In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2005

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...


Bedrijven
PriceWaterhouseCoopers
Van Oers International
RPS Advies B.V.
Van Wezel Elektrotechniek
Nostimos Letselschade-deskundigen
NAC
Cosun Food Technology Centre
Uytdehaag bv Schilderwerken
Fruit World Breda B.V.
ABC Breda
Veilig en gezond werken: RPS Advies helpt

Harry Nieuwesteeg, operationeel directeur van RPS Advies B.V. drukt zich duidelijk en onomwonden uit. "Leg vragen op het gebied van Arbo en Milieu bij ons neer en het komt goed. Wij zijn zeer probleemoplossend. Onze medewerkers inventariseren, analyseren en maken een plan van aanpak. RPS heeft een 24-uurs dienst, mobiele laboratoria en handelt snel en discreet."



RPS Advies in Ulvenhout is onderdeel van de Britse RPS Group Plc. Deze milieuadviesgroep behoort tot de grootste van Europa. De RPS Groep heeft een brede expertise op het gebied van ARBO, asbest, kwaliteit, veiligheid en milieu, alsmede stedelijke ontwikkeling, riolering en waterbeheer, infrastructuur, schade-expertise en certificatie.

Werkplekonderzoek
RPS Advies krijgt haar opdrachten van bedrijven en overheden en voert onder andere chemisch-analystisch en microbiologisch onderzoek uit op het gebied van ARBO en Milieu. Harry Nieuwesteeg: "We inventariseren en inspecteren bijvoorbeeld gebouwen op de aanwezigheid van asbest en doen bodemonderzoek. Daarnaast verrichten we metingen en doen werkplekonderzoek naar gevaarlijke stoffen. Elke werkplek is weer anders en vraagt daarom een specifieke aanpak. Zo doen we bijvoorbeeld veelvuldig metingen naar de blootstelling aan kwartsstof in de bouw; lasrook in de metaalbewerking en dieselmotorenemissie in de industrie.
" Behalve metingen naar verdachte stoffen verricht RPS ook Risico-inventarisaties en Evaluaties (RI&E) volgens ARBO-richtlijnen."Elk bedrijf, uitgezonderd ZZP'ers, moet zo'n onderzoek laten verrichten. "Maatwerk is essentieel. Een arbeidshygiënist van RPS Advies bestudeert eerst de situatie voordat een onderzoeksprotocol wordt vastgelegd."
RPS Advies verricht ook onderzoek naar het milieu binnen gebouwen. Harry Nieuwesteeg weet dat de huidige gebouwen, wat arbeidsomstandigheden betreft, niet altijd goed zijn ontworpen. "Gebruikers kunnen last hebben van de klimaatbeheersing. Het streven is dan een dusdanig klimaat te creëren waarbij het aantal ontevreden gebruikers zo klein mogelijk blijft."

Huiskeurmerk
Op het grond van de ARBO-wetgeving heeft een werkgever sinds enige tijd bepaalde verplichtingen ten aanzien van het bestrijden van besmetting van personen met de legionella bacterie. Zo moet in de risico-inventarisatie aandacht worden geschonken aan het gevaar van besmetting. "Op ook dit terrein kan RPS Advies bedrijven en instellingen ondersteunen door onderzoek en analysewerkzaamheden te verrichten.
Vakantiegangers die terugkeren, raadt Harry Nieuwesteeg aan om vooral de douchekranen te laten lopen voordat mensen er gebruik van maken. Dat brengt ons op het onderwerp veiligheid in huis. Volgens het Ministerie van VROM vertonen in vier van de tien huizen de elektrische installatie en het gas gebreken. Het gaat dan om onvolkomenheden zoals lekkages en openliggende elektradraden die een direct gevaar betekenen voor de bewoners.
Harry Nieuwesteeg is dan ook voorstander van de verplichte keuring van huizen, bij transacties. "Een soort APK voor huizen ja. Waarom wel risicobeheersing voor je werkomgeving maar niet voor het huis wat je koopt? Vocht kan bijvoorbeeld ook risico's opleveren. De oorzaken van vochtproblemen kunnen bouwtechnisch van aard zijn maar kan ook liggen in het feit dat bewoners verkeerd of te weinig ventileren."

"Mannen in witte pakken"
Aannemers, de bouwwereld, projectontwikkelaars en gemeenten maken gebruik van de diensten van RPS Advies. "We kunnen hen ook ondersteunen als er problemen zijn rond een vergunning. RPS Advies treedt op als onafhankelijke expert."Als een van de leukste klussen noemt Harry Nieuwesteeg de opdracht van een West-Brabantse gemeente die alle gemeentelijke gebouwen geïnventariseerd wilde hebben. "Dat vond ik echt mooi. Alle gebouwen, van brandweerkazerne tot school en bibliotheek hebben we geïnspecteerd. Dus: alle objecten op het gebied van milieu, ARBO, elektrische installatie, brandgevaarlijkheid, gezondheidsrisico's, echt alles hebben we geïnventariseerd. In zo'n opdracht kunnen we de breedheid van ons pakket inzetten en adviseren over het beheersen van de risico's."

Harry Nieuwesteeg vertelt dat RPS Advies ook wordt ingeschakeld bij een vermoeden van de aanwezigheid van asbest."Ja, dan kunnen de mannen met de witte pakken in beeld komen. Wij meten de aanwezigheid van asbest, onderzoeken welke soort asbest aanwezig is en adviseren en begeleiden het bedrijf dat het asbest laat verwijderen." Naderhand kan RPS desgewenst een meting doen om te controleren of alle asbest verdwenen is. Daarna wordt,om in vaktermen te spreken, het object vrijgegeven.'"Ook bij calamiteiten kan een beroep op RPS worden gedaan. We zijn continu bereikbaar en inzetbaar."

RPS Advies B.V.
Tolweg 11, 4851 SJ Ulvenhout
T 076-5610404
F 076-5610403
M 06-51345048
Meer informatie via www.rpsgroep.nl


...innoveert
West-Brabant een van de meest veelbelovende regio's

...start
'Op een bepaalde leeftijd moet je beslissen wat je wilt met je carrière'

...profiteert
Breda trekker van "Beneluxering"

...stimuleert
Syntens stimuleert innovatie in de food sector

...groeit
'Je moet de markt respecteren'

...opent
Primeur Bedrijvenloket voor Moerdijk

...reist
Handelsreis Griekenland, 2 - 5 november 2005

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...berekent
MKB, weinig ziekteverzuim: toch maatregelen treffen!

...rijdt
Zakelijk onderweg

...informeert
Kansen die Breda moet pakken

...ontwikkelt
Aan de vooravond van een indrukwekkende ontwikkeling

...bereikt
'Het effect dat je met je website bereikt. Dat is wat telt...'

...vindt
De Bavelse berg, een unieke evenementenlocatie?!

...presteert
Breda presteert nog steeds bovengemiddeld

...verenigt
Oprichting bedrijvenvereniging Hylair

...vestigt
Breda maakt bedrijven terreinen klaar voor de toekomst

...winkelt
Breda, (winkel)stad met karakter

...verhuurt
Bouw blushuis van start gegaan

...zoekt
Mkb: minder banen, minder gemotiveerde sollicitanten

...roept
Gezamelijk moeten die schouders eronder

...bouwt
'Aan de detailhandel wordt meer verdiend dan in de detailhandel zelf'