In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Februari 2005

advertenties
www.deondernemer.com
www.storimansenpartners.nl%2F%3Fmakelaar%3Dbreda
Vier ondernemers koppelen hun netwerken en halen hiermee méér opdrachten binnen

Met tweeën kun je meer dan alleen. Iedereen kent dit gezegde wel. Hoe moet dit dan zijn als je met z'n vieren een bedrijf opzet? Vier keer zoveel klanten? De vier ondernemers die samen het bedrijf 'Steijl' hebben opgezet, zijn er van overtuigd dat ze door het koppelen van hun netwerken meer opdrachten kunnen binnenhalen. Jan de Haas, één van de vier ondernemers: "Ieder heeft zijn eigen kracht en eigen projecten. De één is meer gericht op het verzekeringswezen, terwijl de ander alles van de zorgsector weet."

Met zijn vieren hebben Fred van Keulen, Norbert van der Velden, Arend Jan van Vlaanderen en Jan de Haas de onderneming 'Steijl' opgericht. Het doel van dit bedrijf is om als tijdelijke managers probleemoplossend te werken voor ondernemers of om de ondernemers te ondersteunen met het zoeken naar vaste (top) krachten. Jan de Haas geeft een aantal voorbeelden van hun werkzaamheden: "In de zorgsector doen zich nu en in de komende jaren grote veranderingen voor. 'Steijl' kan daarbij vergaande begeleiding bij de veranderprocessen geven. Een ander veel voorkomend probleem is dat bedrijven zich in goede tijden hebben kunnen ontwikkelen. Nu, in deze zwakkere economie, neemt de omzet af en de ondernemer heeft misschien minder werknemers nodig. Hoe wordt dit opgelost? 'Steijl' kan voorstellen doen om de organisatie weer onder controle te krijgen. Oplossingen kunnen zijn: outsourcing van activiteiten, shared services (bijvoorbeeld vijf gemeentes die gaan samenwerken met op het gebied van automatisering of inkoop) of centralisatie van de taken." Jan gaat verder met zijn voorbeelden: "Een ondernemer koopt een bedrijf op. Helaas heeft hij of zij weinig knowhow van de producten die dit bedrijf maakt en er moet iemand komen die het bedrijf uit de noot helpt en de omzet kan verhogen. Een ander voorbeeld is de oprichting van facilitaire bedrijven, waarin bijvoorbeeld alle (decentrale) activiteiten worden ondergebracht op het gebied van automatisering of administratie. 'Steijl' heeft een heel bestand aan interim managers die uit verschillende branches komen. Dus iemand die productkennis heeft is eenvoudig te vinden. Branches waarin 'Steijl' actief is: de Zorg, SW-bedrijven (Sociaal Werk), het MKB, Maakindustrie, Energie en de Lagere Overheid. Een ander speerpunt van Steijl zijn de zorghotels waar Arend Jan van Vlaanderen zich voornamelijk sterk voor maakt. In deze hotels worden zorg en verblijf op een kwalitatief hoog niveau gegeven aan cliënten die dit thuis niet kunnen krijgen. Deze (Para) Medische zorg is 24 uur per dag aanwezig en er is ook een arts beschikbaar. 'Steijl' is gevraagd initiatieven voor deze hotels te begeleiden in Zwolle, Eindhoven, Venray, Spanje en Frankrijk. 'Steijl' begeleidt de ontwikkeling vanaf idee tot realisatie. Ook de exploitatie van de hotels kan worden ondersteund. Taken van 'Steijl' bij dit project zijn: Managementondersteuning, zorg dragen dat de hotels aan alle kwaliteitseisen voldoen, inkoopvoordelen realiseren, afspraken maken met verzekeraars, begeleiden van de financiële administratie en het zorgen voor financieringsmogelijkheden.

Bundelen van individuele netwerken
Alle partners beschikken over minimaal dertig jaar ervaring en ze hebben gedurende hun loopbaan veel kennis opgedaan in onder andere de Zorg, de verzekeringsbranche en in de sw-bedrijven. In deze jaren hebben ze allen een groot netwerk opgebouwd. Dit is tevens de belangrijkste reden waarom ze samen begonnen zijn. Arend Jan: "Door het bundelen van onze individuele netwerken op bepaalde vakgebieden houden we een groter netwerk over. Dit resulteert in meer opdrachten. Een ander voordeel van samenwerken is dat de personen die een opdracht uitvoren, zich niet druk hoeven maken over het binnenhalen van volgende opdrachten. Is een project afgerond dan zoekt degene die het eerste klaar is de nieuwe opdrachten.

Maatschappelijke betrokkenheid
Steijl zegt maatschappelijk betrokken te zijn. Op de vraag hoe ze dit dan uitdragen, antwoordt Arend Jan: "We steunen zowel jongere als zwakkere ondernemers. Dit kan door hen daadwerkelijk te helpen of door hen gebruik te laten maken van ons netwerk. Stel: een ondernemer die telefooncentrales aanlegt, zou best wat meer klanten willen hebben. Twee telefoontjes van onze kant leveren hem al snel wat klandizie op. Wat er tegenover staat? Niks. Als de ondernemer tevreden is, zal hij onze naam ook weer doorgeven aan anderen en ons netwerk wordt groter. Geven wij daadwerkelijk begeleiding dan doen we dat tegen een gematigd tarief. Loopt de zaak dan kan de ondernemer ons honorarium aanvullen tot het juiste bedrag of ons een pakket aandelen verstrekken. De vier ondernemers zijn allen rond de vijftig. Ze hebben hun sporen verdiend in het bedrijfsleven en veel knowhow opgebouwd. Arend Jan van Vlaanderen: "Als je al jaren bij een bedrijf werkt en alles al een keer gezien hebt, kom je voor een keuze te staan. Of je gaat zo door of je begint je eigen bedrijf. Voor iedereen was dit de grootste passie."

Meer informatie
Internet: www.steijl.org


...spreekt
Handen uit de mouwen

...start
Vier ondernemers koppelen hun netwerken en halen hiermee méér opdrachten binnen

...bevordert
REWIN, spin in het web van bedrijvigheid in West-Brabant

...herstelt
Licht economisch herstel West-Brabant

...verbetert
Ondernemers kunnen hun rendement verbeteren

...bestraft
Hogere boete bij illegaal werk

...belegt
De beleggings- adviseurs

...netwerkt
Regio Business Dagen Breda

...speelt
BizWorld Brabant van start

...rijdt
Zakelijk onderweg

...onderneemt
Het MKB onderneemt te naïef !

...adviseert
Familiebedrijf; strategisch management en planning (deel 1)

...promoot
Het kloppend hart van westelijk Noord-Brabant

...realiseert
Contouren merkendorp zichtbaar

...ontwikkelt
Kwaliteit staat voorop

...behartigt
Leden bieden toegevoegde waarde aan de gemeente

...herstructureert
Leefgenot voor jong en oud

...revitaliseert
De nieuwe poort van Roosendaal

...bouwt
Natuurlijk wonen tussen bos en stad

...versterkt
Een winkelhart om trots op te zijn

...ontplooit
Wissel tussen verleden en toekomst

...organiseert
Boeiend ballonspektakel boven Breda

...leest
In 't kort

...stimuleert
De functie van het bedrijven- en regio-promotie programma in West-Brabant

...huisvest
Stijging aanbod én opname kantoorruimte in Nederland

...kiest
Bedrijventerrein Moerdijkse Hoek op afstand van de kern Moerdijk