In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Januari 2005

advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl
Eindejaarsbijeenkomst Kamer van Koophandel
Gele hesjes en strijdbare kreten

Het stemmige, galmende geluid van de Grote Kerk in Breda werd dit jaar verruild voor de uitgemeten akoestiek van het Chassé Theater voor de eindejaarsbijeenkomst van de Kamer van Koophandel. De sfeer was ook anders, want directeur Jos Hamers scandeerde al na een paar minuten voor een nieuw stuk snelweg. De toon was meteen gezet.

Commissaris van de Koning mevrouw Maij-Weggen.

Zo'n vierhonderd aanwezigen zagen directeur Jos Hamers gehuld in een geel veiligheidsjasje het podium betreden. De opgedrukte tekst 'A4 Zuid - Nu!- liet aan duidelijkheid niets te wensen over. "Al dertig jaar is er in de regio het sterke verlangen naar het doortrekken van de autosnelweg tussen Dinteloord en Bergen op Zoom. Je zou hiermee naast de A16 een tweede verbinding krijgen tussen de havens van Rotterdam en Antwerpen. Voor de regio is dat op termijn absoluut noodzakelijk," hield Hamers zijn gehoor voor. Om zijn standpunt kracht bij te zetten, deelde hij dezelfde gele veiligheidsjasjes uit aan de bestuurders van de eerste rij. Burgemeesters, gedeputeerden en zelfs Commissaris van de Koning mevrouw Maij-Weggen zagen zich even later in geel getooid.

Weer ontdaan van geel KvK-promotiemateriaal vertelde Maij-Weggen vervolgens over haar gedachten. "De Brabantse sociaal-economische verkenning laat voor 2005 weer een groei van 2 procent zien. Onze provincie doet het daarmee beter dan de rest van Nederland. Het is een oude wet dat als het slecht gaat het nog slechter gaat in West-Brabant en als het goed gaat de stijging sneller doorzet," aldus Maij-Weggen. Onlangs wees de landelijke overheid West-Brabant aan als een van de zes kansrijke gebieden in ons land. "Dat betekent dat er op basis van verwacht rendement extra geïnvesteerd zal worden in deze regio. Als provincie vinden wij dat een enorme steun in de rug. Wij kunnen echter niet meer dan faciliteren. Ondernemers zullen de kansen moeten zien én benutten," wist de Commissaris van de Koningin. Volgens haar is er de laatste tijd in Brabant veel verouderd bedrijventerrein opgeknapt. "Ondanks deze revitalisering is er nog steeds veel vraag naar bedrijfsruimte. In mijn ogen is de komst van Moerdijkse Hoek daarom een noodzaak. We werken momenteel met grote zorgvuldigheid aan de totstandkoming daarvan." Ook Maij-Weggen ging in op het verlangen naar de A4. "Deze snelweg moet een volwaardige corridor worden tussen Rotterdam en Antwerpen. Op zo kort mogelijke termijn moet de A4 er komen. Wij zullen binnenkort hierover met minister Peijs spreken."

Netwerken in het Chassé Theater.

'Bronzen Baksteen'
Charmant als immer startte voorzitter Jan Schipper van de Kamer van Koophandel zijn beurt met het geven van bloemen aan Maij-Weggen. Schipper vertelde vervolgens een stralende toekomst te verwachten. "Onlangs waren er op onze Startersdag liefst 1.500 potentiële nieuwe ondernemers aanwezig. Dit ondernemersschap is de basis voor de toekomst. Daarnaast blijkt uit onze metingen dat de economie weer groeit. De belangrijkste pijler daarin is de export." Kanttekening plaatste Schipper wel bij het vermoeden van te weinig innovatie in het bedrijfsleven.

De Kamer zoekt daarvoor nadrukkelijk de samenwerking met Syntens en Avance om dit toch te ondersteunen. Verder probeert men de woningbouw te stimuleren. Schipper: "Deze sector biedt een grote 'spin-off' naar andere branches en sectoren. Denk aan meubel-, isolatie- en hoveniersbedrijven.

Door woningbouw te stimuleren kan er extra werk en dus economische voorspoed ontstaan." Probleem is echter dat uit onderzoek is gebleken dat in de periode tussen 2002 en 2006 er te weinig gebouwd wordt. "Wat betekent dat nu voor onze economie?

De bouwnijverheid in West-Brabant derft bijvoorbeeld alleen al een omzet van een half miljard! Reden voor ons om gemeenten te stimuleren. Wij doen dit met het uitreiken van 'De Bronzen Baksteen' aan de gemeenten met het hoogste percentage nieuwbouwwoningen," zei Schipper enthousiast. De burgemeesters Van Agt van Etten-Leur en Fränzel van Woensdrecht werden het podium opgehaald en nog steeds gehuld in het gele A4-hesje ontvingen ze allebei een 'Bronzen Baksteen'. Na dit hoogtepunt kon het grote netwerken in het Chassé Theater beginnen.


...spreekt
Gele hesjes en strijdbare kreten

...start
'Een goede balans tussen voeding en beweging zorgt voor een gezond gewicht'

...revitaliseert
"Niet vragen of iets kan, maar hoe iets kan"

...overhandigt
Brabant en Zeeland naar Den Haag voor A4

...wint
Bouwprijs naar Woensdrecht en Etten-Leur

...klaagt
Meldpunt klachten advertentieverkopers

...belegt
De beleggings- adviseurs

...bezegelt
Nieuwe impuls Regio Business Dagen te Breda

...rijdt
Zakelijk onderweg

...wenst
Gemeenten wensen voor 2005
De Ondernemer
Breda
Dongen
Bergen op Zoom
Etten-Leur
Geertruidenberg
Gilze en Rijen
Halderberge
Moerdijk
Oosterhout
Roosendaal
Rucphen
Steenbergen
Tholen
Woensdrecht
Zundert

...combineert
Combinatie van denken en voelen in balans

...leest
In 't kort

...deelt
Kennis verrijken door het delen van ervaringen

...onderneemt
In China ligt de grote uitdaging

...bindt
Zonder administratieve rompslomp personeel aan u binden

...ontwikkelt
De Oscar onder de vastgoedprijzen voor 't Sas