In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Mei 2003

advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be
Sylvie Smeets:
"Deadline is deadline en afspraak is afspraak''

Bij Sylvie Smeets kriebelde het ondernemerschap al een tijdje. Ze wist van kind af aan dat ze journaliste wilde worden en dat ze ooit voor zichzelf zou beginnen. Alleen wanneer? Dat was de grote vraag. Sylvie heeft verschillende verantwoordelijke en uitdagende banen in het schrijversvak gehad. Toen ze alle ins en outs op haar vakgebied kende, twijfelde ze niet langer en zette haar eigen tekstbureau op.Sylvie (29 jaar) besloot eerst een heleboel ervaring op te doen en daarna voor zichzelf te beginnen. "Even overwoog ik nog parttime bij een baas te werken en de rest van de week voor mezelf. Maar ik wilde er toch helemaal voor gaan, want ik hou er niet van dingen half te doen. Slaagt het uiteindelijk niet, dan heeft het zo moeten zijn", dacht ze. Sylvie's schrijfstijl is helder. Geen bla, bla, maar duidelijke taal. Je kunt ook voor fotografie, vormgeving en drukwerk bij haar terecht. Betrouwbaarheid vindt de Bredase schijfster heel belangrijk. Haar credo is: 'Deadline is deadline en afspraak is afspraak.'

Op tekstgebied beheerst ze alles
Ook toen Sylvie jonger was, wilde ze alleen maar schrijven. Niks anders. Ze genoot van de opleiding journalistiek. Liep stage bij een regionaal dagblad en zette bij haar tweede stage zelfstandig een tijdschrift voor astmapatiënten op in de Zwitserse plaats Davos. Na haar opleiding vertrok ze een tijdje naar Barcelona en Salamanca, waar ze de Spaanse taal leerde. Eenmaal terug in Nederland werkte ze als bedrijfsjournaliste, bij een opleidingsinstituut dat gespecialiseerd is in de grond- , weg- en waterbouw in Harderwijk. Sylvie: "Dit was een geweldige leerschool. Ik maakte folders, catalogi, jaarverslagen, schreef nieuwsbrieven en persberichten. Ook bereidde ik de komst van de koningin naar dit instituut voor, toen deze organisatie 60 jaar bestond. De directeur, het afdelingshoofd PR en ik kregen ter voorbereiding een mediatraining. Ik schreef persberichten, bereidde de persconferentie voor en maakte de afspraken tussen de directie en pers. Zulk bezoek maak je maar één keer mee in je leven." Tijdens Sylvie's verblijf in Harderwijk volgde ze een cursus fotografie en timemanagement. In haar vrije tijd werkte ze als vrijwilligster voor de lokale radio.

Omdat het Bredase Ginneken toch bleef kriebelen, solliciteerde ze bij een regionaal tijdschrift naar de functie van hoofdredacteur. Ze werd aangenomen. Bij dit blad stuurde ze freelancers aan, bedacht onderwerpen voor de verhalen, was ze het aanspreekpunt voor klanten en eindverantwoordelijk voor het blad. Toen ze dit onder de knie had, besloot ze de reclamekant op te gaan en werkte een jaar als copywriter bij een reclamebureau. Goed voor haar creatieve geest: 'pakkende' teksten voor bedrijfsbrochures en internetsites schrijven, behoorden tot haar taken. Toen Sylvie alles gedaan had op het gebied van schrijvende pers, besloot ze voor zichzelf te beginnen. Sinds half januari 2003 runt ze vol enthousiasme haar eenmanszaak. Sylvie zegt eerlijk: "Het was een hele stap om daadwerkelijk te beginnen. Als ik van tevoren geweten had dat het direct zo goed zou gaan, was ik veel eerder begonnen. Ik besef wel, dat Smeets tekstcreaties er volgende maand opeens heel anders voor kan staan. Maar dit onzekere element van een eigen bedrijf, vind ik een lekkere spanning."

De lezer haakt niet af
Bij Smeets Tekstcreaties kun je terecht voor alle journalistieke en bedrijfsproducties. Je moet dan denken aan brochures, advertorials, advertenties, websites en jaarverslagen voor bedrijven en overheid. Maar ook aan persberichten, interviews, achtergrondverhalen en reportages voor kranten en tijdschriften. Sylvie: "Iets ingewikkelds, vertalen naar hedendaags taalgebruik, vind ik een uitdaging. Soms haken mensen na het lezen van een eerste alinea af. Het is mijn kracht om de lezer door een verhaal heen te trekken. Ik wil zo schijven, dat ze doorlezen en geboeid blijven. Doordat ik alleen werk, heb ik lage kosten. Daarom is het ook prijstechnisch een interessant verhaal." Het leukste van zelfstandig ondernemer zijn, vindt Sylvie dat je je eigen tijd in kunt delen: "Ik maak natuurlijk veel meer dan 40 uur per week. Maar heb ik een keer geen inspiratie dan pak ik mijn skeelers en ben weg." Ze is ook bezig met het schrijven van haar eigen boek. Het is gedeeltelijk autobiografisch. Wanneer het af is, weet Sylvie niet. Ze heeft momenteel niet zo veel tijd om het te voltooien."

Meer informatie
Sylvie Smeets
E-mail: smeets@tekstcreaties.nl
Internet: www.tekstcreaties.nl


...interviewt
Aad Ouborg gastspreker 'Succesvol Ondernemen In Barre Tijden'

...start
Sylvie Smeets: 'Deadline is deadline en afspraak is afspraak'

...stuurt bij
Ondernemen met tegenwind

...verwacht
Behoefte aan minder regels en lastenverlichting

...groeit
9 mei Kapitaaldag te Hoeven

...investeert
Succesvol Ondernemen In Barre Tijden

...rijdt
Zakelijk onderweg

...evalueert
'De passie is gebleven...'

...reist
'Een zakelijke reiziger wil meestal snel...'

...informeert
Start Revolutionair concept in Etten-Leur

...vervoert
MCA is de Brabantse makelaar in goederenvervoer

...verenigt
Belangenbehartiger EVO stelt prioriteiten

...transporteert
'Slimme oplossingen moeten het verschil maken'

...distribueert
Concrete mobiliteits- oplossingen voor de toekomst

...bereikt
Grensoverschrijdend problemen oplossen

...licht voor
'Nederland laat kansen liggen'

...bundelt
College voor Transport en Logistiek haalt praktijk de school binnen

...spreekt
In 't kort

...onderneemt
Het succes van een brievenhouder

...ontvangt
Goed omgaan met de raad van gepensioneerde ondernemers levert prijs op

...lakt
Van wijnrek tot computermeubelen

...wint
Mark en Maas the Best

...verbetert
Arbo-dienstverlening praktischer en goedkoper?

...organiseert
BOV trofee 2003 op 17 oktober 2003

...huisvest
Internationale samenwerking gaat schuil achter Border Crossing Business Park

...beveiligt
Notitie 'Beveiliging bedrijventerreinen' geeft inzicht in verantwoordelijk- heden