwerk

...ontwikkelt
Breda piekt in de Delta

...zit
De stoel

...werkt
Avans en banken werken samen

...exporteert
Profiteren van elkaars kennis, ervaring Ún cultuur

...beveiligt
'KeyProtector' innovatieve oplossing tegen autodiefstal

...leert
Bijscholing voor een baan in de procesindustrie

....bouwt
Webwinkel biedt kansen voor ondernemer

...onderzoekt
Voorbeeldproject maakt bedrijventerrein veiliger

...remt
Rem op nieuwe bedrijventerreinen

...netwerkt
MKB Oosterhout staat voor netwerken

...verandert
P3 Transfer: meedenken met globalisering

...peilt
Ondernemer iets optimistischer: 7,3

...beslist
Via Vinci van start

...investeert
Krachtenbundeling bij onderhoud

...verzorgt
ROC: opleiding kraamverzorger

...traint
'Taalvakwerk is meer dan woorden'

...belegt
De beleggingsadviseurs

...praat
Bedrijven praten over maatschappelijk ondernemen

...berekent
MKB laat kleine vorderingen liggen

...organiseert
Queen of the Office

...feest
Bedrijven netwerken op stadskantoor

...reist
Pendelen tussen Breda en Barcelona

...bekijkt
De stand van zaken...

...rijdt
Jaguar XKR convertible: De roofkat slaat terug

...investeert
Dintelmond in de schoolbankjes

...kiest
Uitsterven of uitbreiden: dat is de grote vraag

...onderneemt
Maatschappelijk ondernemen op de Bredase Beursvloer

...sponsort
Makelaars: geef MKB de ruimte

...discuseert
Regionale samenwerking is heel belangrijk

...bekijkt
Makelaars positief over toekomst

...groeit
Ook kwaliteitsverbetering is groei van economie

...financeert
Capaciteiten belangrijk voor financiering

...ontsnapt
'Van bedrijventerrein moet je iets moois maken'