In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Mei 2003













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be





Bedrijven
PriceWaterhouseCoopers
Vive La Vie Producties
RSD warehousing BV
Lucas Logistics
Seaport Moerdijk Stevedoring BV - Van Uden Forest Products BV
Holleman's Transportbedrijf BV
Den Hartogh Storage Terminals
Tibbett & Britten Benelux
Berging en transport Henk van Geloven BV Etten-Leur
Peters BV - Asto BV
Mammoet road cargo BV
European Distribution Centre Roosendaal BV
Nouwens Transport Breda BV
Liquidatie van een Besloten Vennootschap
PricewaterhouseCoopers N.V. verzorgt in 'de Ondernemer' een fiscale vragenrubriek. PricewaterhouseCoopers N.V. is een wereldwijd toonaangevende organisatie op onder meer het gebied van accountancy en belastingen. De vestigingen in Bergen op Zoom en Breda dragen zorg voor de inhoud van deze maandelijkse rubriek. Mr. Rick Mijnsbergen en Mr. Marco Vermeulen zullen uw vragen persoonlijk beantwoorden. Vragen kunt u richten aan: 'de Ondernemer', Postbus 3805, 4800 DV Breda.


Mr. Rick Mijnsbergen, PricewaterhouseCoopers N.V.

Vraag: Mijn naam is G.C. te H. en ik heb een besloten vennootschap, waarvan ik alle aandelen in mijn bezit heb. In het jaar 2000 heb ik mijn onderneming verkocht. Met de verkoopopbrengst ben ik gaan beleggen. Het vermogen is inmiddels aanzienlijk gedaald. Gezien de jaarlijkse kosten, overweeg ik de beleggingen in privé over te nemen. Bestaat er een mogelijkheid om van mijn besloten vennootschap af te komen en wat zijn de voorwaarden hiervoor?

Als u de beleggingen in privé overneemt kan de besloten vennootschap (B.V.) wellicht met het verlies op de aandelen nog belasting over eerdere jaren terugkrijgen. Dit kan als de aandelen nog niet eerder zijn afgewaardeerd. Het is uiteraard aan u of uw beleggingsadviseur om te bepalen op welk moment de aandelen het laagste staan om deze naar privé over te dragen. Als u dit besluit hebt genomen kunt u de B.V. liquideren. Hieronder zal kort aangegeven worden wat de voorwaarden voor een liquidatie zijn en wat de juridische en fiscale gevolgen zijn.

Allereerst dient de algemene vergadering van aandeelhouders bijeen te komen om het ontbindingsbesluit van de B.V. te nemen. Van dit besluit dienen notulen opgemaakt te worden waarin ook het ontslag van de huidige bestuurder(s) en de verlening van décharge aan de bestuurder(s) vastgelegd wordt. Tevens dient in deze notulen een vereffenaar van de B.V., alsmede een bewaarder van de boeken, bescheiden en gegevensdragers aangewezen te worden. Deze notulen dienen door de voorzitter en de secretaris van de vergadering ondertekend te worden. Vanaf dat moment wordt de B.V. in correspondentie als B.V. i.l. (in liquidatie) aangeduid.

De liquidatie van een B.V. dient aan de Kamer van Koophandel (KvK) gemeld te worden. Hiervoor vult u een zogenaamd "formulier 17" in. Door middel van ondertekening en indiening van dit formulier geeft u de KvK toestemming de inschrijving van een B.V. te wijzigen in B.V. i.l.

Om erachter te komen of op het moment van liquidatie de baten in de B.V. wel of niet groter zijn dan de schulden, dient een (liquidatie)balans opgesteld te worden. We zullen er in het vervolg van uitgaan dat de baten groter zijn dan de schulden. Op basis van deze balans dient vervolgens een zogenaamde "rekening en verantwoording" opgesteld te worden, welke de omvang en samenstelling van dit overschot toont. Indien sprake is van meerdere aandeelhouders dient tevens een "plan van verdeling" opgesteld te worden. Hieruit blijkt op welke wijze het overschot tussen de diverse aandeelhouders verdeeld zal worden. Na ondertekening van de rekening en verantwoording en eventueel het plan van verdeling, dienen deze stukken gedeponeerd te worden bij de KvK en daar, evenals ter kantore van de B.V., minimaal twee maanden ter inzage te liggen. In een landelijk verspreid dagblad moet in een advertentie vermeld worden waar en hoe lang de bescheiden ter inzage liggen. Dit alles om openheid te verschaffen jegens alle schuldeisers.

Na het einde van de termijn van minimaal twee maanden dient bij de KvK een bevestiging gevraagd te worden dat de hiervoor genoemde bescheiden daadwerkelijk twee maanden ter inzage hebben gelegen. Vervolgens moet bij de rechtbank een verzoek ingediend worden voor de afgifte van een akte van non-verzet. Hiermee geeft de rechtbank aan dat de periode van twee maanden, waarin verzet kan worden aangetekend tegen de liquidatie, is verlopen en dat gedurende deze periode geen verzet is aangetekend.

Het liquidatieoverschot (baten minus lasten) kan hierna uitgekeerd worden aan de aandeelhouder(s). Aangaande deze uitkering dient de vereffenaar een besluit te nemen en dit besluit tevens te ondertekenen. Na het opheffen van de bankrekeningen van de B.V. en het schrappen van de B.V. uit het handelsregister van de KvK (wederom middels indiening van een ingevuld en ondertekend "formulier 17") is de liquidatie voltooid en bestaat de B.V. formeel niet meer. Een aandeelhouder/natuurlijk persoon is over hetgeen bij de liquidatie van zijn B.V. uitgekeerd wordt boven het gemiddeld op zijn aandelen gestorte kapitaal 25 % dividendbelasting verschuldigd. Indien er echter een tekort is, is er sprake van een aanmerkelijk-belangverlies dat onder voorwaarden op termijn in box 1 verrekenbaar is.

Geconcludeerd kan worden dat een liquidatie een redelijk eenvoudige oplossing is om van een B.V. af te komen. Wel dient erop gelet te worden dat aan alle voorwaarden voor de liquidatie wordt voldaan. Dit omdat schuldeisers in de wet beschermd worden tegen al te lichtvaardige handelingen van hun schuldenaren. Verder kan in uw situatie liquidatie van de vennootschap fiscaal aantrekkelijk zijn.


...interviewt
Aad Ouborg gastspreker 'Succesvol Ondernemen In Barre Tijden'

...start
Sylvie Smeets: 'Deadline is deadline en afspraak is afspraak'

...stuurt bij
Ondernemen met tegenwind

...verwacht
Behoefte aan minder regels en lastenverlichting

...groeit
9 mei Kapitaaldag te Hoeven

...investeert
Succesvol Ondernemen In Barre Tijden

...rijdt
Zakelijk onderweg

...evalueert
'De passie is gebleven...'

...reist
'Een zakelijke reiziger wil meestal snel...'

...informeert
Start Revolutionair concept in Etten-Leur

...vervoert
MCA is de Brabantse makelaar in goederenvervoer

...verenigt
Belangenbehartiger EVO stelt prioriteiten

...transporteert
'Slimme oplossingen moeten het verschil maken'

...distribueert
Concrete mobiliteits- oplossingen voor de toekomst

...bereikt
Grensoverschrijdend problemen oplossen

...licht voor
'Nederland laat kansen liggen'

...bundelt
College voor Transport en Logistiek haalt praktijk de school binnen

...spreekt
In 't kort

...onderneemt
Het succes van een brievenhouder

...ontvangt
Goed omgaan met de raad van gepensioneerde ondernemers levert prijs op

...lakt
Van wijnrek tot computermeubelen

...wint
Mark en Maas the Best

...verbetert
Arbo-dienstverlening praktischer en goedkoper?

...organiseert
BOV trofee 2003 op 17 oktober 2003

...huisvest
Internationale samenwerking gaat schuil achter Border Crossing Business Park

...beveiligt
Notitie 'Beveiliging bedrijventerreinen' geeft inzicht in verantwoordelijk- heden