In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
April 2006

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...


Columns
Mr. H.G.M Daemen
Jurgen Hooymayers
Arjen Vugs
Grip op valutarisico
Arjen Vugs
directeur Bedrijven & Instellingen ING Bank,
District West- en Midden-Brabant



U zult als ondernemer waarschijnlijk ervaring hebben met internationaal zakendoen. Hoewel de euro dat een stuk eenvoudiger heeft gemaakt, zult u toch niet altijd uw zaken in euro's kunnen doen. En dat terwijl u als Nederlands bedrijf uiteraard geïnteresseerd bent in wat uw kosten en opbrengsten zijn in euro's. Omdat valutakoersen nu eenmaal aan schommelingen onderhevig zijn, kan dit uw resultaat in euro's beïnvloeden.
Op dit aspect - valutarisico - wil ik hier wat verder ingaan.

Zoals gezegd bewijst de euro het zakendoen binnen Europa een goede dienst, maar met de almaar toenemende globalisering zult u ook buiten Europa een interessante afzetmarkt (o.a. Groot Brittanie, VS) of inkoopmarkt (o.a. Oost-Europa, China) vinden. De meest gangbare internationale valuta is de USD (Amerikaanse dollar). Hier is al veel over gezegd en geschreven: het dubbele tekort (handelsbalans en begroting) en het afzwakken van de economische groei zijn indicatoren die de USD onder druk kunnen zetten. Maar in hoeverre zich dit vertaalt in een hogere euro ten opzichte van de dollar zal ook afhangen van de relatieve sterkte van de euro. Het Economisch Bureau van de ING Bank handhaaft haar visie dat de EUR/USD-koers zich richting de 1,35 zal bewegen.

Een andere belangrijke valuta is GBP (Engelse Pond). Het Economisch Bureau verwacht een stijging van de euro ten opzichte van de GBP van 0,69 naar 0,71 in de loop van 2006. De economische groei in de UK laat tekenen van verzwakking zien en de bijkomende lagere inflatie zal de Bank of England waarschijnlijk doen besluiten om de rente te verlagen.

Hoewel algemene verwachtingen van analisten absoluut hout snijden, leert de ervaring dat deze zelden exact zo uitkomen. Er zijn tal van factoren die van invloed zijn op de valuta-koersen en de ontwikkeling daarvan is nauwelijks te overzien gedurende een groot tijdsbestek. Daarbij komt dat nieuwe informatie en ontwikkelingen dagelijks zorgen voor onverwachte wendingen. In dit stuk wil ik u graag aan het denken zetten over wat een ongewenste koersbeweging met uw resultaat zal doen. Heeft u precies in beeld wat de impact op uw nettowinst zal zijn als bijvoorbeeld de EUR/USD-koers met enkele procenten in uw nadeel beweegt?

Indien u te maken heeft met valutarisico dan heeft dat in de meeste gevallen betrekking op periodieke opbrengsten of kosten. Een minder gangbare vorm van valutarisico, maar wel een die ook ingrijpende gevolgen kan hebben is het zogenaamde translatierisico: Indien u investeringen of deelnemingen hebt in het buitenland (zgn. niet-euro landen) en de lokale valuta daalt in waarde ten opzichte van de euro, dan zouden deze activa lager gewaardeerd worden op uw balans.
Dit kan direct gevolgen hebben op uw eigenvermogenpositie en solvabiliteit.

Omgaan met valutarisico

Waarschijnlijk is uw onderneming al jaren succesvol omdat u risico durfde te nemen op een vakgebied waarop u zich door uw kennis en inzicht onderscheidt. Waarom zou u dit risico ook gaan opzoeken op een terrein als de valutamarkt die met haar complexiteit zelfs voor professionals nauwelijks te doorgronden is? Hoe zou u het vinden als uw degelijke bedrijfsresultaat of sterke vermogenspositie straks in gevaar komt door onverwachte grilligheid op de valutamarkt?

Stel u exporteert naar de VS en ontvangt zodoende een behoorlijk deel van uw omzet in USD. Een dalende dollar zou in uw nadeel zijn. Met deze situatie kunt u op verschillende manieren omgaan. Allereerst is het nodig dat u vaststelt wat het maximale risico is dat u wilt lopen. Ook het beleid van uw directe concurrenten zal deze risicobereidheid beïnvloeden. Via termijncontracten kunt u voor toekomstige dollaropbrengsten (of kosten) nu al een koers afspreken. U verwerft hierdoor zekerheid, waarbij u echter niet de mogelijkheid heeft om te profiteren van koersbewegingen in uw voordeel. Een alternatief is een valuta-optie, waarbij u de mogelijkheid openhoudt om te profiteren van een koersbeweging in uw voordeel, terwijl u zich ook verzekert van een bepaalde koers. Voor een valuta-optie betaalt u een premie.

Naast deze twee standaardinstrumenten bieden de financiële markten steeds meer mogelijkheden en varianten, waarbij u zekerheid hebt over een minimumkoers en ook kunt genieten van (beperkt) opwaarts potentieel zonder dat u een premie hoeft te betalen. Om te bepalen welke oplossing de beste is, hangt uiteraard af van uw specifieke situatie. De ING Bank heeft specialisten in huis die u helpen in het maken van deze afweging en u maatwerkoplossingen bieden om uw valutarisico te beheersen en u daarmee grip geven op uw valutastromen. Bent u benieuwd? Neem eens het 'risico' om uw relatiebeheerder hiernaar te vragen.




...zet zich in
Chris Rutten gaat voor ondernemend West-Brabant

...leent
Lening afsluiten moeilijk voor ondernemers?

...verbreedt zijn horizon
Internatio­nale Handelsdag in Bergen op Zoom op 8 april

...stelt
"Innovatie draait om mensen"

...droomt
Spelen én leren op de boerderij

...doet internationaal zaken
Innoveren over de grenzen heen met Syntens

...stuurt
Innovatieplannen voor West-Brabant

....ontmoet
Netwerken tijdens Regio Business Dagen

...onderzoekt
Regionaal koopgedrag in kaart

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...presenteert zich
Bedrijfsleven West-Brabant maakt zich op voor de Regio Business Dagen!

...deelt ervaringen
Jong MKB West-Brabant, het netwerk voor actieve starters in de regio

...speelt in op trends
Impulsnota Breda

...bezoekt woensdag 12 april
Lezingenprogramma Regio Business Dagen

...bezoekt donderdag 13 april
Lezingenprogramma Regio Business Dagen

...presenteert het ondernemers­netwerk
VOC ondernemers koersen op volle kracht

...adverteert
Gecombineerd werven in dagblad en op internet

...beoordeelt
Vaak van doorslaggevende betekenis

...werft
Het uitzendbureau, méér dan het oplossen van de personeelsvraag

...bouwt
De intermediair voor het bedrijfsleven

...bundelt de krachten
Kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt

...coacht
Het nut van permanente scholing

...vindt
De juiste persoon op de juiste plek

...vraagt
Hoeveel privacy hebben uw klanten?

...spreekt
In 't kort

...rijdt
Onderweg

...en de milieuregelgeving
Veel aandacht voor milieu bij ontwikkeling

...voorspelt
Nederlands vastgoed massaal in buitenlandse handen

...versterkt vertrouwen
Start Regionale Regieraad Brabant / Zeeland

...plant
Website voorkomt stagnatie locatieontwikkeling