In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Januari 2005













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be





Columns
Roland Staden
Barend Hohmann
Dimitri Duine
Mr. W.H.G. van Baarle
Jan Vermunt
De BV in!
Roland Staden
notariskantoor Staden te Oosterhout



Een BV is een rechtspersoon. Dat betekent dat de vennootschap zelf een organisatorische, fiscale en economische entiteit kan zijn. De besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid - zoals de BV voluit heet - is een zelfstandig deelnemer aan het rechtsverkeer. Zij heeft haar eigen rechten en verplichtingen en kan dus rechtshandelingen verrichten zoals kopen en verkopen, huren en verhuren, of personeel in dienst nemen.

In deze zelfstandigheid ligt vaak de aantrekkingskracht van de BV. De BV heeft een eigen vermogen. Alleen dat vermogen is aansprakelijk voor haar schulden. Slechts in zeer bijzondere gevallen zal de bestuurder of eventueel de aandeelhouder aansprakelijk zijn voor schulden van de BV. Dit is in het bijzonder het geval als er misbruik of overtreding van bepaalde wettelijke regels aan de orde is.

Bij omzetting van een eenmanszaak of v.o.f. spelen vaak fiscale motieven. Ook kunnen beperking van aansprakelijkheid of het anders beheersbaar maken van de taken binnen de onderneming een rol spelen. De motieven die bij het oprichten van de BV spelen, werken door in de uitvoering van de omzetting, zoals bijvoorbeeld de overdraagbaarheid van vergunningen en de overgang van personeel.

Bij de voorbereiding zijn drie momenten van belang in het formele traject, te weten: de fiscale en economische overgangsdatum, de datum van waardering van de onderneming en de datum van de daadwerkelijke juridische oprichting. In het traject moet bij het eerste moment al min of meer duidelijk zijn 'waar de trein naar toegaat'.

De oprichting van de BV moet plaatshebben bij notariële akte nadat het Ministerie van Justitie het ontwerp van die akte en de statuten heeft goedgekeurd. Bij de keuze voor de oprichting van een BV spelen zoveel, [ook fiscale] factoren een rol dat tevoren goed juridisch bekeken moet worden.


...spreekt
Gele hesjes en strijdbare kreten

...start
'Een goede balans tussen voeding en beweging zorgt voor een gezond gewicht'

...revitaliseert
"Niet vragen of iets kan, maar hoe iets kan"

...overhandigt
Brabant en Zeeland naar Den Haag voor A4

...wint
Bouwprijs naar Woensdrecht en Etten-Leur

...klaagt
Meldpunt klachten advertentieverkopers

...belegt
De beleggings- adviseurs

...bezegelt
Nieuwe impuls Regio Business Dagen te Breda

...rijdt
Zakelijk onderweg

...wenst
Gemeenten wensen voor 2005
De Ondernemer
Breda
Dongen
Bergen op Zoom
Etten-Leur
Geertruidenberg
Gilze en Rijen
Halderberge
Moerdijk
Oosterhout
Roosendaal
Rucphen
Steenbergen
Tholen
Woensdrecht
Zundert

...combineert
Combinatie van denken en voelen in balans

...leest
In 't kort

...deelt
Kennis verrijken door het delen van ervaringen

...onderneemt
In China ligt de grote uitdaging

...bindt
Zonder administratieve rompslomp personeel aan u binden

...ontwikkelt
De Oscar onder de vastgoedprijzen voor 't Sas