In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2005

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...


Bedrijven
PriceWaterhouseCoopers
Het kerstpakket anno 2005
Perfection Automatiseringen
Perfection Automatiseringen en Exact
Tiscali Business
'MKB kan veel meer profijt trekken van Internet'
Bouwkundig Buro Coppens
"Stille motor" Achter grote bouwprojecten
Kappa Oudenbosch
Maatwerk in verpakkingsoplossingen
Heijboer Transport BV
Veilig naar de plaats van bestemming
Transport Van Overveld
Dagelijks naar Zuid-Europa
Schiefer Signaal & Speciaallampen
Hèt adres voor al uw lampen
!GO People
Young Experts slaat brug tussen studie en werk


Kappa Oudenbosch:
Maatwerk in verpakkingsoplossingen

Nederland is een wereldkampioen in het hergebruiken van papier, dat gemiddeld zeven levens heeft. Golfkartonproducenten gebruiken gerecycled papier voor ruim 70% van hun omzet . Kappa Oudenbosch, èèn van Europa's grootste producenten van golfkartonnen transportverpakkingen, doet dat al een halve eeuw.


Golfkarton hoort bij ons dagelijks leven. Praktisch alle economische sectoren gebruiken golfkartonnen verpakkingen, die zodanig ontworpen kunnen worden dat zij in het gehele logistieke traject van producent tot consument een passende oplossing bieden. Toen de Brit Sir A.L. Jones in 1871 ontdekte dat damesplooirokken grote draagkracht hadden, vervolgens ribbels freesde in een kanonsloop en daarmee 'plooien' in papier maakte, kon hij niet vermoeden dat hij de basis had gelegd van een van de belangrijkste verpakkingsmaterialen ter wereld. Nog steeds worden de golven in het papier gemaakt door zogenaamde 'riffelwalsen'.

Kappa
'Kappa' staat voor karton- en papierproductie. Na diverse fusies is Kappa Packaging Group in Eindhoven ontstaan, een internationaal concern met ruim 100 werkmaatschappijen in 17 landen. Elke maatschappij heeft zijn eigen specialiteit. De 350 medewerkers van Kappa Oudenbosch Golfkarton B.V. in Etten-Leur en Oudenbosch produceren jaarlijks 147 miljoen vierkante meter golfkartonnen verpakkingsoplossingen voor de klant. Sinds 2003 is Jack van de Velde er algemeen directeur.

Blue Angel
"Bij ons vijftigjarig bestaan in 2004 hebben wij een jubileumboek uitgegeven. Naast het ontstaan van Kappa Oudenbosch staan daarin de persoonlijke herinneringen van diverse personeelsleden en anekdotes, zoals die van de Amerikaanse, bijna 100 meter lange golfkartonmachine Blue Angel", vertelt Jack van de Velde. "De voormalige eigenaar was zo onder de indruk van dat apparaat, dat hij vergat dat ons voltage en metrieke stelsel verschillen met Amerika. Het heeft veel moeite gekost, de machine operationeel te krijgen, maar Prins Bernhard heeft hem in 1986 probleemloos opgestart. Dat was het enige moment dat de inmiddels tot 'Red Devil' omgedoopte machine goed liep! Daarna waren diverse modificaties noodzakelijk om hem draaiende te houden."

Golfkartonnen verpakkingsoplossingen
Kappa Oudenbosch produceert golfkarton, in allerlei maten, kleuren en vormen. Golfkarton bestaat uit drie 'liners': een beschermende buitenlaag, een flexibele, gegolfde middenlaag en een betrouwbare, bij het product passende binnenlaag. Bij direct contact met voedsel wordt nieuw papier gebruikt, Kraftliner. Bij minder gevoelige toepassingen gerecycled papier: Testliner. Golfkarton is draagkrachtig, stootwerend èn eenvoudig recyclebaar.
Jack van de Velde: "Verpakkingen hebben een eigen functie binnen de distributieketen van de klant. Afhankelijk van de toepassing, vocht en temperatuur bepalen wij met hem, welke verpakkingsoplossing het best past in zijn distributieketen. Aan deze 'personal fit' besteden wij veel aandacht. Wij leveren niet zonder meer kartonnen dozen, maar zijn een partner die met de klant zoekt naar de beste verpakkingsoplossingen. Samen delen wij drie factoren: kwaliteit, logistiek en prijs. Wij leveren de kwaliteit die past bij zijn product, bij zijn logistieke proces en zodanig dat wij prijsdiscussies zoveel mogelijk voorkomen. Dat resulteert in een aanzienlijke tijds- en kostenbesparing. Via simulaties weten wij hoe wij vrachtwagens zo veilig en efficient mogelijk kunnen laden om aan de specificaties van de klant te voldoen.
Kleur en vorm worden steeds belangrijker. Onze ontwerpafdeling zorgt altijd voor een passend antwoord op de verpakkingsvraag van de opdrachtgever. Het hele fabricageproces van de standaard 'Amerikaanse vouwdoos' gebeurt in èèn machine. Eerst snijdt het stansmes de vormen van de doos in het karton. Vervolgens wordt het bedrukt; gestempeld via clichés. Daarna gevouwen en ten slotte wordt de doos geplakt. Ook produceren wij trays en presentatieproducten. Die ondergaan drie tot vier aparte bewerkingen. Die verpakkingen zijn zo geconstrueerd dat de klant ze snel kan veranderen in een representatieve display die voldoet aan zijn eisen en past bij zijn huisstijl en identiteit.

Afzetgebied
Ons afzetgebied ligt ten zuiden van de lijn Den Haag-Duitse grens tot en met Noord-Frankrijk. Een afzetgebied buiten een straal van 300 kilometer is niet interessant, wij vervoeren wij immers 'lucht'. Grotere afstanden verhogen de transportkosten. Wij zijn niet de enige leverancier van golfkartonnen verpakkingsoplossingen en moeten ons onderscheiden van onze concurrenten. Daarom is 'personal fit' zo belangrijk. Daar zijn we goed in en daarmee bieden wij toegevoegde waarde.

Innovatie
Kappa Packaging looft jaarlijks Kappa Design Awards uit onder de eigen bedrijven. Een onafhankelijke jury beoordeelt de inzendingen. Dit jaar hebben wij twee awards gewonnen voor innovatieve verpakkingen.
De techniek van het productieproces verandert voortdurend. Nog steeds worden dozen op basis van zetmeel gelijmd, een substantie die echter in het materiaal zelf aanwezig is. In de toekomst zal het lijmproces via microgolftechniek verlopen, waardoor het eigen zetmeel wordt verhit en vochttoevoeging overbodig is. De verpakking is dan direct transportgereed, wat extra tijdsbesparing oplevert."

Drive
Jack van de Velde besteedt veel aandacht aan persoonlijk contact met het personeel: "Tijdens het 'Ontbijt met Jack' merk ik voortdurend dat drive en commitment hier aanwezig zijn; met goede machines en een goede staat van onderhoud van de gebouwen zijn dat de ingredienten voor het succes van Kappa Oudenbosch!"

Kappa Oudenbosch Golfkarton B.V.
Vossendaal 16, 4877 AB Etten-Leur
Postbus 71, 4870 AB Etten-Leur
Tel. 076 508 15 00
Fax: 076 508 15 19
E-mail: info@kappa-oudenbosch.nl
Internet: www.kappa-oudenbosch.nl


...bedenkt
Nieuwe ideeën belangrijk voor goed ondernemerschap

...onderneemt
Het bedrijf voortzetten

...innoveert
Zonder smokkelaars geen innovatie

...presenteert
Syntens presenteert interactief programma

...start
Meer dan alleen een inschrijving

...verheldert
Feedback nuttig

...adviseert
Startersdag op 5 november

...viert
5 jaar de Ondernemer

...verkoopt
Voorbereiding bepaalt succesvolle verkoop

...vertelt
Goed relatiebestand is goud waard

...verwacht
600 Deelnemers verwacht op het Regionaal Ondernemers Congres in Breda

...netwerkt
Tevreden medewerkers, tevreden klanten

...inspireert
Inspirerende aansprekende topondernemers

...durft
Risico's nemen, meer bereiken

...streeft
Groei als doelstelling gevaarlijk

...beweegt
Etten-Leur blijft in beweging

...plant
Etten-Leur in kaart gebracht

...bruist
Etten-Leur bruist!

...vertelt
Wereldwijze ondernemersvoorzitter

...spreekt
In 't kort

...rijdt
Corvette, Opel Astra en Toyota Avensis

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...bouwt
Rolverdeling bouw op de schop

...verhuist
Dynamiek onder bedrijfsruimtegebruikers

...vraagt
Actuele kantoor- en bedrijfsruimtevraag stijgt