Jenny Ketels, gewichts- en voedingsconsulente:
'Een goede balans tussen voeding en beweging zorgt voor een gezond gewicht'
Vroeger aten mensen meer en anders omdat ze zwaar fysiek werk moesten verrichten. Tegenwoordig verzetten we minder en hebben minder
voeding nodig. Toch is het eetpatroon niet veranderd en we worden te zwaar. Jenny Ketels helpt mensen hun voedingsgewoonten te veranderen.
In haar onlangs opgerichte praktijk 'Gewicht in Balans' in Etten-Leur spreekt ze liever niet over 'lijnen', maar over 'een blijvende
verandering van voedingsgewoonten'.
"Tegenwoordig wordt niet meer gekeken naar de hoeveelheid arbeid die verzet wordt en hoeveel voeding bij deze inspanning werkelijk nodig
is. Daar komt ook nog eens bij dat iedereen het druk heeft en bewegen er vaak bij in schiet. Het is belangrijk te streven naar een gezond
gewicht, want hierdoor nemen de kansen op hart -en vaatziekten, een hoge bloeddruk, gewrichtsklachten of diabetes aanzienlijk af," legt
Jenny Ketels uit.
Na de opleiding Personeelsbeleid werkte Jenny op een uitzendbureau. Ze dacht dat ze daarbij veel contact met mensen zou hebben, maar dat
was niet het geval. Daarom besloot ze een andere richting te kiezen. Ze begon aan de opleiding Voedingsleer en volgde aansluitend de opleiding
Voedingsconsulente. Jenny Ketels: "In dit vak is zo veel te ontdekken, hierover kun je blijven leren. Wat medici vandaag onderzoeken, blijkt
morgen achterhaald. Omdat ik altijd al voor mezelf wilde beginnen, besloot ik een eigen praktijk op te zetten en schreef me met mijn bedrijf
'Gewicht in Balans' in bij de Kamer van Koophandel. In februari 2004 ben ik daadwerkelijk van start gegaan. Het leuke van een eigen bedrijf?
Ik kan alles zelf regelen en mijn eigen beslissingen nemen." Jenny vervolgt: "Toch heerst bij elke starter een mate van onzekerheid. Zijn
de doelstellingen realistisch en haalbaar? Hoe zal het eerste jaar verlopen? Toch beleef ik veel plezier aan mijn praktijk. Ik vind het leuk
dat er een vertrouwensband ontstaat tussen mij en mijn klanten: ze vertellen me veel."
Individuele aanpak motiveert
"Sommige mensen moet ik meerdere keren uitleggen waarom ze met bepaalde voedingsmiddelen anders moeten omgaan. Maar nog belangrijker is dat
mensen zelf de stap willen zetten om iets aan hun overgewicht te doen. Zijn ze eenmaal zo gemotiveerd, dan kan ik een plan van aanpak maken.
Veel methoden zijn gericht op een groepsgewijze aanpak. Voor een aantal mensen werkt dit, maar er zullen er ook een aantal zijn die teleurgesteld
afhaken. Hierin onderscheidt 'Gewicht in Balans' zich duidelijk. Iedere klant is anders. Iedereen heeft een andere achtergrond en daardoor is
individuele begeleiding nodig. De praktijk leert dat dit aspect mensen motiveert om door te gaan, omdat ze zich gesteund voelen. Ook als het een
keer wat minder gaat." Volgens Jenny staat vast dat voedingsgewoonten niet van de ene op de andere dag ontstaan zijn. Dit proces is er gedurende
meerdere jaren langzaam ingesleten. Al bij het eerste consult is ze duidelijk: afvallen, en dus het veranderen van voedingsgewoonten, is geen kwestie
van een paar weken.
"Volgens recente gegevens heeft een volwassen man genoeg aan 2500 calorieën en een vrouw aan 2000 calorieën per dag. Het eten van bijvoorbeeld een
pizza is niet verboden, maar vindt wel de juiste balans. Zorg ervoor dat de inname van calorieën het verbruik niet overschrijdt, dit is de grootste
oorzaak van overgewicht. Daarnaast bewegen we steeds minder. Het is dus van vitaal belang gezond eten te combineren met voldoende beweging, waardoor
de balans in evenwicht blijft. Bovendien verbetert hierdoor de conditie en voelen we ons fitter."
Cursus op basisschool
Ook kinderen hebben steeds jonger te maken met overgewicht. Op speelse wijze probeert Jenny het gewicht met behulp van een werkboek en opdrachten
te stabiliseren. Want werken met kinderen vereist een andere aanpak.
Ook is samenspraak met de ouders van groot belang. Zij kunnen de kinderen in de thuissituatie stimuleren en helpen, zodat deze andere eetgewoonten
aannemen. Vooropgesteld dat zij hierbij zelf het goede voorbeeld geven. In de loop van dit jaar start Jenny met de themaweek 'Gezonde voeding' op
een basisschool in Etten-Leur. Met behulp van de Teleac cursus 'Vet lekker' licht ze leerlingen uit groep zeven en acht voor over het belang van een
goede en gezonde voeding. Niet alleen is dit heel nuttig voor de kinderen, maar de voedingsconsulente vindt het bovendien erg leuk om met kinderen
te werken.
"Ze reageren immers spontaner dan volwassenen. Het zorgt voor afwisseling." Maar het maakt voor Jenny niet uit of ze met kinderen of volwassenen werkt.
Ze heeft veel plezier in het ondernemen en vult daarbij aan: "Als je enthousiasme uitstraalt, neemt de kans dat jouw bedrijf slaagt zeker toe."
Meer informatie
E-mail: info@gewichtinbalans.com
Internet: www.gewichtinbalans.com
|